52 650 дванадесетокласници ще се явят на държавния зрелостен изпит

52 650 дванадесетокласници ще се явят на държавния зрелостен изпит ...

52 650 ученици са готови за матурата по БЕЛ на 21 май.


52 650 дванадесетокласници ще се явят на държавния зрелостен изпит по български език и литература тази година. За втората задължителна матура заявления за явяване са подали само 41 716 ученици. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Първата задължителна матура по БЕЛ ще се състои на 21 май, а втората по предмет по избор ще е на 23 май.

На датата учениците задължително ще трябва да представят личните си карти и служебни бележки за допускане.

Освен по двама квестори в стаите дежурни в коридорите, Министерството на образованието и науката е предприело допълнителни мерки за сигурност като видеонаблюдение с цел да се предотвратят опитите за преписване. Учениците ще сядат на точно определените за тях места в залите.

За държавния зрелостен изпит по БЕЛ са осигурени 4143 зали в 677 училища, като в тях са включени и две училища в чужбина. За втория зрелостен изпит са предвидени 3861 зали в 608 училища, а за изпитите по желание залите са 174 в 61 училища.

Задължително ще е използването на черен химикал за изпита, който ще продължи 4 астрономически часа.

Матурите по български език, по чужд език и по всички обществени науки се състоят от три модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият модул е 120. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа.

Модулите за природните науки и математика ще са два. Първият е от 90 минути, а вторият – 150 минути.

Зрелостникът няма право да си тръгне до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснал, не може да се връща в изпитната зала.

Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни 2019 година.
По публикацията работи: Габриела Джекова

Източник: dnes.bg