524 фирми са фалирали у нас през миналата година, а

...
524 фирми са фалирали у нас през миналата година, а
Коментари Харесай

Криза: Всеки ден по една българска фирма фалира

524 компании са банкрутирали у нас през предходната година, а за тази се чака броят им да надмине 550. Ръстът е към 5%. По груби сметки това значи, че всеки ден от годината повече от една компания афишира фалит. Това излиза наяве от отчет на застрахователят на търговски заеми Euler Hermes. Това са формалните данни, само че сигурно не и действителната картината, тъй като у нас оповестяването на банкрут е сложна и дълга процедура, която от време на време трае с години.

В България наклонността е особена. Докато в Европа и света банкрутите са намаляли през пандемичната 2020 година поради ограниченията на държавните управления за поддръжка на бизнеса, а и прогнозата за тази също не вещае сензитивен растеж, в България наклонността е противоположна.

„ За първите три тримесечия на 2021 година по отношение на същия интервал на предходната година към този момент отчитаме растеж на несъстоятелностите у нас с 3%. Това е много по-ниско от упованията ни преди година точно поради ограниченията в поддръжка на бизнеса, които бяха подхванати в изискванията на пандемия, както и поради по-бързото възобновяване на световната стопанска система. Освен това в България процедурата по оповестяване на неплатежоспособност е доста тежка и мудна, което обичайно “омекотява” статистиката по отношение на действителната ситуация”, изяснява Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България.

Тя прецизира, че сега е мъчно да се вършат прогнози до каква степен ще се форсира тази наклонност, тъй като тя зависи значително от това докога и какви ограничения в поддръжка на бизнеса и стопанската система ще продължат да се ползват у нас. „ При всяко състояние обаче нарастване ще има и фирмите би трябвало да са деликатни в преценката на риска при покупко-продажбите със своите сътрудници тук и в чужбина”, счита Попова.

Прогнозите за 2022 година са нарастване на банкрутите с 9% в България и с 15% на световно равнище.

Според отчета на Euler Hermes най-бързо ще пораства броят на банкрутите в разрастващите се стопански системи, в това число в страните от Централна и Източна Европа. Причина за това са от една страна по-ограничените благоприятни условия за държавна поддръжка и от друга – уязвимостта на бизнесите при вероятни локдаун сюжети. В Западна Европа сензитивен растеж се чака в Испания и Италия, където основни браншове на стопанската система понасят загуби поради пандемията. От друга страна, Германия, Франция, Белгия и Нидерландия ще се върнат доста постепенно към равнищата на банкрути отпреди рецесията поради забележителния размер и продължителността на подкрепящите ограничения там. В Съединени американски щати и Азия този развой също ще бъде доста равномерен поради бързото възобновяване на стопанската система.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР