500 тона полиетиленови отпадъци гният с години под слънцето и

...
500 тона полиетиленови отпадъци гният с години под слънцето и
Коментари Харесай

Марица пита за планината от боклук в Ново село, какво отго...

500 тона полиетиленови боклуци гният с години под слънцето и дъжда в Ново село, сигнализираха локални хора. Въпреки че са складирани в частен парцел с висока и плътна ограда, поданици на селото се притесняват от причиняването на екологична злополука, откакто гниещите боклуци са оставени да се саморазпадат под намерено небе. При мощен вятър замърсен полиетилен лети из целия икономически двор и градините в близост. Ново село е известно с една от най-плодородните аграрни земи в региона, място, където главен занаят е зеленчукопроизводството. На метри от мястото се намират две заводи за консерви - " Адела " и " Екофрут ", където има завод за бутилиране на вода " Кристал ".

След обявата на " Марица " последва взаимна инспекция на РИОСВ-Пловдив и Икономическа полиция. По случая зададохме въпроси към екоинспекцията, като поискахме да знаем:

1. Защо не е ликвидирана площадката на компания „ Еленови Пласт “ ЕООД в някогашния селскостопански дворна селото, откакто от 2 година компанията е с изтекло позволение?

2. Съществуват ли опасности за екологията от това, че 500 тона полиетиленови боклуци се саморазпадат върху 5 дка под намерено небе от слънцето и дъжда на метри от две консервни предприятия, както сигнализират поданици на селото?

3. Съществуват ли рискови боклуци на терена?

4. Проверявана ли е компанията и постъпвали ли са сигнали в РИОСВ-Пловдив против нея?

5. Внасяла ли е компанията боклуци от Италия, както настояват локални поданици?

Ето по какъв начин дадоха отговор на въпросите от РИОСВ-Пловдив.

Получените от вестник „ Марица “ въпроси бяха заведени като сигнал в деловодството на Регионалната ревизия по околната среда и водите -Пловдив (РИОСВ - Пловдив) с вх. № СЗТ-341/28.09.2021 година.

На 4 октомври специалисти на екоинспекцията направиха инспекция на посочения в сигнала обект, находящ се в някогашния икономически двор на с. Ново село, общ. Стамболийски, взаимно с представители на отдел „ Икономическа полиция “ при ОД на МВР-Пловдив.



При инспекцията на място е открито, че вратите към двора са заключени с катанец и до обекта няма директен достъп. От направения оглед през оградата се установи, че отпадъците са насъбрани на повърхност към 5-6 дка и са в количество към 500 тона, състоящи се от бигбегове с млянка от пластмасови боклуци, бигбегове с гранулат и бали с пластмасови опаковки, като очевидно отпадъците са много остарели.

Предвид информацията от сигнала и изявления в уеб страницата на вестник „ Марица “, както и констатации от 20.01.2020 година, формиран КП № 0009516, лицето И.Е. беше намерено в с. Триводици, общ. Стамболийски, в парцел, който е също някогашен селскостопански двор. То е удостоверило, че струпаните в Ново село боклуци са негова благосъстоятелност, а парцелът се ​е употребявал от негово еднолично сдружение с лимитирана отговорност до 2013 година, след което същото е оповестено в неплатежоспособност и е обещано за разпродажба.

Търговско сдружение, благосъстоятелност на И.Е., в никакъв случай не е имало публикуван регистрационен документ за действия с боклуци от шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда -Пловдив.

Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив е осъществявала надзор върху двата обекта в стопанските дворове на с. Ново село и с. Триводици, общ. Стамболийски. Експерти на екоинспекцията са направили инспекции на „ собственик на боклуци “ -физическото лице И.Е., което е стопанисвало двата почтени терена, за съблюдаване условията на Закона за ръководство на отпадъците на 20.01.2020 година. Тогава и в двата парцела е открито нерегламентирано скупчване на боклуци, а в с. Триводици - и съоръжение за третирането им. След дадени и неизпълнени наставления на физическото лице да не прави действия по отнасяне на боклуци, както и да прекрати неотложно активността по отнасяне и предпазване на отпадъците от пластмаса до набиране на нужните документи по член 35 от ЗУО, РИОСВ-Пловдив е подхванала плануваните в екологичното законодателство дейности. На физическото лице е формиран акт за определяне на административно нарушаване и е издадено наказателно разпореждане с наложена санкция от 2000 лв.. Тъй като същата не е заплатена, през м. декември 2020 година екоинспекцията е предала нарушителя на Национална агенция за приходите за наложително събиране на общественото държавно взимане.

Във връзка с откритото от инспекцията на 4.10.2021 година от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив предстоят административнонаказателни дейности.

И най-важното:

Пластмасовите боклуци не се класифицират като рискови, само че те би трябвало да бъдат ръководени по метод, по който да се предотврати и понижи нездравословното им влияние върху човешкото здраве и околната среда в сходство с условията на екологичното законодателство.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР