57-годишният мъж трупа боклуци в гараж без ток, вода и

...
57-годишният мъж трупа боклуци в гараж без ток, вода и
Коментари Харесай

Пламен, който оцеля след 2 дни в шахта, сам избрал да е клошар - така бил свободен

57-годишният мъж натрупа отпадъци в гараж без ток, вода и мебели, край него тичат големи плъхове, само че бяга от обществен дом и от общинско жилище
Пожарникарите, които избавиха живота му, споделят, че след КОВИД внезапно и скочил броят на самотниците, изпаднали в сходни обстановки

57-годишният Пламен Милев, който прекара в канала на гараж 2 денонощия, преди съседи да чуят стенанията му и да наберат 112, лежи в болничното заведение в Сливен със строшен крайник и куп хронични болести.

Няма заплаха за живота му, само че когато оздравее, ще се върне назад в гаража без тоалетна, ще зимува на земята, завит в остарели китеници, а край него ще бягат големите плъхове.

Мъжът обаче самичък избира живота като клошар, тъй като по този начин се чувствал свободен.

“Проблемът със самотните хора става все по-сериозен, изключително след ковида - към този момент са извънредно доста ”, безапелационен е Пламен Чечев, шеф на промяната пожарникари, които извадиха вехтошаря с носилка от канала и му избавиха живота, качвайки го на колата за спешна помощ.

Чечев все по-често се пита дали околните на сходни хора не би трябвало да са по-грижовни или казусът е, че самите бездомници отхвърлят помощ и смяна.

В гаража, който Пламен употребява за “дом ”, няма мебели или посуда, на всички места са нахвърлени мръсни парцали. В съседство е къщата, която обитавал до 2016 година, когато самичък провокирал пожар - пийнал,

опитал да изгори в печката поредните вехтории,

събирани по кофите за отпадък. Нещо се случило и постройката пламнала.

Преди това пък наводнил всичко, откакто демонтирал тръбите за водата, с цел да ги продаде за вторични първични материали.

Преди време съседите му събрали подписка против него, само че от обществените служби били безсилни да трансформират живота му. Пламен

не е подложен под запрещение, с ума си е и категорично отказва

непринудено да отиде в обществен дом или някъде другаде отвън гаража си. Законът не разрешава това да стане наложително, безапелационни са и от прокуратурата.

“Община Сливен неведнъж е оказвала подпомагане на мъжа, който пострада при рухване в канала на личния си гараж ”, оповестиха от кметството.

Веднъж го изпратили в обществен дом в Твърдица, само че след по-малко от половин година Пламен избягал.

Съседите тогава забелязали, че очевидно там се грижели добре за него - за първи път бил изкъпан и подстриган.

След пожара на неговата къща обществените му намерили общински апартамент в комплекс “Сините камъни ”, само че и там напълнил всичко с отпадъци, почнал да разпродава покъщнината и му взели ключа.

“Почти 2 години мъжът не е поддържал хигиена в жилището,

повреждал е електрическата апаратура ”, са претекстовете на обществените.

Сега в гаража няма ток, отопление или вода. За да оцелее през зимата, Пламен се увива като пашкул в дрипи, които в миналото са били губери, и лежи на земята. През лятото пък по цялата улица се носи ужасяваща воня. Според съседите приличал на Робинзон, въпреки че от време на време бръснарят в съседство го съжалявал и подстригвал и бръснел без пари.

“Проси и затова има пари

В началото комшиите го съжаляваха и му даваха по нещо за ястие. Но той избира да проси до болничното заведение или пред Спешния център, където хората са смирени и обезпокоени и му дават кой лев, кой два. Но дали по този начин му оказват помощ?, ” пита се съседът Петър Тодоров. От гаража го дели единствено една стена и мишките умерено се преселили и в неговия дом.

В мига, в който вземел пари, самотникът купувал алкохол и бил пийнал по 24 часа в денонощие. Ако пък купел храна, държал торбичките с нея по земята и по тази причина се появили големите плъхове, с които съжителства.

В квартала описват, че Пламен

крадял алкохол

и мезе от околните магазини, само че търговците не се оплаквали, тъй като не бил нападателен. Имал и желания - сливенска перлова ракия, само че не подбирал.

Единствената “мебел ” на Пламен, е инвалидната количка, с която се придвижва из квартала. ТЕЛК-овото му решение е с изминал период, само че брат му е подал документи за ново преосвидетелстване. В решението през 2018 година е записана диагноза “последици от инфаркт и органично разстройство на личността ”, оповестяват обществените.

Съседите са уверени, че проблемите с краката са резултат от злоупотребата с алкохола. Трудно разбирали и когато говорел.

А другояче животът му не предвещавал сходна орис. Пламен е израснал в квартала и приключил приблизително обучение. Баща му бил водач в “Родопа ”, а той - в пощата и във водното стопанство.

“Костюмар, возеше директори ”,

напомнят си го съседи. Създал и семейство. После пристигнал разводът и пътят на Пламен се сринал надолу. Бил измежду първите, съкратени от работа.

“Нищо не е инцидентно. Когато Господ реши да накаже някого, санкционира го по най-жестокия метод ”, споделя различен комшия - Димитър Ганчев.

Той е уверен, че непрекъснатото му пиене е причина родителите му да си отидат без време от този свят. Започнал да разпродава покъщнината още до момента в който били живи. Брат му Антон се опитвал да оказва помощ, само че той отказвал. За Нова година го взел вкъщи си, обаче Пламен почнал да троши жилището.

“Видяхме по какъв начин индивидът пристигна и го води напряко с инвалидната количка в автомобила си, ей по този начин, както беше в изпражненията, тъй като и тоалетна няма ”, напомня Антон Илиев, който живее в кооперация против гаража на Пламен. Той и Атанас Стоянов

първи чули стенанията му на Ивановден и подали сигнала 

на телефон 112.

Антон даже го снимал. Казва, че вехтошарят не бил нападателен. Безграничната му нечистотия обаче мъчела комшиите. Двамата с Атанас опитвали да му влияят да спре да мъкне отпадъци, само че не съумели. Когато преди време ситуацията станало нетърпимо, двамата платили на роми да разчистят и те изхвърлили три камиона със “съкровищата ” на Пламен, само че той носел още и още.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР