55 км са най-опасните пътища в България от близо 20

...
55 км са най-опасните пътища в България от близо 20
Коментари Харесай

55 километра са най-опасните пътища у нас

55 км са най-опасните пътища в България от близо 20 000 километра пътна мрежа в страната. Тези 55 км обаче всяка година взимат десетки жертви и стотици ранени. Такива са заключенията от разбора на Агенция "Пътна инфраструктура ", представен от Българска национална телевизия.
Лошата инфраструктура в действителност убива. От КАТ обичайно показват превишената скорост, неправилното изпреварване и нахлуване в насрещното платно като съществени аргументи за най-тежките произшествия. Но някъде в дъното на класацията рисковите сектори също осакатяват и взимат жертви.
Девет произшествия са станали през миналата година на автомагистрала "Тракия " на изхода на София, където пътното платно от трилентово става двулентово и то на завой. Един човек е изгубил живота си.
Справката с разбора на пътната организация ясно демонстрира, че на едни и същи сектори от порядъка на от 100 метра до половин километър, всяка година стават по 10-15-20 произшествия. Само за предходната година на тези 55 рискови км в цялата страна са станали 1189 произшествия, починали са 31 души и са ранени 301.
"И ние знаем, че идната година, в случай че не се вземат ограничения, ще има още веднъж 30 души починали и 300 ранени и 1200 произшествия ", споделя Владимир Тодоров, ръководител на Българската асоциация на потърпевшите при произшествия.
От своя страна началникът на "Пътна полиция " комисар Бойко Рановски показва: "С сътрудниците от Агенция Пътна инфраструктура предприехме ограничения на някои сектори от пътната инфраструктура да се създадат спомагателни защитни заграждения, да се разделят потоците. Такъв е образецът при Казичене на Околовръстен път на София, където на 6-лентов път нямаше разграничителна мантинела. В момента към този момент има, пътят е рехабилитиран, има камера за надзор на скоростта ".
Друг добър образец за взимане на ограничения е пътят от София към Божурище. Там на 4-лентовото платно към този момент е поставена нужната мантинела. Очаква се десетките произшествия да спаднат. Но като че ли, с цел да потвърдят правилото има и скоро построени сектори, на които също стават не малко произшествия. Такъв е образецът с огромното кръгово придвижване на 32-рия километър от автомагистрала "Струма ". То е относително ново, само че през годината на него са провокирани 14 катастрофи. Успешно обаче го конкурира надалеч по-малкото кръгово във Враца с 13 произшествия. А на автомагистрала "Хемус ", макар че е маркиран като доста рисков, завой продължава да взима жертви.
Трима са умряли през миналата година на този рисков сектор от автомагистрала "Хемус ". Само на 500 метра от платното, което е на 8 км от София, са станали 10 произшествия.
Област Стара Загора оглавява трагичната ранглиста за предходната година със 150 произшествия с 5 жертви и 57 ранени. Следва област Велико Търново - със 128 произшествия с 36 ранени. В област Русе са починали 4-ма и са ранени 35 при 123 пътни катастрофи. В област Ловеч и Монтана при непосредствен брой произшествия са изгубили живота си 8 души и са ранени 77. Причините са разнообразни - противоположни виражи, вода, която не се води добре от пътя, рискови пешеходни пътеки на скоростни прави.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР