530 лева за преглед от лекар в курорта "Златни пясъци".

...
530 лева за преглед от лекар в курорта "Златни пясъци".
Коментари Харесай

Чужденец платил 530 лева за преглед на Златни пясъци

530 лв. за обзор от доктор в курорта "Златни пясъци ". Фрапиращата фактура разгласява жена в обществените мрежи, а пострадалият е на 19-годишно момче. В цената на услугата, с изключение на обзор, е включено и изписване на рецепта, оценено на 40 лв.. Освен това във фактурата са вписани и консумативи на стойност 50 лева, намеса по премахване на непознато тяло от едното ухо на стойност 100 лева и още услуги.
Единият от докторите, прегледал момчето, е безапелационен, че нарушавания няма, ценоразписът е разгласен, а момчето е било предизвестено, че е в частен кабинет, оповестява NOVA.
19-годишното момче идва в медицинския център на 26 юли вечерта. Бил със свои другар и се оплаквал от остра болежка в ушите.
„ Бяха англоговорящи от ЮАР. Единият говореше на негоден български”, спомня си доктор Оксана Мокан.
Тогава на промяна е доктор Мокан. Специалист уши нос и гърло и съсобственик на частния център. Именно тя преглежда момчето.
„ Казах им, че това е частен медицински център и би трябвало да си заплатят. Казах им, че 170 лева нощен обзор и оттова нататък зависи от услугата и им демонстрирах ценоразписа”, твърди доктор Мокан.
След като по думите на лекарите, подписал документа, пациентът бил прегледан. Дадена му е и фактура. От нея излиза наяве, че момчето е заплатило и 150 лв. за промивка на уши.
„ Това не е по никакъв начин лесна операция. Промивка се прави от експерт. Не може всеки да я прави. Има риск да се спука тъпанче”, изясни доктор Мокан.
50 лв. пък костват консумативите, против 100 лв. му е отстранено непознато тяло от ухото, а 40 лв. е изписването на рецепта.
Докторите в частния център обяснявали на всеки пациент къде може да отиде, в случай че желае безвъзмездна лекарска помощ. Когато са чужденци обстановката била по-сложна.
„ Въпросът е честен. Ако в този случай частният кабинет е единствена опция, тогава въпросът е за какво услугата коства толкоз доста. Дали е редно?”, изясни Ани Бонева от Център за отбрана на правата в опазването на здравето.
От частния център пък са безапелационни, че моралът не липсва. Не единствено тъй като всичко било законно, а и тъй като имали контракти с разнообразни застрахователни компании.
От Агенцията за медицински контрол обясниха пред NOVA, че правят непрекъснати инспекции на медицински услуги по Черноморието и се самосезират, когато е належащо.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР