70% от приетите в лечебни заведения са със сатурация 70-80,

...
70% от приетите в лечебни заведения са със сатурация 70-80,
Коментари Харесай

Свършва кислородът в болниците

70% от признатите в лечебни заведения са със сатурация 70-80, и в случай че не дишат с маски биха изгубили живота си
НЗОК не заплаща медицинския О2

До седмица в лечебните заведения ще има недостиг от О2, предизвестиха производители.

“Ако се резервира наклонността за нарастване приема на пациенти, идната седмица няма да има кислород”, съобщи изпълнителният шеф на един от най-големите производители на медицински О2 у нас и максимален снабдител за лечебните заведения в страната Марин Димитров. Той изясни, че на ден компанията му създава по към 60 тона, които незабавно се доставят на лечебните заведения. Димитров сподели, че при миналогодишния ноемврийски пик на Коронавирус вълната кислородът отново не е достигал само че сме купували по 200-250 т седмично от Румъния, Турция и Унгария. Тези страни в този момент са забранили износа и няма от кое място да купуваме.

Димитров разяснява и, че поради повишаването на тока, цената на медицинския О2 се е нараснала с близо 40%. Той изрази и недоумението си от това, че кислородът не е в листата на НЗОК за реимбурсация и лечебните заведения търсят метод да го заплащат.

“Труд” потърси данни от огромните лечебни заведения за дневната консумация на медицински О2. В “Токуда” на ден били нужни към 10 това, толкоз изразходвали и във ВМА и “Пирогов”, в “Св. Анна” били нужни към 4 тона.

В УМБАЛ Бургас обясниха, че О2 има задоволително, тъй като си го създават сами от две години насам. Засега проблем с количествата нямат лечебните заведения в Благоевград и Шумен.

Лекари разясниха, че към 70% от приетите в болница са кислородозависими със сатурация 70-80. При прекъсване на кислорода изходът за множеството от тях би бил загуба на живота.

Няма контракт сред аптеките и НЗОК

Не могат да изписват медикаменти по Здравна каса

Все още не е подписан анекс за удължение на периода на контракта на аптеките с НЗОК, а актуалният контракт изтича в неделя.

На вчерашната среща с членове на Надзорния съвет на НЗОК фармацевтите чакаха завършване на поетите задължения в писмен тип. Решението на проблемите обаче, беше отсрочено, макар приключването на периодите по подготвянето на бюджета за идната година.

Без контракт с НЗОК аптеките не могат да изписват медикаменти по Здравна каса, напомня основният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов. Освен това той изясни, че няма надзор за електронните предписания, предписвани от персоналните лекари, и в случай че те бъдат генерирани с неточности, по-късно НЗОК не ги заплаща и сумата остава за сметка на аптеката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР