56 съдилища в цялата страна активно ползват изградените от Министерство

...
56 съдилища в цялата страна активно ползват изградените от Министерство
Коментари Харесай

56 съдилища активно използват изградената от МП система за видеоконферентна връзка

56 съдилища в цялата страна интензивно употребяват построените от Министерство на правораздаването системи за видеоконферентна връзка. Точките са ситуирани в 20 правосъдни покои, в които са ситуирани по няколко съдилища, които употребяват системата, а други шест - в местата за отнемане от независимост.
Това стана ясно през днешния ден по време на заключителната конференция по план „ Изграждане на средства за видеоконферентни връзки и тяхното потребление във етапите на досъдебно и правосъдно произвеждане, в това число и при трансгранично съдействие в правораздаването ", финансиран от ОПДУ. На събитието участваха зам.-министърът на правораздаването Евгени Стоянов и членовете на Висшия правосъден съвет (който е сътрудник на Министерство на правосъдието по проекта) Евгени Диков и Севдалин Мавров.
Оборудването към този момент се употребява извънредно интензивно, като единствено за месец по видеоконферентните връзки в пандизите са били извършени 39 правосъдни съвещания.
По време на конференцията бе направена проява на оборудването като бе осъществена връзка по едно и също време със Софийския затвор и с Административен съд София-град. Съдебните зали в пандизите са оборудвани с по две камери с разнообразни гледни точки, а в съдилищата - с по три съществени и една спомагателна, която служи за запознаване с документи в действително време.
За да може видеоконференцията да бъде употребена оптимално дейно, Министерство на правораздаването към този момент е предложило редица промени в Гражданския процесуален кодекс, Административно-процесуалния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, изясни по време на събитието зам.-министър Стоянов.
„ Целта ни е измененията в Гражданския процесуален кодекс за видеоконференцията да бъдат импортирани в Министерски съвет до края на юни. Проектът беше оповестен за публично разискване, което завърши на 19 юни. Получиха се голям брой мнения, рекомендации и оферти. В момента екипът на Министерството на правораздаването ги обработва, като нашата цел е до края на месеца този план да бъде импортиран в Министерски съвет за утвърждение. В случай че бъде утвърден да бъде импортиран в Народното събрание ", изясни Стоянов.
„ Реализирането на този план ще докара до обилни финансови икономии в бъдеще. Само докарването на един предпазен очевидец от чужбина за чуване пред съд коства няколко хиляди евро. Да не приказваме за пътните разноски на движимости лица, които пътуват през цялата страна, с цел да потвърдят за 2 минути своята експертиза ", добави Евгени Диков.
„ Милиардният бюджет на правосъдната система не се харчи главно за заплати на чиновниците, а за разходи по каузи. С помощта на видеоконференцията доста от тях могат да бъдат спестени ", поддържа го сътрудника му Севдалин Мавров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР