70 дни след изборите президентът и партиите успяха заедно да

...
70 дни след изборите президентът и партиите успяха заедно да
Коментари Харесай

Сега: Генералната репетиция се провали, но спектакълът ще се играе

70 дни след изборите президентът и партиите съумяха дружно да изстрелят един сватбарски халосен патрон в някакъв псевдоопит да сформират държавно управление. Гълъб не отлетя от Министерски съвет, ГЕРБ не съумя да конфигурира Габровски. " Продължаваме промяната " евентуално ще одобри и ще се отърве бързо от втория изследователски мандат - допустимо е това да стане след празниците, а по-късно президентът и партиите ще се опитат да създадат нещо още по-фалшиво - с третия мандат да реализират това, което не съумяха да реализират с първия мандат. Т.е. да опаковат неприетото в сряда държавно управление с друго цветно фолио и по този начин да се опитат още веднъж да го продадат на депутатите. И защото " Промяната " ще допре евентуално единствено ритуално мандата, може умерено да кажем, че третият мандат ще е втори, само че като първия. А до тогава, както и до момента, воденицата на празнословието ще се върти на цялостни обороти, с цел да бъде изгубено безвъзвратно ценно време, в което ще продължи да ръководи президентът Радев посредством служебния си Гълъб.
Всичко е шизофренно, има ли разсъдък в тази зала, попита някакъв гербер от парламентарната естрада, който продължава да счита, че само вярното нещо на света е ГЕРБ да ръководи тук и в този момент. Ми, да, няма разсъдък.
В седмиците преди гласуването на проектокабинета " Габровски " новата коалиция сред Бойко Борисов, Делян Пеевски и Румен Радев успя да реализира нещо значимо - да убеди обществото, че е задоволително мощна, с цел да излъчи кабинет. Цялата математика на света и всички декларирани политически позиции посочваха, че това няма по какъв начин да стане, само че Борисов, Томислав Дончев, Десислава Атанасова и така нататък уверено разправяха, че късмет има. Румен Радев хранеше тези напразни очаквания, като разтягаше всевъзможни периоди. Хората започнаха да се чудят - абе да не би тези хитреци да са напазарували депутати, да не би някой да не влезе в залата... Не, това говорене целеше две неща - да стовари цялата виновност за неизбирането на държавно управление върху десницата и да поддържа жива възможността за избиране на кабинет с третия изследователски мандат. В същото време, до момента в който надуваше бузи и дуднеше, мандатоносителят ГЕРБ се скри зад проектокабинет, който разгласи за самосъздал се, самоизмислил се. И за експертен, все едно неврохирургът по подразбиране е наясно с играта на политика. Не, не е наясно. 
Единственият въпрос, който остана на дневен ред, е допустимо ли е гласуването в сряда да е било единствено генерална подготовка преди същинското гласоподаване по Йордановден, когато Габровски или някой различен огромен експерт пак ще показа държавно управление, само че този път ще стане знамение и то ще мине? Т.е. допустимо ли е тези хора да дадат на Народното събрание още един път от същото, само че то да мине.
Този сюжет звучи като безценен боливудски филм, само че да, изцяло е вероятен. Възможен е, тъй като Бойко го желае? Не, този сюжет е вероятен, тъй като Нинова го желае, а без Нинова, повярвайте, държавно управление в този парламент няма по какъв начин да има. Минаването или отхвърлянето на държавно управление на Габровски зависи от Българска социалистическа партия не защото Българска социалистическа партия е огромна и значима партия - това от дълго време не е правилно, а тъй като по този начин стоят нещата в този парламент - Българска социалистическа партия е партията, която балансира силите. Българска социалистическа партия заряза някогашните си десни другари и те нищо не могат да създадат в този парламент, в този момент от Българска социалистическа партия зависи дали ГЕРБ и Движение за права и свободи ще пробутат кабинет. След като се прегърна с десните, към този момент и за децата е ясно, че Българска социалистическа партия не е априори съпротива, тъй като в този момент или на следващия ден Българска социалистическа партия с Нинова ще почине с протегната към властта ръка. Без власт " Позитано " още по-бързо ще се трансформира в празна постройка, в която вятър ще гони тръни.
Затова - Българска социалистическа партия би подкрепила държавно управление с третия мандат.
Поради доста аргументи. На пето място - това няма да е мандат на ГЕРБ и " Възраждане ", социалистите имат възбрана да поддържат такова държавно управление, само че нямат възбрана да поддържат държавно управление със собствен мандат или с мандата на " Български напредък ". Четвърто - Нинова обича да играе ролята на спасителка на демокрацията, даже и демокрацията да няма потребност от избавяне - спомняте си какво салто мортале направи в пленарна зала, с цел да може да бъде определен Вежди Рашидов за ръководител. Трето - на Нинова й следва конгрес през февруари и за нея е доста по-добре да влезе в него като водач, който е докарал партията си до властта. Второ - Нинова от дълго време не е в положение да избяга от вътрешнопартийния спор, само че за нея е доста по-добре да сложи соцопозицията пред приключен факт. И преди всичко - види ли власт, Нинова няма да я изпусне. Може да потанцува свенливо към нея, само че най-после няма да я изпусне.
Ключът на триумфа на третия мандат се крие не в " желанието " на този или оня да поддържат проектоправителството - меркът за власт в никакъв случай няма да почине - а в салдото на ползите на това държавно управление. За да бъде подкрепено от ГЕРБ и Движение за права и свободи, държавното управление в третия мандат би трябвало да резервира структурата, философията и голяма част от състава. То би трябвало да крещи, че е държавното управление, подредено от ГЕРБ /о, извинете - от Габровски, Томислав Дончев го играеше единствено консилиери/. В същото време идващото проектоправителство би трябвало да има явен червен отпечатък - с цел да може Нинова да се стимулира. В проектокабинета на Габровски, който не мина в сряда, същото имаше червени фигури, само че те не бяха припознати от Българска социалистическа партия. Бяха обаче припознати като " мостове ".
Ако в третия мандат се даде късмет на Нинова да направи това, което тя умее прелестно - да взриви " мостовете " и да постави свои министри, то тогава нейната поддръжка е обезпечена. Ако третият изследователски мандат бъде даден на парламентарна група " Българска социалистическа партия за България " и Нинова дефинира министър-председателя - тогава поддръжката е обезпечена. Важното е Нинова да не взриви мостовете, на които Румен Радев държи.
Онзи ден Габровски сподели:  " В третия мандат стартират да се преплитат доста ползи и стартира политическа игра, която аз не одобрявам ". Тази негова имитация някои преждевременно разтълкуваха като липса на предпочитание името му да се забърква още веднъж след първото гласоподаване. Едва ли е по този начин. Щом проф. Габровски се спусна по герберската пързалка, евентуално ще откри мотивация да се спуска още веднъж и още веднъж. Но въпросът с премиера е вторичен, значима е поддръжката, салдото на силите.

Мераклии за министър председател в България - бол
Въпреки че проф. Габровски не съумя да сформира държавно управление, шансове за постоянен кабинет в границите на този парламент към момента има. Те не минават през мандата на " Продължаваме промяната ", несъмнено, те са свързани с втори опит на скритото зад ъгъла статукво да измайстори подправено държавно управление, дарявайки го с етикети като " професионално ", " експертно " и така нататък
За следващ, N-ти, път ще чуем, че българите буйно желаят да имат постоянно правителство; че това държавно управление би трябвало да е това, на което Томислав Дончев е бабувал; че без това държавно управление ще бъде студено и мрачно и изобщо няма да съмне; че който не поддържа държавното управление на Борисов, не е национално виновен политик, че би трябвало " коалиция на разсъдъка "  и тем сходни приспивни песни.
Звучи сиво, само че е по този начин. Генералната подготовка се провали, само че спектакълът ще се играе.

Петьо Цеков, " Сега "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР