57 украински бежанци, предимно майки с малки деца, отпътуваха с

...
57 украински бежанци, предимно майки с малки деца, отпътуваха с
Коментари Харесай

Първият влак с украински бежанци потегли от Бургас

57 украински бежанци, най-вече майки с дребни деца, отпътуваха с трен от Бургас за София. Към композицията на бързия трен за столицата бяха прикачени два спомагателни вагона, строго охранявани от полиция. Украинците са от хотели в Слънчев бряг. Те ще бъдат настанени в държавни бази в Паничище.

На брифинг на Областния спешен щаб в Бургас Мариана Тошева – ръководител на Държавната организация за бежанците, изнесе подробни данни за преместването на бежанците. " Над 5200 индивида са напуснали страната, няма по какъв начин да се знае дали са били в хотел или на лични разходи. Има и украинци, които са образували групи и на 1 юни напущат България ", уточни тя. И добави, че се възнамеряват запаси, които остават неизползвани, тъй като украинците не желаят да пътуват.

" Може да се окаже, че бежанският център в Елхово, което побира до 1735 индивида, е нужен запас. Апелирам украинците, които не желаят да бъдат настанени в държавни бази, да осведомят екипите на терен.

Държим връзка и с хотелиерите, с цел да знаем какъв брой хора да чакаме. Украинците желаят до последно да се възползват и да останат в хотелите. В момента тече трансфер на бежанци. Критичните ни дни с огромни групи хора ще бъдат 31 май и 1 юни. На 1 юни някои хотели са споделили, че бежанците могат да излязат ", изясни Тошева.

По думите й три екипа на ДАБ от общо 27 индивида са на терен, те изясняват на хората за местата на настаняване. Общо са над 100 индивида от всички ведомства. " Над 10 рейса бяха обезпечени за през днешния ден. БДЖ осигуриха 8 спомагателни вагона. Има изключителни наряди във ведомствата. Ще има чиновници 24/7. Подсилени са локалните структури на БДЖ и Министерство на вътрешните работи във Варна и Бургас. Осигуряват се транспортни коридори, има и храна и вода за бежанците по пътя ", разкри Тошева.

От своя страна регионалният шеф на Бургас Стойко Танков показа, че има два буферни центъра - на морската гара и в кв. " Сарафово ".

" Там бежанците може да обитават кратковременно. Ще има и здравно обслужване, защита и пакети от БЧК. Имаме подготвеност и за екстремални обстановки ", изясни той.

Според старши комисар Калоянов полицейските ръководства в Несебър, Бургас, Приморско и Царево са най-ангажирани. От БДЖ показаха, че имат подготвеност до 250 индивида да се превозят в постоянните сформира на влаковете, а в случай че групата е по-голяма, ще има изключителни влакове.

През идващите дни украинските бежанци ще бъдат транспортирани с БДЖ към държавните бази навътре в страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР