56 премиерни и утвърдени филмови заглавия са част от тазгодишната

...
56 премиерни и утвърдени филмови заглавия са част от тазгодишната
Коментари Харесай

10 филма от Киномания 2019, които задължително трябва да гледате

56 премиерни и одобрени кино заглавия са част от тазгодишната селекция на Киномания. Сред тях са дълго чаканите нови филми на знакови режисьори като Педро Алмодовар, Уди Алън, Андрей Кончаловски, Ксавие Долан и други Старт на фестивала дава филмът на Мариус Куркински „ Засукан свят “ на 14 ноември от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. А на 17 ноември от 19:00 ч. публиката ще стане част от специфичната вечер, отдадена на Тео Ушев – „ Нарисувай ми горест “.

До края на Киномания 2019 посетителите в Централно предверие на НДК ще бъдат посрещани от галерия на художник Борис Десподов, който е създател на визията на фестивала. Експозицията показва 16 негови плаката, направени за филмовия фестивал през годините.

Непосредствено преди формалното начало на фестивала от 6 до 8 ноември киноманите ще се насладят на нетипични типичен заглавия от сбирката на „ Мосфилм “. Сред филмите са „ Дерсу Узала “, „ Александър Невски “ и „ Спартак “.


Тази година уредниците на фестивала са планували и вълнуващо преживяване за цялото семейство. За най-малките киномани кино „ Люмиер Лидл “ предлага селекция от четири обичани детски кино лентата, а НДК в партньорство с NIM kids animation ще организира за втора поредна година особено събитие – Детска киномания.

Най-креативните измежду децата ще се борят за детски Оскари. Киномания 2019 провокира дребните гении да развихрят въображението си с изключение на в категориите за най-хубав режисьор, оператор, артист и в специфичната категория „ Гледай “, въодушевена от слогана на фестивала.

В програмата на фестивала са готови и изненади за феновете на френското кино. Най-новите и типичен френски заглавия ще бъдат прожектирани в границите на фестивала на Френския филм в кино „ Люмиер Лидл “. Селекцията от 9 разнообразни по род кино лентата сервира на феновете серия от страсти и вълнуващи мигове.

Премиерни прожекции в границите на Киномания 2019 ще имат и българските филми „ Котка в стената “ – на 27 ноември от 20:30 ч., и „ 7 – Омнибус от 7 късометражни кино лентата “ – на 13 ноември от 19:00 ч. Собствен кино план в границите на Киномания 2019 показва и екипът на „ Red Bull Acro Cross: Страст за хвърчене “, чиято прожекция ще бъде на 21 ноември от 21:00 ч.

Дни преди формалното разкриване на Киномания, деликатно разгледахме програмата на фестивала и селектирахме част от заглавията, на които несъмнено си коства да обърнете особено внимание. Ето 10 кино лентата от Киномания 2019, които наложително би трябвало да гледате.

1. Арета Франклин: Amazing Grace

 10 кино лентата от Киномания 2019, които наложително би трябвало да гледате

Влизайки в църквата дискретно, тя се усмихва за малко, концентрира се за миг и просто стартира да пее. Нежно първоначално, само че по-късно все по-завладяващо, гласът ѝ отнася публиката – надалеч, към безкрайността на парадайса.

През януари 1972 година Арета Франклин записва именития си албум “Amazing Grace ” дружно с Църковния хор на Южна Калифорния и свещеник Джеймс Кливланд в мисионерската баптистка черква „ Ню Темпъл ” в Лос Анджелис. На върха на славата си тя взима решение да се върне откъдето е почнала – към света на госпъл музиката. Записан за два дни онлайн, този албум става най-успешния госпъл запис на всички времена. В него Франклин пее “How I Got Over ”, “Precious Memories ” и изключително 11-минутна версия на “Amazing Grace ”.

Резултатът е този концертен филм, непоказван повече от 40 години по механически и юридически аргументи, който популяризира човешкото достолепие и копнежа по независимост и правдивост. Той е и шеметно показване на неустоимата харизма на соул иконата, напуснала ни през август 2018 година Абсолютно наелектризиращо прекарване!

Реализиран от Алън Елиът, с материал, сниман от “Warner Bros. ” през 1972 година

С присъединяване на:
Арета Франклин, Джеймс Кливланд, Църковният хор на Южна Калифорния, Александър Хамилтън (диригент на хора), Корнел Дюпри (китара), Пончо Моралес (перкусии), Бърнард Пюрди (барабани), Чък Рейни (бас)

Прожекции:
вторник, 19 ноември 2019, 18:30, Дом на киното
петък, 22 ноември 2019, 18:30, Кино Одеон
събота, 30 ноември 2019, 17:00, Люмиер Лидл

2. Болка и великолепие

Всички филми на Педро Алмодовар са не просто персонални, а и изповедни. Но нищо не може да ви приготви за прочувствената разголеност на тази хипнотизираща драма за съжаленията и прочувствените пропадания на застаряващ кинорежисьор. Работейки още веднъж с създателя, направил го звезда, Антонио Бандерас прави най-нюансираната и сензитивна роля в цялата си кариера, като режисьора Салвадор Майо, преосмислящ живота си. Майо си напомня обичаната кинозвезда, половото си събуждане, любовните провали, както и напъните на преданата му майка в бедното му детство. Монументална творба на огромен създател.

„ С Педро сме другари към този момент 40 години. Най-трудно ми бе да намеря решение – по какъв начин да го изиграя, без да го подражавам? За мен това бе доста значимо. Явих се пред него като елементарен боец: смъкнах медалите си; смъкнах всичко и се постарах да бъда оптимално разсъблечен, да стартира от нищото – без маниеризмите, употребявани от мен преди, без нормалните актьорски клишета. Това е доста мъчително. Озоваваш се се на много некомфортно място. Елиминирах всички тези зони на комфорт и чак тогава започнахме. “

Антонио Бандерас

Режисьор и сценарист Педро Алмодовар

В функциите:
Антонио Бандерас (Салвадор Майо), Асиер Ечеандия (Алберто Креспо), Пенелопе Крус (младата Хасинта), Леонардо Сбараля (Федерико Делгадо), Нора Навас (Мерседес), Хулиета Серано (възрастната Хасинта), Сесилия Рот (Сулема), Раул Аревало (Венансио Майо)

Прожекции:
събота, 23 ноември 2019, 19:00, НДК – Зала 1
вторник, 26 ноември 2019, 20:30, Люмиер Лидл

3. Вади ножовете

 10 кино лентата от Киномания 2019, които наложително би трябвало да гледате

На сутринта след празненството за 85-ия му рожден ден, богатият създател на престъпни романи Харлан Тромби е открит мъртъв в дома си. Прочутият детектив Беноа Блан поема случая и подозира машинация. Всички са обвинени, а с наближаването на четенето на наследството и напредъка на следствието, членовете на алчната фамилия на Харлан се разкриват като още по-големи интриганти, в сравнение с са изглеждали първоначално. Когато Марта, южноамериканската болногледачка на писателя, се оказва въвлечена в мистерията, излиза наяве че ничии секрети няма да бъдат опазени.

Райън Джонсън е основал провокативна тайнственост, отдавайки респект както на Хичкок, по този начин и на Агата Кристи. С изтънчения си разговор той показва върхова форма като сценарист, предлагайки на страхотния си актьорски отбор майсторски и безапелационен материал. Вещ в съчетаването на жанровете и с тънко око за детайлите, режисьорът държи феновете в напрежение, до момента в който сюжетът се разпростира през куп обрати до неочакван край. Непочтителен, образован и – на първо място – тотално развлечение от началото до края, „ Вади ножовете “ е съвременна престъпна тайнственост от най-висока класа.

Режисьор и сценарист Райън Джонсън

В функциите:
Даниъл Крейг (Беноа Блан), Крис Евънс (Рансъм Драйсдейл), Ана де Армас (Марта Кабрера), Джейми Лий Къртис (Линда Драйсдейл), Майкъл Шанън (Уолт Тромби), Дон Джонсън (Ричард Драйсдейл), Тони Колет (Джони Тромби), Кристофър Плъмър (Харлан Тромби)

Прожекции:
четвъртък, 28 ноември 2019, 19:00, Люмиер Лидл

4. Война за светлина

В наши дни е на процедура невероятно да си представим света без електрическа светлина. А в действителност технологията, която осветява домовете ни и прожектира облици върху екраните, е остаряла не повече от два човешки живота. „ Война за светлина “, с брилянтната актьорска игра на Къмбърбач и Шанън, драматизира нововъведенията и съперничествата, които дават електричество на света.

Томас Едисън си знае, че е талант, а и се старае това да е известно на всеки. През 1879 година той и екипът му реализират първите сполучливи проби на електрическа крушка, с което афишират края на мрака, както са го познавали хората до тогава. Но необятната електрификация се оказва съществено предизвикателство. Едисън е бил уверен, че правият ток е превъзхождащата система, само че предприемачът Джордж Уестингхаус, не по този начин известният негов съперник, е имал друга концепция.

Днес имената на двамата са митове, а изобретенията им – насъщни за модерния живот, само че вълнението от този филм е, че ги виждаме като хора: брилянтни мозъци и изключителни откриватели, само че и водени както всички хора от горделивост, злопаметност, коварство и даже изгода.

И двамата желаят да доставят електричество на света, само че единствено един от тях може да завоюва борбата за състезание.

Режисьор Алфонсо Гомес-Рехон

В функциите:
Бенедикт Къмбърбач (Томас Едисън), Майкъл Шанън (Джордж Уестингхаус), Никълъс Хулт (Никола Тесла), Катрин Уотърстън (Маргьорит Уестингхаус), Тъпънс Мидълтън (Мери Едисън), Том Холанд (Самюъл Инсъл), Матю Макфадиън (Дж. П. Морган)

Прожекции:
понеделник, 18 ноември 2019, 18:30, Люмиер Лидл

5. Г-жа Лаури и наследник

 10 кино лентата от Киномания 2019, които наложително би трябвало да гледате

Това е красивата, деликатна, интимна и занимателна история на нежната, само че витална връзка сред Л. С. Лаури – един от великите художници на XX в., и неговата немощна, нещастна и контролираща майка. Увлекателен и занимателен, „ Г-жа Лаури и наследник “ предлага неповторим майсторски клас по актьорско майсторство, в който Ванеса Редгрейв и Тимоти Спол се надиграват като майка и наследник, разграничени от изкуството и упоритостта.

Лаури, към момента неутвърден художник, работи като събирач на наеми, бродейки из улиците на Салфорд, смесвайки се с тълпата от фабричен служащи и наблюдавайки деликатно живота в градчето. Вечер той взима уроци по изкуство и рисува до зазоряване. Той е лоялен и учтив към своята огорчена майка Елизабет, която се пробва да отклони неженения си наследник от артистичните му пориви и не пропуща да му натяква какво отчаяние е той за нея.

Ейдриън Ноубъл внимателно и майсторски разкрива по какъв начин снобката Елизабет Лаури се явява трудността пред артистичните упоритости на своя наследник, до момента в който той непрекъснато се пробва да направи нещо, което да я удовлетвори. Този прелестен филм е изпълнен с чудесни моменти на комизъм, описвайки въздействието на една обсесивна майка върху един от най-големите английски художници.

Режисьор Ейдриън Ноубъл

В функциите:
Ванеса Редгрейв (Елизабет Лаури), Тимоти Спол (Л. С. Лаури), Уенди Морган (г-жа Станхоуп), Стивън Лорд (г-н Станхоуп)

Прожекции:
петък, 22 ноември 2019, 18:30, Кино G-8
понеделник, 25 ноември 2019, 18:30, Люмиер Лидл
вторник, 26 ноември 2019, 20:30, Кино Одеон
четвъртък, 28 ноември 2019, 19:30, Euro Cinema

6. Грехът на Микеланджело

Флоренция, началото на XVI в. Въпреки че е утвърден талант измежду съвременниците си, Микеланджело Буонароти е докаран до беднотия и отпаднал от напъните си да приключи тавана на Сикстинската шапка. Когато папа Юлий II – неговият гарант и глава на дворянската фамилия Дела Ровере, умира, Микеланджело е захласнат в търсенето на най-хубавия мрамор, с цел да приключи неговата гробница. Лоялността на създателя е подложена на тестване, откакто Лъв X от съперничещата фамилия Медичи, се възкачва на папския престол и му разпорежда примамлива нова поръчка – фасадата на базиликата Сан Лоренцо.

Принуден да лъже, с цел да има благоразположението и на двете семейства, Микеланджело е все по-изтерзан от съмнения и халюцинации, което го води до безпощадна преоценка на личните му морал и артистични провали. „ Грехът на Микеланджело “ е вълнуващ размисъл за мъката и екстаза на персоналното великолепие, както и за проникновената човечност оттатък легендата на Ренесанса.

Режисьор Андрей Кончаловски

В функциите:
Алберто Тестоне (Микеланджело Буонароти), Якоб Дил (Пепе), Франческо Гаудиело (Пиетро), Масимо де Франкович (папа Юлий II), Орсо Мария Гуерини (маркиз Маласпина), Глен Блекхол (Рафаело), Никола Адобати (Лоренцо де Медичи), Симоне Тофанин (папа Лъв X), Юлия Висоцка (Дамата с хермелина)

Прожекции:
четвъртък, 5 декември 2019, 19:00, НДК – Зала 1

7. Един дъждовен ден в Ню Йорк

 10 кино лентата от Киномания 2019, които наложително би трябвало да гледате

Действието на кино лентата се развива в познатия от доста от известните филми на Уди Алън хубав и сантиментален Ню Йорк. Гетсби Уелс е колежанин от доста богато семейство с по-голям процъфтяващ брат и много възрастни родители, който не се престарава изключително с ученето. Той идва в Ню Йорк дружно с приятелката си Ашли, която е колкото наивна за света на възрастните и градския живот, толкоз и внимателна по отношение на секса и взаимоотношенията. Двамата са почтени като деца – мислят си, че знаят всичко за живота, а са изцяло неопитни.

Ашли интервюира режисьора Роланд Полард за новия му високобюджетен филм, за който към този момент е ясно, че е неуспех. През това време Гетсби се шляе из Ню Йорк и съумява да се увлече по младата актриса Шанън.

Забавен и обаятелен, „ Един дъждовен ден в Ню Йорк “ е най-романтичният филм на Уди Алън от години насам, сниман виртуозно от трикратния притежател на „ Оскар ”, асът на камерата Виторио Стораро.

Режисьор и сценарист Уди Алън

В функциите:
Тимоте Шаламе (Гетсби Уелс), Ел Фанинг (Ашли), Селена Гомес (Шанън), Лийв Шрайбър (Роланд Полард), Джуд Лоу (Тед Давидоф), Ребека Хол (Кони), Диего Луна (Франсиско Вега)

Прожекции:
събота, 16 ноември 2019, 19:00, НДК – Зала 1

8. Джуди

Белязана от съвършеното преобразяване на Рене Зелуегър, тази затрогваща екранизация на пиесата на Питър Куилтър „ Краят на дъгата “ показва съкровен портрет на великата Джуди Гарланд в последната година от живота ѝ.

Джуди израства по снимачните площадки и съвсем всеки аспект от живота ѝ – от храната, през персоналните ѝ срещи до медикаментите – е следен от шефа на студиото Metro-Goldwyn-Mayer Луи Мейър. Тя става изумително даровита кинозвезда, която по този начин и не се научава да се грижи за себе си.

В началото на кино лентата Гарланд е на междинна възраст, бездомна, разорена, въвлечена в борба за настойничество и съвсем отхвърлена от Холивуд.

В опит да реализира някакъв надзор върху кариерата си, тя приема щат в лондонски спектакъл. Отказва да репетира и, унищожена от паники, бодърствуване и алкохолизъм, едвам се добира до сцената за премиерата. Но един път излязла в светлината на прожекторите, пред нетърпеливата аудитория, с микрофон в ръка и страховит оркестър в подготвеност, тя ненадейно се усеща вкъщи си. Магията се получава.

Режисиран от Рупърт Гулд, „ Джуди “ наблюдава тези бурни месеци в Англия, театралните триумфи и произшествия, вихрения брак с опортюнистичния Мики Дийнс и благото другарство с гей двойка нейни обожатели.

Въпреки ужасното си държание, Джуди, обладана от страхове, че геният ѝ ще я напусне всеки миг, е почитана с невероятна благосклонност, а Зелуегър улавя болката и неустоимата харизма на звездата с безподобен нюх.

Режисьор Рупърт Гулд

В функциите:
Рене Зелуегър (Джуди Гарланд), Джеси Бъкли (Розалин Уайлдър), Фин Уитрок (Мики Дийнс), Ръфъс Сюъл (Сидни Лъфт), Майкъл Гамбън (Бърнард Делфонт)

Прожекции:
събота, 16 ноември 2019, 20:00, Дом на киното
неделя, 17 ноември 2019, 18:00, Кино G-8
сряда, 20 ноември 2019, 18:30, Люмиер Лидл
петък, 22 ноември 2019, 19:45, Euro Cinema
неделя, 24 ноември 2019, 18:00, Кино Одеон

9. Истината

 10 кино лентата от Киномания 2019, които наложително би трябвало да гледате

След отличения си със „ Златна палма ” Джебчии, японският създател Хирокадзу Корееда още веднъж изследва фамилните заблуди, този път в Париж. Изпълненото с страсти наново събиране на майка и щерка дава опция за размисъл върху любовта, изкуството и отговорността. Първият филм на Корееда отвън родната му Япония му дава късмет да събере две митове на френското кино – Деньов и Бинош, които, дружно с Итън Хоук, водят чудесния актьорски отбор из сюжет, който е колкото изцяло френски, толкоз и характерен за стила на режисьора.

Екранната легенда Фабиен, към този момент трансферирала 70-ата си година, е очарователно и извънредно надарена. Тя постоянно е поставяла работата си над всичко останало. Публикуването на нейните мемоари форсира визитата на от дълго време отчуждената ѝ щерка – сценаристката Люмир, която идва дружно със брачна половинка си, артистът Ханк, и дребната им щерка. Асистентът на Фабиен ненадейно напуща и Люмир се съгласява да поеме функционалностите му, защото майка ѝ стартира фотоси на научно-фантастичен филм. Докато дамите имат своите конфликти вкъщи и на снимачната площадка, наличието на спомените на Фабиен, както и явните паралели сред новия филм и нейния живот, предизвикат от дълго време потискани негодувания.

„ Истината “ е изпълнен с майсторски написани подиуми на изтънчени, постоянно занимателни жестокости, внезапно водещи до нов стадий на съгласие сред Фабиен, която нормално пази възприятията си за пред камерата и Люмир, която се пробва да управлява света си посредством своето писане. Силната духовна връзка посред им е несъмнена, даже и в случай че истината за споделеното им минало продължава да се изплъзва.

Режисьор, сценарист и монтажист Хирокадзу Корееда

В функциите:
Катрин Деньов (Фабиен), Жюлиет Бинош (Люмир), Итън Хоук (Ханк), Клементин Грение (Шарлот), Манон Клавел (Манон), Людивин Сание (Анна)

Прожекции:
събота, 16 ноември 2019, 19:00, Френски институт
неделя, 17 ноември 2019, 20:30, Кино Одеон
понеделник, 18 ноември 2019, 18:45, Кино G-8
събота, 23 ноември 2019, 18:00, Euro Cinema
понеделник, 25 ноември 2019, 20:30, Люмиер Лидл
сряда, 27 ноември 2019, 18:45, Кино G-8
четвъртък, 28 ноември 2019, 20:30, Дом на киното
събота, 30 ноември 2019, 19:00, Френски институт

10. Късното шоу

След блестяща 25-годишна кариера харизматичната, само че изтощена кралица на вечерните ток-шоу стратегии Катрин Нюбъри схваща, че рейтингът ѝ стремглаво пада. Добре платеният ѝ екип, изпълнен с егоцентрични мъжкари и фрустрирани особняци, несъмнено има потребност от женско наличие.

Точно в подобаващия миг се появява дръзката Моли – очарователна млада дама, която компенсира цялостната липса на професионален опит с изобилен възторг и енциклопедични знания върху работата на Катрин. Напомняща ненапълно на Дяволът носи Прада, тази очарователна комедия е един от шлагерите на годината.

Режисьор Ниша Ганатра

В функциите:
Ема Томпсън (Катрин Нюбъри), Минди Кейлинг (Моли Пател), Ейми Райън (Каролайн Мортън), Джон Литгоу (Уолтър Лавел), Макс Казела (Бърдит), Хю Данси (Чарли Фейн)

Прожекции:
неделя, 17 ноември 2019, 20:30, Дом на киното
понеделник, 18 ноември 2019, 20:30, Люмиер Лидл
четвъртък, 21 ноември 2019, 20:45, Кино G-8
петък, 22 ноември 2019, 20:30, Кино Одеон
понеделник, 25 ноември 2019, 19:45, Euro Cinema
четвъртък, 28 ноември 2019, 20:45, Кино G-8

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР