52-ма учени от Българската академия на науките попадат сред първите

...
52-ма учени от Българската академия на науките попадат сред първите
Коментари Харесай

Български изследователи от БАН се нареждат сред топ учените в света

52-ма учени от Българската академия на науките попадат измежду първите 2% в класацията на Станфордския университет. Те намират място там, поради приноса им за развиване на международната просвета през предходната година. Междувременно българската научна институция, навърши 153 години.

В специфична поредност на Euronews ще ви срещнем с някои от тях – кадемик Константин Хаджииванов от Института по обща и неорганична химия, е един от определените.
Име: акад. Константин Хаджииванов П рофесия: Изучаване на химията на повърхността М есторабота: Институт по обща и неорганична химия И нтереси: Адсорбция, катализ, химия на повърхности, вибрационна спектроскопия, порести материали В 10-ти клас се явих на олимпиада по химия, която беше за 11 клас, класирах се на второ място, и това ми осигуряваше място в Софийския университет, в компетентност „ Химия “. Това е нещо, което дълго мислих, тъй като знаех че би трябвало да изпусна една година от учебно заведение, само че най-сетне се престраших. През лятото вместо да отида на море, учих за изпитите с цел да взема 11 клас. И по този начин започнах да се занимавам с химия. След като приключих Факултета по химия, а в този момент по Химия и фармация. Известно време работих в Девня, по-късно пристигнах тук и към този момент над 30 години работя в този институт.
акад. Константин Хаджииванов, Институт по обща и неорганична химия

Едно от изследванията, над които акад. Хаджииванов работи, това е понижаване на нездравословните излъчвания от въглероден диоксид. Транспортът е измежду огромните замърсители, по тази причина в бъдеще ученият предвижда, че превозните средства ще се движат с водород и електричество.

45 учените, присъстващи в класацията, са отличени за цялостния си принос към на науката, а за миналата година, към тях са добавени още 7, които са получили висока оценка за научните си публикации.

„ Най-общото, с което се занимавам, това е проучване на химията на повърхността. Ако имате някакво вещество, колкото е по дисперсно или колкото по-малки са частиците му, колкото по ситно е стрито, толкоз неговата повърхнина е по-голяма. Стига се до повърхнина от стотици даже хиляда квадратни метра за един грам вещество. На тази повърхнина протичат доста процеси. Те са доста значими, самата повърхнина е доста значима за редица процеси като адсорбция, катализ. Изучаването на процесите, които протичат на повърхността е малко по-сложно тъй като би трябвало да се отстраняват други процеси, които протичат в цялото вещество. В последно време, много старания са съсредоточени върху проучването на адсорбцията на въглеродния диоксид. Знаете, това е обвързвано с климатичните промени. Голям проблем е изпускането на големи количества въглероден диоксид в атмосферата. По разбор на газови мехурчета, които са в минерали, е открито че до момента в никакъв случай не е имало толкоз висока централизация на въглероден диоксид в атмосферата. Количеството на въглероден диоксид към този момент в действителност става много високо, което води до по този начин нареченото световно стопляне. Аз по-скоро бих споделил климатични промени. Това е и политика на Европейски Съюз и на доста страни, и от най-различни страни се нападна този проблем като най-хубавото решение, да минем към атомна стопанска система “, споделя акад. Хаджииванов.
Тази ранглиста много амбициозно се стреми да преглежда най-различни фактори. Всъщност тя дефинира въздействието на учените в международната просвета. Обхванати са към 10 млн учени. Това не са всичките учени на света. Това са учени които имат по 5 публикации, които са реферирани в международните бази данни. От тези 10 млн се дефинират по този начин наречените топ 2%. Ако се гледа по брой попаднали в класацията по брой на население, сме под Съединените щати, Англия, Франция, Германия. На сходно равнище сме с Румъния, със Словакия, след Чехия, Унгария. По-добре сме от всички някогашни Съветски републики, в това число и Русия, даже и което е изненадващи, в това число и Китай.
акад. Константин Хаджииванов, Институт по обща и неорганична химия

Успехите на учените в института са факт, макар изискванията на работа и заплащането. Трудностите обаче, работят като движеща мощ за акад. Хаджииванов.

„ Преди към 20 години главният проблем на учените в България беше неналичието на инфраструктура. В момента, не че желая да кажа че не е належащо възобновяване на инфраструктурата, само че това не е главният проблем. Основният проблем към този момент са хората, тъй като вие и най-модерния уред да имате, в случай че няма кой да го обслужва, тъй като е нужен дипломиран човек да обслужва един комплициран уред, тогава този уред по този начин ще си седи и нищо няма да се случва. Разбира се моята научна активност е подчинена на това първо, че науката първо е нещо, което ми е доста забавно, и по-късно се пробвам да създадем някои потребни неща и никога, когато съм правил обещано проучване, не съм мислил дали ще вляза в някоя ранглиста. Това изобщо не е най-важното. Бих поискал на всички мои сътрудници, най-много на младите учени, да работят с възторг, да работят с готовност. Пък в случай че работят в действителност добре и имат данни за учене, то триумфът ще пристигна от единствено себе си “, показва още акад. Хаджииванов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР