52,5% от българите не познават нито един от симптомите на

...
52,5% от българите не познават нито един от симптомите на
Коментари Харесай

Повече от половината българи не познават нито един симптом на белодробния рак

52,5% от българите не познават нито един от признаците на рака на белия дроб. Тези данни от социологическо изследване бяха показани по време на медийно събитие в столицата във връзка Месеца за битка с рака на белите дробове – ноември. Срещата е част от Националната осведомителна самодейност за битка с рака на белия дроб под мотото „ Аз по този начин си кашлям… “.

Проучването е извършено тази година от Глобалната коалиция за битка с рака на белия дроб (GLCC) и има за цел да откри отношението към рака на белия дроб, равнищата на осведоменост за признаците измежду обществеността и възгледите по отношение на скрининга за рак на белия дроб. Изследването е извършено в 29 страни измежду повече от 1000 души от всяка страна.

От получените резултати излиза наяве, че освен множеството интервюирани българи не познават нито един от признаците на рака на белия дроб, само че и че съвсем толкоз от запитаните признават, че са съгласни с изказванието „ Имам по-малко благосклонности към хората с рак на белия дроб, в сравнение с към останалите с други типове рак “.

Данните демонстрират, че 89,92% от интервюираните българи са съгласни, че е нужна национална стратегия за скрининг на рак на белия дроб, с цел да бъдат рано диагностицирани пациентите.

По време на събитието пулмологът от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ доцент доктор Николай Янев показа данни от GLOBOCAN за 2020 година, съгласно които белодробният карцином е причина за 18% от смъртните случаи от рак в международен мащаб, което го прави водеща причина за смъртност от онкологични болести.

Той напомни рисковите фактори за появяването на рака на белия дроб: тютюнопушене - интензивно и пасивно, белодробни болести - туберкулоза, ХОББ, пневмония, фамилна обремененост, намален имунитет, излагане на радиация, газ радон, азбест, силициев диоксид, дизелови газове, арсен, както и нечист въздух.

„ Активното тютюнопушене е водеща причина за рак в международен мащаб, причинявайки повече от 7 млн. смъртни случая всяка година. Причината – тютюневият пушек съдържа повече от 7000 химични съединения и повече от 60 познати евентуални канцерогени. Пасивното пушене (излагането на тютюнев дим) също усилва риска от рак на белите дробове и води до 1.2 милиона смъртни случая годишно “, сподели доцент Янев.

По думите му

използването на тютюн, обвързвана най-вече с пушенето на цигари, е най-честата предотвратима причина за гибел от рак

на която се дължат към една трета от всички смъртни случаи от онкологични болести. Относителният риск за развиване на рак на белия дроб при пушачите се усилва с 13,3 пъти спрямо непушачите. Според данните, едвам 15% от пациентите в никакъв случай не са пушили.

Специалистът уточни и признаците на белодробния карцином: кашлица, уголемени лимфни възли в надключичната ямка, неврологична симптоматика – главоболие, гадене, повръщане, оток на шията и лицето, „ барабанни пръсти “ и хипертрофична остеоартропатия, зной, храчки кръв, дискомфорт в гръдния панер и загуба на тегло.

Медицинският онколог от Аджибадем Сити Клиник Болница „ Токуда “ доктор Таня Златанова бе безапелационна, че са нужни спомагателни старания и дейности за възстановяване на резултатите при пациенти с белодробен карцином.

От 2005 година насам множеството страни имат междинна 5-годишна преживяемост в диапазона 10 – 20%. Въпреки че през последното десетилетие се следят усъвършенствания в множеството райони, общите равнища на преживяемост остават ниски, уточни специалистката.

Данните демонстрират, че

70 – 76% от приложените новаторски лекарствени лечения носят клинична изгода на пациентите с рак на белия дроб

По данни на Асоциацията научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) общата преживяемост се усъвършенства с повече от 45% през 2019 година по отношение на 2000 година, което е обвързвано с въвеждането на новаторски лекарствени лечения.

Д-р Златанова добави, че за лекуването на пациентите с рак на белите дробове е нужен мултидисциплинарен метод и самостоятелно обмисляне за всеки пациент. 

Инициативата „ Аз по този начин си кашлям… “ се организира за втора поредна година, а задачата й е да се увеличи осведомеността за рака на белия дроб измежду българското общество – предварителната защита, ранното различаване на признаците, своевременната диагностика и лекуване. Лице на акцията е артистът и продуцент Башар Рахал, който е зает с тази идея от стартирането й през 2022 година, а нейни уредници са Българско онкологично научно сдружение (БОНД), Българско научно сдружение по имуноонкология (БНДИО), Българска асоциация по здравна онкология (БАМО), Асоциацията на пациентите с онкологични болести (АПОЗ) и АстраЗенека България.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР