54-годишен мъж от Масачузетс почина след ежедневна консумация на лакрицови

...
54-годишен мъж от Масачузетс почина след ежедневна консумация на лакрицови
Коментари Харесай

Мъж почина след ежедневната консумация на лакрицови бонбони в продължение на 3 седмици

54-годишен мъж от Масачузетс умря след ежедневна консумация на лакрицови бонбони в продължение на 3 седмици.

Случаят е разказан в детайли в New England Journal of Medicine (NEJM).

Лекарите акцентират, че не би трябвало да подценяваме непредвидените рискови резултати на сладкото лакомство, създавано от брашно, подправено с дестилат от корените на билката Женско биле (или Сладък корен) и анасоново масло. Лакрицовите бонбони се срещат по целия свят, като в Съединени американски щати най-разпространен е черният лакриц на ленти.

След като ненадейно припада и губи схващане в ресторант за бързо хранене, мъжът е откаран в най-близката болница. Лекарите откриват, че е получил сърдечен арест. Оказана му е кардио-пулмонарна първа помощ, след което е изместен в незабавното поделение. Имал е нерегулярно сърцетуптене с едвам 40 удара в минута. Накрая е подложен на машинален вентилатор в интензивното.

Изследванията демонстрират, че е страдал от дефицит на калий. Като цяло мъжът, работещ в строителния отрасъл, е имал положително здраве – не се е оплаквал от болки в гърдите, дефицит на въздух или други сходни признаци, свързани с проблеми със сърцето или с абонрмален сърдечен темп. Никой от приятелите му не е бил болен.

В края на краищата се оказва, че диетата на мъжа е била извънредно неприятна – той е изяждал по няколко пакета бонбони дневно. Нещо повече – трансформирал е бонбоните (от червени лакрицови с плодов усет на черни лакрицови), които употребява нормално, 3 седмици преди случая. Черните лакрицови бонбони съдържат глициризиновата киселина, която се извлича от билката Женско биле. Тя може да докара до ниски равнища на калий, да попречи на работата на електролитите и да усили равнищата на кортизола, което от своя страна довежда до хипертония, хипокалиемия, метаболитна алкалоза, съдбовна аритмия и бъбречна непълнота. Всичко това е било следено у 54-годишния пациент.

Според американската Агенция за надзор на храните и медикаментите хората над 40-годишна възраст, които употребяват 56 грама черни лакрицови бонбони дневно в продължение на минимум 2 седмици, могат да получат нерегулярен сърдечен темп и аритмия и да се нуждаят от болнично лекуване. В много редки случаи, като в сегашния, това от своя страна би могло да докара и до гибел. 

„ Целите на лекуването бяха разисквани със фамилията му. То от своя страна отхвърли бъбречна заместителна терапия (RRT) ”, пишат създателите на научния труд. Впоследствие лекарите са подхванали само грижи, свързани с комфорта на пациента, който умира 32 часа след постъпването си в болничното заведение.

„ Дори малко количество лакрицови бонбони може да усили малко вашето кръвно налягане “, споделя кардиологът доктор Нийл Бутала. Затова най-добре е да ги избягвате или да ги консумирате извънредно рядко.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР