69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат за лечението си.

...
69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат за лечението си.
Коментари Харесай

69% от пациентите с онкологични заболявания доплащат за лечението си

69% от пациентите с онкологични болести доплащат за лекуването си. Средната сума на човек е била към 1500 лв., което е затруднило достъпа на хората до медицински услуги. Данните са от плана „ Достъп до онкологична грижа " на „ Индекс на лечебните заведения ".



Най-голяма част от всички 417 души, взели участие в допитването на " Индекс на лечебните заведения ", са доплащали за интервенция – 56 на 100, като междинната сума е била 1732 лева, а най-честата причина е била изборът на екип.

" 69,3% от участниците в проучването декларират, че в някои от стадиите, преминавайки от проучвания, биопсия, интервенция, лъчетерапия, лекарствена терапия, им се е наложило да доплатят ", изясни Юлиана Гальова, " Индекс на лечебните заведения ".

" Пациентът и неговите близки би трябвало да заплатят или да загинат ", безапелационен е доцент доктор Димитър Калев, Съвместна онкологична национална мрежа.

По данни на здравноосигурителния фонд, посочени в изследването, за лекуването на пациенти с онкологични болести през предходната година са дадени над 1,471 милиарда лева



" За последните няколко години в България има на процедура удвояване на разноските от касата за тази публично значима диагностика и лекуване. В същото време, България парадоксално е може би единствената страна, в която следим възходяща смъртност от онкологични болести ", изясни Първан Симеонов, изп. шеф на „ Галъп интернешънъл болкан “.

" Няма никакъв, безусловно никакъв надзор, заради което творчеството се шири. Парите в опазване на здравето в никакъв случай няма да са задоволителни. Това е система, която може да употребява ужасно доста пари. Въпросът е с непрекъснатото увеличение на средствата за опазване на здравето ние получаваме ли по-адекватна здравна помощ, ние ставаме ли по-здрави, здравните индикатори усъвършенстват ли се. Виждаме, че това не се случва ", разяснява доктор Мими Виткова, АЛДДЗЗ.

Според изследването, онкоболните у нас са с по-ниска петгодишна преживяемост в съпоставяне със междинната за Европейския съюз.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР