55% от лекарите в България, Италия, Франция, Германия, Естония и

...
55% от лекарите в България, Италия, Франция, Германия, Естония и
Коментари Харесай

Лекари и сестри има, но те застаряват: Кой ще ни лекува?

55% от лекарите в България , Италия, Франция, Германия, Естония и други страни ще се пенсионират през идващите 10 години. Това заяви програмният управител в Европейската обсерватория за здравни системи и политики Матиас Висмар по време на кръгла маса „ Време за ускоряване. Заедно срещу рака в България “.

От изнесените данни излиза наяве, че България е на второ място измежду обсъжданите страни по застаряване на лекарите.

Д-р Маринова и екипа ѝ са осъществили десетки донорски обстановки

Страната ни е единствената европейска страна със сериозен дефицит на здравни фрагменти във всяка здравна компетентност, ангажирани с лекуването на пациенти с ракови болести.

Ние сме и на последното място в Европейски Съюз по осигуреност с медицински сестри по отношение на броя на лекарите.

Матиас Висмар показа данни за работната мощ в здравния бранш   в 40 страни, от които излиза наяве, че огромна част от тях са наранени от казуса, обвързван със застаряването на медиците, както и напускането на системата от хора, които към момента са в работоспособна възраст. „ Това значи, че през идващите 10 години в доста страни би трябвало да бъде   сменена една трета от работната ръка в бранша “ ,  отбеляза Висмар.

Тя е един от най-хубавите координатори по донорство в България

„ Много лекари напущат системата, като за някои страни това е изключително засилена тенденция след пандемията от Коронавирус “, коментира още Висмар. Сред претекстовете за овакантяване на здравната специалност той дефинира както насъбрания стрес в борба с пандемията, по този начин и незадоволеност от заплащането и изискванията на труд.

За проблем със застаряването на фрагментите у нас признаха както от Български лекарски съюз (БЛС), по този начин и от Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ).

Лекарите на възраст над 65 година са се нараснали с 15%, демонстрират и данни на Национален статистически институт за положението на здравната ни система – 5943 от медиците са били на възраст над 65 години към края на 2022 година, което е към 20% от всички практикуващи лекари. Всяка година обаче този % се усилва.

Квантовият физик е теоретичен началник в влиятелния институт „ Макс Планк “ в Дрезден, а трудовете му имат 2500 цитирания

На главен трудов контракт в лечебните и здравните заведения в страната практикуват 29 599 лекари, оповестяват от БЛС. Това е единствено с петима медици по-малко в случай че се сравнят 2021 година и 2022 година Няма огромна разлика и в случай че се сравнят данните с последната естествена година преди Коронавирус пандемията, когато те са били 29 612.

Долу-горе статично е ситуацията и при експертите по здравни грижи, които в края на 2022 година са били 44 493 – с 42-ма по-малко в сравнение с в края на 2021 година При медицинските сестри има нарастване с едвам 11, като техният брой доближава до 28 827 души.

Проблемът тук обаче не е броя, а във възрастта, настояват и от БАПЗГ. Почти половината от наличните 44 451 медицински сестри у нас са на междинна възраст 53 години, което значи, че те ще се пенсионират през идващите 10 години.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР