7% от населението на ЕС не е имало адекватно отопление

...
7% от населението на ЕС не е имало адекватно отопление
Коментари Харесай

Станишев: Без дефиниция на енергийна бедност, не може да усвоим 1,4 млрд. евро от Плана за развитие

7% от популацията на Европейски Съюз не е имало съответно отопление през зимата, у нас – 3,5 пъти повече. Това са данни на Евростат за 2020 година, уточни евродепутатът Сергей Станишев, откривайки кръглата маса " Енергийната беднотия и уговорките на страната ", проведена от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.
23.7 % от българите не са имали съответен достъп до отопление през 2021 година, за Европейски Съюз този % е 7. Към януари 2022 година България има най-ниската минимална работна заплата в Съюза - 332 евро, идната най-ниска заплата е 500 евро. Крайното енергийно ползване на човек в България е 61% в съпоставяне със междинното за Европейски Съюз. Разходите на домакинство за енергийни потребности, свързани с дома, в България са приблизително 15% в съпоставяне със средноевропейските - в размер на 5%.

Ако заплащането се проточи във времето, това ще отсрочи и приемането на остатъка от сумата по проекта, в размер на 10 милиарда лв., съобщи Сергей Станишев. Затова той прикани за политическа воля и взаимоотношение сред институциите за приемането на определение за енергийна беднотия.
" Имаме потребност в действителност от сложна държавна национална политика за ограничение на енергийната беднотия и за съответни ограничения в поддръжка - и на бизнеса, изключително на дребните и междинни предприятия, и на хората. "
Станишев подсети, че България не е приела формулировка за енергийна беднотия. Той уточни, че тази формулировка е нужна, с цел да се усвояват средствата от втория транш по Плана за възобновяване и резистентност, възлизащи на 1,4 милиарда евро.


" Би ми се желало в Народното събрание да разискват тази тематика, а не метода на гласоподаване – държавното управление да внесе на следващия ден дефиницията опира до това Народно събрание да я одобри в закона за енергетиката ", уточни Станишев.
В България казусът с енергийната беднотия е сложена с особена заостреност, защото приходите ни са 25% от европейските, уточни той. Според него би трябвало да се форсира работата на институциите, с цел да се даде формулировка на енергийна беднотия и да се одобряват съответни ограничения, които ще разрешат на българите да оцелеят през тази и идната зима.
На форума бе вицепремиерът Атанас Русанов, ръководителят на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, знам.-министър Надя Клисурска, депутатът от Политическа партия Самандов, шефът на КЕВР Иван Иванов.
В изявлението си Самандов уточни, че от 10-те милиарда, дадени в интерес на бизнеса и популацията, единствено един милиард е отишъл при хората и дребните компании.
 
01 Дек 20223601 Дек 202283801 Дек 202218701 Дек 202231501 Дек 202252501 Дек 2022538КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Ное 2022157419 Ное 202296429 Ное 202232124 Sep 20223087
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР