55,6 млн.лева ще струва изграждането на жп връзката между Бургас

...
55,6 млн.лева ще струва изграждането на жп връзката между Бургас
Коментари Харесай

Радост за Бургас! Проектът за жп връзката между града и летището е готов, прите са налице!

55,6 млн.лева ще коства построяването на жп връзката сред Бургас и летището. Това стана ясно, откакто проектантът ДЗЗД „ Тракия консулт “ („ Трансгео “ и „ Екип 2000 “, б.а.) изготвиха проект сметката за СМР-ата и утвърдиха окончателното трасе, оповестява „ Флагман “.

Добрата вест е, че към този момент има обезпечено финансиране.

Връзката до аеропорта е фаза 2 от плана за жп линията Пловдив-Бургас, оповестяват от Националната компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ).

Целият план от Пловдив до Бургас и отклонението до летището е на обща стойност 425 млн.евро, разграничен е на 13 позиции, а средствата ще дойдат от Оперативната стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура ". Крайният период за завършването е 2023 година, прецизират от националната компания, само че се счита, че секторите, които касаят Бургас ще се осъществят до 2-3 години.

В момента се строи по лотовете Скутаре – Оризово и Стралджа – Церковски, следва да се проведат и другите процедури за избор на реализатор, след което да стартира построяването на трасето на скоростния трен. В същото време стана ясно, че съществени пречки са получени от екозащитни организации и НПО-а, което е наложило препроектиране и залагане на предпазен лесопояс край Айтос.

Още преди няколко месеца стана ясно, че по плана, за който се приказва от години има оживление.

За Бургас това ще бъде така наречен градска железница и с изключение на до летището, ще се употребява и за по-добра съгласуваност сред комплексите. Проектът за жп линията е предпочитан в Оперативната стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура ".


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР