62 млн. лв. осигурява Оперативна програма Околна среда 2014 –

...
62 млн. лв. осигурява Оперативна програма Околна среда 2014 –
Коментари Харесай

ОП „Околна среда” осигури 62 млн. лв. на държавните горски предприятия за залесяване

62 млн. лева обезпечава Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година “ (ОПОС) за възстановяване на природозащитното положение на горски естествени местообитания посредством залесяване.

Средствата ще послужат за осъществяването на основен ангажимент на страната към самодейността на Европейски Съюз за засаждане на три милиарда нови дървета в осъществяване на Стратегията на Европейски Съюз за биологичното многообразие за 2030 година

Началото на дейностите беше обещано през днешния ден от министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова дружно с министъра на земеделието Явор Гечев, зам.-министрите на околната среда Мария Бояджийска и на земеделието Валентин Чамбов, изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по горите Стоян Тошев. На срещата министър Карамфилова подписа контракти с шефовете на три от държавните горски предприятия.

„ Убедена  съм, че дейностите, които подхващаме са в интерес на околната среда, в интерес на богатото биоразнообразие. Със стартирането на тези значими планове ние освен ще осъществим редица основни за страната цели, само че и даваме нашия принос към задачата по запазване на горите ”, сподели министър Карамфилова. Тя дефинира самодейността като партньорство, само че и амбициозна цел.

„ Рамката на този стадий наподобява единствено документална. Но съм сигурна, че следващата година стоящите на нашите места ще могат да отчетат реализирани резултати ”, добави тя.

Министърът на земеделието Явор Гечев означи, че даже и привидно нерешими проблеми могат елементарно да бъдат решени със взаимни старания и когато се съблюдава законодателството.

„ Можем да се похвалим не просто с добра връзка, а отлична взаимна работа сред двете министерства и мотивът през днешния ден го потвърди. Това е и методът на партньорството за основаване на верни политики “, сподели министър Гечев.

С дейностите по шестте плана се планува общата повърхност на новозасъдените гори да е над 1300 ха, създадените нови фиданки – повече от 2,5 млн., а засадените – над 1 млн. Ще се финансират действия по залесяване с дървесни типове, развъждане, превозване и предпазване на посадъчен материал, ремонт и рационализация на разсадници, доставка на техника. В резултат от осъществяването им ще се усили потенциалът на предприятията за произвеждане и засаждане, като се ремонтират разсадниковите стопанства.

Трите подписани през днешния ден контракта за даване на безплатна финансова помощ по процедура „ Подобряване природозащитното положение на горски естествени местообитания и подкрепяне на екосистемните услуги, предоставяни от горите, посредством използване на лесовъдски практики и залесяване “ са на обща стойност 30 млн. лева

Средствата за Югозападно дружество – Благоевград, са в размер на 12,5 млн. лева Те ще послужат за произвеждане и засаждане на над 2,2 милиона дръвчета върху обща повърхност от 330,5 ха.

На Югоизточното дружество – Сливен, се дават 10 млн. лева за залесяване на над 151 хектара и попълване на площи от над 148 хектара.

За Южноцентралното дружество са планувани 8 млн. лева за залесяване към на 154 ха и за попълване на горски култури на близо 41 ха.

С осъществяването на ограниченията по трите плана площта на горските местообитания ще се усили с близо 700 ха, като в същото време ще се усъвършенства природозащитното им положение.

До края на годината следва подписването на още три контракта за даване на безплатна финансова помощ на Северозападното, Северноцентралното и Североизточното държавно дружество на обща стойност над 30 млн. лева, с които се възнамерява да се залесят над 600 ха нови гори.

В рамките на плана на Северозападно държавно дружество – Враца, за който се дават 10 млн. лева, се планува да бъде осъществено залесяване на 3623 дка с към 680 хиляди фиданки и развъждане на 19 806 дка горски култури и 1355 дка млади насаждения.

Също в размер на 10 млн. лева e бюджетът за Северноцентралното държавно дружество – Габрово, с които ще се направи ново залесяване на 5353 дка и ще се подкрепи естественото възобновяваване и производството на посадъчен материал.

Средствата в размер на над 11 млн. лева, планувани за Североизточно държавно дружество – Шумен, ще допринесат за залесяване на 230 ха, както и осъществяването на съпътстващи действия.

Процедурата по ОПОС 2014-2020 година отразява новите стратегически и планови документи на европейско равнище, като задачата й е да поддържа осъществяването на ограничения, които ще допринесат за увеличение на покритието с горски местообитания и до възстановяване на природозащитно им положение.

Те са ориентирани към постигането на характерна цел „ Подобряване на природозащитното положение на типове и местообитания от мрежата Натура 2000 “ на предпочитана ос 3 на ОПОС 2014-2020 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР