58-годишен мъж от Съединените щати, който работи в катедрата по

...
58-годишен мъж от Съединените щати, който работи в катедрата по
Коментари Харесай

Рядко заболяване на човешкия мозък, което превръща лицата на хората в „чудовища“ 



58-годишен мъж от Съединените щати, който работи в катедрата по логика на психиката на мозъчните науки в Дартмутския лицей, вижда света малко по-различно.


В главата му „ хардуерът за четене на лица “ трансформира човешките лица в нещо, което наподобява чудовищно, написа Science Alert

Диагностициран с рядко неврологично заболяване, наречено прозопометаморфопсия или PMO, пациентът дава опция на откривателите да схванат по-добре по какъв начин зрителните системи на хората обработват идентифициращите характерности и по какъв начин да вземем за пример те разпознават другар от зложелател.


Повече от две години и половина, преди да бъде отведен за лекуване в Дартмут, мъжът с рядкото разстройство следил лицата на хората към себе си, изглеждащи като " гротескни карикатури ". Както споделя, видял бразди по челата, бузите и брадичките на хората, а очите и устата им били „ разтеглени “.

Този човек в последна сметка привикна с „ странните маски “, които мозъкът му приписваше на хората, които срещаше.

Той към момента можеше да разпознава хората и колкото и ужасяващи да бяха гледките, той беше наясно, че сходни изображения са надалеч от действителността.


Пациентът не постоянно е имал такива " видения ". Лекарите считат, че може би неговата история на биполярно разстройство или посттравматично стресово разстройство има нещо общо с разстройството.

Лекарите прегледаха и сериозната му контузия на главата, която получи при започване на 40-те години и му остави някаква контузия. Някои считат, че странните прояви се дължат на токсичната доза въглероден оксид, който е вдишвал четири месеца преди да се сблъска за първи път с изкривените лица на роднините си.

След като психолозите от Dartmouth College Антонио Мело, Даниел Стърн, Кристоф Бужарски и Брад Дашин организираха серия от проби, им стана ясно, че техният индивид не е изпитал PMO разстройство по изцяло характерен метод.


Това положение може да се прояви по доста способи, трансформирайки хората в демони и дракони, с изпъкнали челюсти и бузи, сплескани носове или разширени очи и т. н.

„ В други изследвания на това положение пациентите с PMO не могат да преценяват какъв брой тъкмо визуализацията на техните изкривявания показва това, което виждат, защото самата визуализация също демонстрира лице “, споделя Мело, водещ създател на проблема.


В този случай откривателите предоставиха фотоси на пациенти доброволци и те съумяха да проучат подробните съпоставения на изображенията. Между другото, прозопометаморфопсия се смяташе за форма на слепота. Ясно е обаче, че това не е безусловно по този начин.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР