60% от българите не са посетили нито едно културно събитие

...
60% от българите не са посетили нито едно културно събитие
Коментари Харесай

Янина Танева: 60% от българите не са посетили нито едно културно мероприятие през последната година

60% от българите не са посетили нито едно културно събитие през предходната година. Това сподели Янина Танева, съосновател на " Фабрика за хрумвания “, в " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “ . Тя разяснява резултатите от изследване, направено в границите на самодейността " Право на просвета “, подкрепена от Национален фонд " Култура “.

" Не съм мислила, че през 2023 година би трябвало да се изяснява за какво културата е скъпа. Нейният принос е нефинансов на пръв взор, само че тя е и финансов подобен. Културата е предварителна защита на насилието и куп други обществени проблеми “, разясни Танева.

Има дете на 6 г и си представям, че на 16 г тя ще е имала задоволителен достъп до просвета, тъй като децата имат право на нея – тогава тя ще бъде с необятна обща просвета, ще бъде съчувствена и образована, ще има креативна мисъл – това са скъпи качества. Ако не влагаме в просвета, душите ни умират и след 10 г се разсънваме в Средновековие.

Хората сред 25 и 45 г в огромните градове не посещават в културния живот не заради липса на достъп, а " липса на време “ – т.е. на предпочитание. Интересуват ни 30те %, формирани от живущите в дребни обитаеми места с ниски приходи. Питахме ги за какво не посещават културни събития и те дават отговор по финансови причин, липса на обществена среда, с която да посетя такова събитие, липса на превоз.

У нас се създава доста качествена просвета. Опитваме се да създадем пространство, с цел да разгърнем тематиката за културата. В " Топлоцентрала “ каним резидентите, с които " Фабрика за хрумвания “ работи в разнообразни български села. Те ще изложат продукцията си. Ще създадем две полемики за обществените финанси в културата.

Стела Константино и Алекс Мезмер са интернационалните ни посетители. Мезмер оказа помощ на швейцарските актьори да извоюват помощи от страната по време на пандемията. Той има и дребна резидентна стратегия в швейцарско село – ще направи доста забавна работилница в границите на нашето събитие в събота. Стела работи в различен спектакъл в Берлин – работи с периферните публики в границите на града.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР