62-ма убити само за ден. В държава колкото България. След

...
62-ма убити само за ден. В държава колкото България. След
Коментари Харесай

Оргии на смъртта в Салвадор: 62 убийства само за ден


62-ма убити единствено за ден. В страна колкото България. След тази детонация на насилието в Салвадор бе въведено изключително състояние. Защо бандите в страната са толкоз брутални и за какво до този пик се стигна тъкмо в този момент?

Зад решетките: членове на незаконни банди в Салвадор

Това число, оповестено преди броени дни, онагледява по изключително сладкодумен метод: 62-ма убити единствено за един ден. В страна, чието население е почти колкото българското. През предходната година в Салвадор са били убити 1140 души - 20 убийства на 100 000 души население. За съпоставяне: в Германия тази квота е 0,3 на 100 000.

След този гърмеж на насилието в края на предходната седмица президентът Наиб Букеле напълно смени курса и прикани Народното събрание неотложно да разгласи изключително състояние. Тъй като партията на Букеле има болшинство в Народното събрание, депутатите вкараха 30-дневно изключително състояние, което анулира някои конституционни права на жителите - например свободата на събиранията, както и гаранциите против подслушване на телекомуникациите.

Президентът на Салвадор Наиб Букеле

Да върнем лентата малко обратно: през ноември 2021 година президентът Букеле разгласи, че страната му се е преборила сполучливо с насилието. " Ние бяхме страната с най-голям % принуждение в света, а в този момент не попадаме даже измежду първите 10 ", съобщи Букеле тогава.

Имало ли е пакт сред президента и незаконните банди?

И в действителност: през 2015 година броят на убитите в Салвадор възлизаше на 103 на 100 000 души. Оттогава мрачната цифра последователно стартира да спада, а след избирането на Букеле за президент през 2019 позитивната наклонност се задълбочи. Защо обаче в този момент насилието още веднъж се надига?

" Съществува основателното съмнение, че Букеле - подобно на други президенти преди него - е сключил всекидневен пакт с бандите в страната и таман това е повода за спада на насилията ", споделя за Дъждовни води Сабине Куртенбах от немския Институт за латиноамерикански изследвания.

Още през септември 2020 година реномираният онлайн портал " Ел Фаро " написа, че съгласно едно амбициозно журналистическо следствие Наиб Букеле в действителност е сключил съглашение с двете най-могъщи незаконни групировки в страната. Разследването твърди, че против намаляване на броя на убийствата преди парламентарните избори през 2021 година на групировките било дадено техните хора в пандиза да получат някои облекчения, били направени и други отстъпки. Партията на Букеле завоюва тези избори с огромна преднина.

Полицаи в столицата Сан Салвадор
Редакцията предлага
Гюнтер Майхолд, експерт по Латинска Америка от берлинската фондация " Наука и политика ", предполага, че незаконните групировки са суспендирали съглашението и носят отговорността за новата вълна убийства в Салвадор. " Сега бандите насочат директно предизвикателство против президента, а насилията против популацията имат за цел да всеят неустановеност и безпорядък ", споделя Майхолд в изявление за Дъждовни води.

Според някои оценки в Салвадор близо 70 000 души членуват в другите банди, които породиха най-много като разследване от ужасяващата революция в интервала 1980-1992 и решението на управляващите Съединени американски щати да предават на Салвадор хванати членове на незаконни групировки.

Кристиан Амброзиус от Института за Латинска Америка към Свободния университет в Берлин, който сега следи на място събитията в Салвадор, също свидетелства за бруталните насилия, осъществявани от бандите. В изявление за Дъждовни води той споделя: " Трупът на една от жертвите в столицата беше положен на един нов мост, с който президентът Букеле изключително се гордее. Това звучи като ясно предизвестие както към президента, по този начин и към туристите. Насилието се употребява като натиск върху държавното управление, което в последно време поставя старания да построи на Салвадор имиджа на доста привлекателна страна, която има биткойни и страхотни плажове ", изяснява Амброзиус.

Президентът Букеле завоюва изборите през 2019 година прекомерно ненадейно, а имиджът му от този момент насам е много спорен. Едни го считат за избавител, други - за непоследователен популист. Стилът му на ръководство става все по-авторитарен, а измежду гражданското общество в Салвадор това поражда сериозна угриженост.

Когато незаконните банди се почувстват унизени

След разкритията на " Ел Фаро " Букеле даде позволение против бандите да се употребяват в това число и смъртоносни средства и вкара редица репресивни ограничения в пандизите. Появиха се фрагменти на хиляди татуирани пандизчии с обръснати глави, натъпкани по позорен съвсем един върху различен, и то единствено по долни гащи. В рамките на една от новите ограничения членове на разнообразни банди бяха затваряни дружно в едни и същи килии. За незаконните групировки това очевидно се е оказало най-голямото оскърбление, довело до окончателния отвод от съглашението с държавното управление.

Затвор в Салвадор

" В Салвадор никой не знае за какво, а не се и прави опит да бъдат осмислени дълбоките структурни аргументи за насилието ", споделя Кристиан Амброзиус. С този извод е съгласна и Сабине Куртенбах: " На младежите и на маргинализираните групи би трябвало структурно да бъде обезпечена опция за естествен живот, оттатък престъпността и насилието. Не стане ли това, насилията ще не престават. "

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Невръстните мафиоти на Неапол
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР