6 юли 2018 г., в 12:50 ч. приключва последният полет

...
6 юли 2018 г., в 12:50 ч. приключва последният полет
Коментари Харесай

Пилотът на падналия край „Тракия” самолет: За стар самолет всичко му работеше

6 юли 2018 година, в 12:50 ч. завършва последният полет на Йосиф Христов. Пилотът с над 40 години стаж във въздуха пада в оризова равнища. Сутринта е като всяка друга.

Започва идеално. „ Самолетът, за остарял аероплан, всичко му работеше перфектно”, показа Христов.

По обяд машината е в небето над Пазарджик. Внезапно моторът стопира.
Сблъсък сред небето и земята – по какъв начин наподобява това в човешките очи? Пред bTV приказва водачът на селскостопански аероплан Йосиф Христов, който падна край автомагистрала „ Тракия ”
„ На към 30-35 м, в лек завой. Имах желание да пусна още 50 кг тор и да си потеглям. И просто както си вървеше машината и внезапно шумът изчезна и витлата стопираха. Беше доста необичайно, дори не ми се вярваше и желаех да подам повече газ, само че нямаше никаква реакция. И с изключение на ориз нямаше по какъв начин да предпочитам, в ляво ли, в дясно”, добави водачът.

Пилотът съумява да приземи самолета. Заради мократа почва обаче машината се прекатурва.

„ Даже ми се видя късо, тъй като не съм кацал на такова мокро пространство, само че нямаше по какъв начин. Може би 50-100 м преди някакво каналче, приземих се, само че оризът е доста влажен – 50-70 см има тиня и вода. И в действителност моторът е начело. 80-90 км да съм докоснал ориза и в същият момент, той стопира доста бързо. За 20-30 метра спря. И защото центърът на тежестта е начело се завъртя доста бързо и застана по тил, аз увиснах надолу и там към този момент трябваше да се освободя, да изпълзя през кабината и така”, споделя претърпяното Христов.

Първи на помощ идват двама оризари. Пилотът е откаран в болница. Причината за злополуката към момента се търси. Търси я и оживелият и не вини нито хората, нито машините.

„ По принцип са остарели, само че пък и техникът, познаваме се 30-40 години, не съм имал подозрения, няма по какъв начин да ги имам с него.”

Йосиф Христов споделя, че през годините е имал още два случая във въздуха.

„ Тогава беше непълен отвод на мотора, към момента се въртеше по малко витлото. Имаше мощ, само че незадоволителна и се наложи да изхвърля останалия разтвор за напръскване, но нямах подобен опит. И кацнах покрай площадката.”

В петък прелетя и над гибелта.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР