64% е ръстът на приходите на Макском за 2018 г.

...
64% е ръстът на приходите на Макском за 2018 г.
Коментари Харесай

Спринтът на "Макском"

64% е растежът на приходите на " Макском " за 2018 година С това нарастване производителят е 25-ата най-бързо растяща огромна компания в страната

[Макском] Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук. Скокът в приходите на пловдивската фабрика идва от производството на електрически колела.Фабриката на бизнесмена Максим Митков има потенциал за сглобяване на над 400 хиляди колела годишно.Планът е през тази година оборотът да порасне с нови 30-35%. Включването на три производителя на колела в селекцията на 50-те най-растящи огромни компании в България не е инцидентно. Създадена преди към четвърт век главно от запалянковци, промишлеността се разви и укрепна до резистентен експортно насочен бизнес, който извоюва име на европейските пазари и даже в годините на световната финансова рецесия съумя да удържи позиции на страната като пета индустриална мощ след Италия, Германия, Португалия и Полша.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
През 2018 година растежът в бранша продължава, освен това бурно. Лидерът от Монтана " Крос " регистрира над 55% растеж на приходите до 242 млн. лева, пловдивският " Макском " е пораснал с над 64% до 133 млн. лева приходи, а " Лидер-96 " е с близо 40% растеж на оборота до 73.5 млн. лева В огромна степен това се дължи на взрива в търсене на електрически колела и въведените антидъмпингови мита към китайската продукция. Местните заводи бяха готови овреме с вложения в нови машини и цехове. Благодарение на по-скъпите произведения междинната износна цена на велосипед внезапно е скочила - от 100 - 150 евро на 700 - 750 евро, като съгласно националната статистика за 2018 година износът единствено на електрически колела е за близо 200 млн. лева при експедирани над 128 хиляди бройки. За съпоставяне - година по-рано производството на електрически колела е било към 28 хиляди, демонстрират данните на браншовата асоциация на производителите на колела. Защо позитивният тренд при производителите е на път да се резервира и даже да доближи до нови върхове демонстрира взор към " Над 50% от личния състав е със стаж повече от 15 години в компанията макар извънредно динамичния район в индустриално отношение, в който се намираме ", споделя притежателят на пловдивския цех Максим Митков.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Градът на тепетата

Отбивайки от автомагистрала " Тракия " към Пловдив, малко преди града, вдясно, се намира фабриката на бизнесмена Максим Митков - MaxEurope. Модерната постройка и атрактивните билбордове на известни колела от личните марки Sprint и Shockblaze са лице на 23 години бизнес история и скъп опит. Производството е разгърнато върху 40 хиляди кв.м цехове, хранилища, изпитателна лаборатория и обезпечава работа на повече от 500 души. Този потенциал разрешава да се сглобяват и дистрибутират над 400 хиляди велосипеда годишно. " Макском " е най-голямото сдружение в основаната от него група " Макс Европа ". Под шапката й развиват активност още производителят на капли " Велотек ", търговецът на бебешки колички и аксесоари " Чиполино ", сдружения за дистрибуция.

" През последните три години направихме вложения за над 4 млн. евро в софтуерно съоръжение, с цел да подготвим компанията за възходящите условия на клиентите и пазара ", акцентира шефът и притежател на бизнеса Максим Митков. Той държи да открои въведената в " Макском " LEAN система. За незапознатите това е управнически модел на японския авто колос Toyota, ориентиран към реализиране на по-голяма успеваемост и качество на продукцията посредством понижаване на индустриалните остатъци и загуби. Оптимизациите са свързани с превоза на изделията, стопанисването на материални ресурси, работа в случаи на свръхпродукция и дейности при засичане и премахване на недостатъци.

" Освен в индустриалната база продължихме интензивно да влагаме в образование, развиване и спомагателна подготовка на нашите служащи и чиновници ", прибавя Митков, като акцентира, че над 50% от личния състав е със стаж " повече от 15 години в компанията макар извънредно динамичния район в индустриално отношение, в който се намираме ".

Не байк, напряко ракета

Голямото търсене на електрически колела в Европа, където пазарът за предходната година е поел 3.3 млн. бройки, както и наложените ограничавания върху китайския импорт в Европа посредством по-високи мита от януари предходната година отвориха атрактивна опция за производителите.

" Спечелихме доверието на редица от най-популярните марки в сектора. Освен стандартни колела ни повериха и значимо произвеждане на електрически колела. Всъщност сериозният растеж в приходите на " Макском " за 2018 година се дължи точно на стартиралото серийно произвеждане на електрически колела. За последните години увеличихме четири пъти производството на електрически колела, а за идния сезон ще удвоим броя им ", изяснява Максим Митков, като не дава данни в цифри, тъй като ги намира за поверителна фирмена информация.

Той предвижда, че през 2019 година растежът на приходите ще е 30-35%, а убеденост, че тя ще се оправдае, дава моделът на работа във велобранша - поръчките се вземат за година напред и сега се работи по поръчките за 2019-а, а се договаря 2020 година Дори и по този начин обаче, бъдещето не е напълно безоблачно поради множеството

Препятствия пред сектора

Собственикът на " Макском " не крие, че компликации за бизнеса са дългите периоди на доставка на някои съществени съставни елементи, изключително за колела от висок клас и електрически колела. " Това постанова ангажирането на огромен финансов запас за дълъг интервал от време, чести промени в индустриалната ни стратегия. " Митков прибавя въздействието на валутните курсове като предизвикателство, само че твърди, че " ние имаме опит и съумяваме да управляваме тези опасности ".

За притежателя на една от най-големите заводи за колела не по-малко предизвикателство са " несъвършенствата в трудовото законодателство и остарялата нормативна база ", които по думите му са " спънка за работодателите, от които се чака да бъдат мотора на брутния вътрешен артикул за страната ". Според Максим Митков индустриалните и сезонните бизнеси, какъвто е велосипедният, се нуждая и от законодателна поддръжка, с цел да не се работи в нарушаване или пък да не се губи брутен приход от пропуснати благоприятни условия. " Визирам тематиката за ексклузивен труд и регламентирането й в Кодекса на труда. Производствените и сезонните бизнеси се нуждаят и от законодателна поддръжка, с цел да не се работи в нарушаване или пък да се губи брутен приход от пропуснати благоприятни условия ", споделя Митков.

Походът напред

" Велоиндустрията в България има своите обичаи и капацитет, само че мисля, че ще наподобява малко нереалистично, в случай че настоявам, че имаме шансове количествено да се придвижим значително в тази ранглиста. Само по себе си това място е извънреден триумф за една дребна България, в която се създават над 1 000 000 велосипеда, а в това време на вътрешния пазар се продават под 80 000 ", е визията на Максим Митков за бъдещето пред сектора.

" Може да се каже, че сега велоиндустрията изживява своята " дребна гражданска война " във връзка с електрическите колела. От началото на годината има въведена антидъмпингова мярка по отношение на китайските производители при импорт и на електрически колела, което в допълнение ускори интереса те да се създават в Европа. На фона на тази обстановка в международен и европейски мащаб бих споделил, че българските производители имаме отлични благоприятни условия за огромно развиване ", продължава предприемачът, като предизвестява за опасността и превъзходството на азиатските производители на съставни елементи за колела. В отговор производителите възнамеряват работата си съгласно посочените от тях периоди за доставки.

" По-сериозна би била опасността, в случай че китайските производители на колела имат опция да внасят колела в Европа без налагане на спомагателни антидъмпингови мита. При тази обстановка биха настъпили съществени промени в структурата на създадените в Европа и импортирани от Китай колела в интерес на Китай, като главно ще бъдат наранени велосипедите от всеобщ клас ", счита Митков.

" Целта и предизвикването пред членовете на Асоциация на българските производители на колела е страната да се придвижи и в класацията по стойност, а освен като количество, тъй като това ще значи и по-голям дял за промишлеността в Брутният вътрешен продукт на страната ни. За да продължи това стабилно развиване, ще би трябвало да бъдем потребителски насочени, да следваме новите трендове в сектора, да се развиваме и покачваме квалификацията на личния състав си и, несъмнено, да подсигуряваме високо и непрекъснато качество на предлаганите от нас артикули ", прибавя още предприемачът. Максим Митков - от търговия към произвеждане

По обучение 55-годишният Максим Митков е експерт по строителство и архитектура, само че с това се е занимавал напълно за малко.

Когато през деветдесетте години е скъсен от Домостроителния комбинат в Пловдив, женен и с деца, Митков взема решение да вложи спестените 500 немски марки в бебешки колички и аксесоари. Търговията с тях потръгва и до през днешния ден този сегмент е значима част от бизнеса му.

Но същински огромният триумф идва с фабриката за колела " Макском ", която основава през 1996 година В първия й сезон производството е едвам 10 хиляди колелета. Следват години на бърз напредък, в които Митков резервира едноличния си надзор върху бизнеса. Днес той включва дружество с потенциал над 400 хиляди велосипеда годишно, производител на джанти, дистрибуторски и търговски компании, като групата обезпечава работа на повече от 500 души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР