70 000 българи годишно умират от сърдечни заболявания, а 70%

...
70 000 българи годишно умират от сърдечни заболявания, а 70%
Коментари Харесай

Как да постъпите, за да спасите живота на припаднал човек

70 000 българи годишно умират от сърдечни болести, а 70% от тях са породени от неочаквана сърдечна гибел, настояват от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България. Внезапната сърдечна гибел е палач номер едно в света, демонстрират данните на статистиката. Тя може да засегне човек в видимо положително здраве или човек с друго заболяване. Когато настъпи сърдечен арест отвън болнично заведение, смъртността е висока, а за България тя доближава съвсем 100%. Важно е всеки човек да е квалифициран да помогне при положение на неочаквана сърдечна гибел отвън болнично заведение.

„ Има три значими стъпки, които всеки би трябвало да следва, в случай че види примрял човек. Първо - да ревизира дали е в схващане и диша. Второ - да се обади на 112. И трето - да стартира да прави сърдечен масаж - мощно и пламенно. От Английската сърдечна фондация преди години са основали брилянтен клип с присъединяване на известния футболист, направил кариера и като артист, Вини Джоунс, който дава доста точни насоки по какъв начин би трябвало да се реагира в обстановка на примрял със сърдечен арест “, споделя доктор Васил Трайков, ръководител на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология.

Ежегодно той и сътрудниците от Сдружението провеждат обучителни акции какво би трябвало и може да направи всеки от нас, с цел да помогне на човек в такава обстановка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР