53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на

...
53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на
Коментари Харесай

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

53 541 са така наречен богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лева Те са се нараснали с 8206 спрямо 2016 година, демонстрира информация от онлайн статистиката на Националния застрахователен институт.
В това число не влизат хората, които вземат оптималната пенсия с включени вдовишки или инвалидни добавки,
5 пъти повече са мъжете, които получават оптимални пенсии. Към 2017 година над 45 хиляди българи са получавали тавана, до момента в който дамите в групата са едвам 7980.
Най-много са богатите пенсионири в София- 19 хиляди, до момента в който в Силистра те са едвам 190, демонстрира справката по области.
Над 13 хиляди с оптималната пенсия са били под пагон. Това са военни, служители на реда и правосъдни охранители. През 2016 година те са били много по-малко - 11 736. През тази година военните и служителите на реда ще се пенсионират на 53 година и 2 месеца с 27 години стаж, от които 2/3 в системата, без значение от пола им.
С 1800 са се нараснали миньори, водолази, служащи в тежката индустрия, които вземат тавана и са пенсионирани по член 69 б от Кодекса за обществено обезпечава. През 2017 година те са били 8462-ма.
Социалният министър Бисер Петков чака част от навършващите тази година изискванията за пенсия лица да отсрочат пенсионирането си за 2019 година
Причината е, че през идната година отпада таванът на новоотпуснатите пенсии. За старите рестриктивните мерки ще продължат да важат, въпреки че също има смяна - там таванът ще се вдигне от 35 на 40% от оптималния застрахователен приход, или 1040 лева
“Още повече че Национален осигурителен институт от четири години предлага услугата за планирано пресмятане на пенсиите. Така всеки може да пресметна бъдещия си размер и на база на това да направи преценка”, сподели още Петков.
Пред депутатите от обществената комисия той изясни неотдавна, че към този момент не се планува смяна в законодателството, която до отстрани това ограничаване и за старите пенсии.
Дали обаче човек може да отсрочи пенсионирането си, до момента в който падне таванът, зависи от шефа. Според Кодекса на труда работодателят има право да приключи c пpeдизвecтиe тpyдoвия дoгoвop нa paбoтникa или cлyжитeля пpи пpидoбивaнe пpaвo нa пeнcия зa ocигypитeлeн cтaж и възpacт, само че не е задължен.
Нямa пpaвo дa пpeкpaтявa тpyдoвия дoгoвop, кoгaтo paбoтникът или cлyжитeлят e пpидoбил пpaвo нa дpyг тип пeнcия като нacлeдcтвeнa, зa инвaлиднocт и дp.
Ако човек е работил в последните 10 години преди пенсиониране при еднакъв шеф, има право на шест брутни заплати при прекъсване на работа. Ако служителят е във компанията по-малко от 10 години, ще вземе две заплати.
На другия полюс на “богатите” пенсионери са 612 437 българи, които през 2017 година са вземали минималната пенсия.
97 637 души са излезли в пенсия през предходната година, като това е с 9442 по-малко от 2016 година От тях персонални пенсии са получили 83 541 души, или със 7,7% по-малко от миналата година, сочат данните на Национален осигурителен институт. Основната причина за по-малкия брой нови пенсионери е нарастването на изискуемия стаж и възраст. Всяка 3-а пенсия, отпусната през 2017 година, е за неработоспособност. Общо 25 638 души са се възползвали от тази опция, като са си извадили решение от ТЕЛК. Това е с 684 по-малко спрямо 2016 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР