500% по-заразен от Делта. Далеч по-резистентен на придобит с ваксина

...
500% по-заразен от Делта. Далеч по-резистентен на придобит с ваксина
Коментари Харесай

Омикрон – показва ли ни коронавирусът, че ще става по-тежко, защото не подхождаме правилно?

500% по-заразен от Делта. Далеч по-резистентен на добит с ваксина или с естествено преболедуване имунитет, надалеч по-лесно проникващ в човешкия организъм поради множеството нови разновидности във всичките си елементи. Това са двете съществени опасения за новия вид на ковид – Омикрон и че той е от всичко от SARS-CoV-2, забелязано до момента.
Как се появи Омикрон


Никой не знае сигурно. Всъщност никой не може да каже сигурно кой тъкмо е така наречен нулев пациент, от коя страна е родом, къде се е заразил с COVID-19, с какъв вид на ковид се е заразил в началото и по какъв начин този вид е еволюирал до Омикрон - дали непосредствено от нулевия пациент, дали от дребна група хора, които нулевият пациент е заразил и от по-голяма общественост. Но първите изказани хипотези са, че е допустимо да е станало даже от един човек - подобен, който страда от друга болест (може би даже не една), която безусловно е разрушила имунната му система и щом коронавирусът е попаднал в този организъм, той е имал задоволително време да мутира и да се трансформира в това, което в този момент тревожи светът. Описан от науката случай! Затова и най-популярната научна догадка е, че Омикрон се е развил при човек (или хора), които са ХИВ-позитивни или заболели от СПИН.

В тази връзка здравните управляващи в Ботсвана категорично подчертаха, че първите 4 открити случая на Омикрон в тяхната страна са при напълно имунизирани против COVID-19 хора - освен това и четиримата са чужденци, които са влезнали в Ботсвана като част от дипломатическа задача. Въпросните четирима души са напуснали Ботсвана, само че контактите им на ботсванска територия се наблюдават и тестват и до момента (към 26.11.21) нито един не е с позитивен тест за ковид. Само че потвърждаването на разновидността става с геномно секвениране, което е по-трудно софтуерно и се прави за доста дребен брой доказани с PCR или антигенен тест случаи т.е. въпросните четири случая с доста огромна доза възможност в действителност не са първите с Омикрон, а са едни от първите публично открити. Но доста западни медии излязоха със заглавия " Ботсванска разновидност " т.е. внушението е, че първо Омикрон е открит там.

STATEMENT ON THE NEW COVID-19 VARIANT
— Botswana Government (@BWGovernment)

Какво значи появяването на Омикрон?


От дълго време българският молекулярен биолог Георги Маринов, който е част от департамента по генетика на Станфордския университет, повтаря тъкмо това – с COVID-19 не можем да се научим да живеем. Той твърдо е на позиция, че коронавирусът SARS-CoV-2, който провокира заболяването, мутира и еволюира по този начин, че доста бързо стига до положение, което дейно му оказва помощ да преодолява съществуващата имунна отбрана на равнище " общество ", да се популяризира и да провокира нови и нови опустошителни талази измежду човешката популация. Маринов от дълго време дава образец с Болестта на Марек при кокошките – заболяване, познато от съвсем 1 век и провокирано от ковид от семейство Гама, наименуван IBV (SARS-CoV-2 е ковид от семейство Бета. През това време вирусът мутира и еволюира дотам, че към този момент е гибелен за неимунизирани кокошки. Има догадка, че използването на ваксини, които не са били стерилизиращи т.е. не са спирали въобще разпространяването, а единствено и само са пазили от тежко протичане на заболяването, е тласнало вируса IBV в сегашната му посока на развиване (т.нар. селективен натиск). Позиция срещу тази догадка да бъде налагана като годна във връзка с SARS-CoV-2 изрече при започване на юли, 2021 година доктор Аспарух Илиев, началник на лаборатория по мозъчните инфекции към Университета в Берн,. При имунизациите против COVID-19 има стерилизиращ детайл т.е. вирусът не визира имунизирани, само че не във всеки случай и към този момент има забележима наклонност, че с всеки идващ преобладаващ вид на SARS-CoV-2 имунната отбрана става по-слаба. Затова и доста страни почнаха да поставят бустерни дози ваксина – тъй като имунитетът не е задоволително мощен да защищити от заразяване за цялостен живот.

Конкретно Маринов отговори с разнообразни публични изследвания на въпрос по отношение на тази своя догадка за развиването на COVID-19 в бъдеще – да стане както при Болестта на Марек. Накратко – при Болестта на Марек има развиване на разнообразни разновидности на вируса, против които съвсем няма пресечен имунитет (т.е. да си изкарал един вид и това да те пази от всички останали. Чернова на изследване, че по този начин наподобява става и с COVID-19 – ). Затова даже при потребление на нестерилизиращи ваксини рискът от епидемиологични гърмежи на заболяването измежду кокошите си остава (). Позицията на Маринов е, че същото се случва и ще се случва със SARS-CoV-2, в случай че няма стерилизираща ваксина, която да го стопира по този начин, че да няма разпространяване. При Делта разновидността представени от Маринов стойности да се случи това е в 95% от случаите – т.е. 95 от 100 имунизирани да не се заразяват въобще и да не бъдат надлежно заразни за никого въобще. Но поради бързо намаляващия с времето имунитет, без значение дали ваксинален или след преболедуване, това е невероятно за реализиране за цялата планета в интервал от време, задоволително дълъг, че да повлияе на цялостното разпространяване на вируса. С други думи - няма по какъв начин толкоз бързо да бъдат имунизирани толкоз доста хора. Отделен въпрос е, че даже да е допустимо, отбраната със сегашните ваксини да не се заразяваш и предаваш вируса не доближава 95% от случаите. С възникването на новия вид Омикрон занапред ще излиза наяве каква е математиката и какъв брой по-невъзможна може да е.





Положението би било друго при други ваксини – по тази причина и има изследвания за ваксина, която да се приема посредством впръскване в носа, с цел да може да се сътвори отбрана непосредствено в носоглътката и вирусът въобще да не стига до кръвта. Така имунизираният въобще не би бил инфектиран за различен, даже и да се сблъска с вируса. При сегашните ваксини, защото постоянно вирусът стига до кръвта, реакцията на имунната система следва чак тогава. Ако е задоволително мощна, човек не се разболява, само че може да е инфектиран за други хора за ден-два-три. Неваксинирани и непреболедували, които се заразят, на собствен ред заразяват за неведнъж по-дълъг интервал от време – 10 и повече дни. Затова и публично възприетата карантина за разболели се още при започване на пандемията, когато нямаше ваксини, е 14 дни, в това число в България.

Не единствено Маринов приказва за голямата инфекциозност на Омикрон. доктор Улрих Елинг, началник на научна група от Виенския институт по молекулярна биология, удостовери – първичните данни са, че Омикрон е 500% по-заразен от преобладаващия досега в света вид Делта (във видеозаписа доктор Елинг приказва след 2:15 минута). Тепърва ще се работи да се разбере какъв брой по-резистентен на ваксини и преболедуване е този вид, само че първите данни не звучат оптимистично.


Да не бъдем толкоз черногледи
Друг прочут български академик – епидемиологът доктор Петър Марков, който преподава в Лондонското учебно заведение по хигиена и топическа медицина и който е бил част от Оксфордския университет, към този момент не споделя позицията на Маринов. Ето какво написа той в персоналния си профил във Facebook при експлицитен въпрос: " В момента всичко е към момента хипотетично, въз основа на разновидностите, които разновидността носи, а не вследствие на действителни проби. Пълно продупчване на естествения и имунизационния имунитет е доста, доста малко евентуално. Има риск за някаква степен на отслабването им. Дали ще се случи и в случай че да, в каква степен, не знаем към този момент ".



Специалисти като доктор Аспарух Илиев и също побързаха да предупредят да не се прекалява с суматоха по отношение на новия вид, изключително преди да са ясни всички данни за него. Досега няма и никакви твърди данни по какъв начин тъкмо протича като клинична картина COVID-19, когато си инфектиран с разновидността Омикрон – по-тежко или по-леко, по-висока ли е смъртността или не, каква е величината на всички тези фактори в случай че си имунизиран или не, както и преди какъв брой време си имунизиран.

Самият Марков обаче през днешния ден вечерта (27 ноември) написа друга обява във Facebook профила си:
Какво е спасението?


Георги Маринов обаче е уверен и преди да има дефинитивни изводи – бързината на разпространяване на нови случаи на COVID-19 в ЮАР не може да бъде обяснена единствено с по-заразен вид, би трябвало да е хем по-заразен, хем по-резистентен на към този момент действителен имунитет. Но даже преди тази позиция, той упорства, че с вируси като този не се договаря и не се води политика, а решението за COVID-19 е единствено едно (повтаря го и в следващото си, този път за Zdrave.net): " Затваряне на границите сред всички страни като се изключи безусловно наложителния транспорт; делене на самите страни на райони, сред които не може да се пътува; цялостен локдаун по китайски; всеобщо тестване на всички, с цел да се намерят всички заразени; изолираност на инфектираните (не по домовете им, а в центрове за това – особено издигнати, в хотели, лечебни заведения и т.н.); повторение на тестването до момента в който даден регион не се почисти (бел. ред. - т.е. няма нито един случай на COVID-19 и освен това състояние се смята за зелен); обединение на " зелените “ региони след най-малко 2-3 седмици на нула случаи в тях; отваряне на границите сред " зелените " страни, в които е реализирана цялостна елиминация. Това се прави в Китай, когато има огнища ".

Досега на никое място по света, с изключение на в Китай, подобен метод на битка с вируса не е общопризнат. Най-близко в това отношение са Австралия и Нова Зеландия.

Попитан обаче дали подобен метод е вероятен, откакто SARS-CoV-2 потвърдено мина в други скотски популации от човешката (т.е. човек болести животно, има разказани случаи с, животни в зоопаркове, а имаше и поголовно изтребване на норки точно поради боязън, че може да прескочи нов вид на ковид към хората), Георги Маринов изрази позиция, че животинските популации не са по този начин свързани като човешката и в действителност рискът да има обновяване на пандемията след използване на така наречен китайски метод ще е дребен:




Какво е реакцията на Запад до момента?


Реакцията на политическо равнище е по-светкавична, в сравнение с когато и до момента. В Европа всеобщо към този момент има прекъсвания на транспортни връзки с южноафриканския район, единствено че към този момент излизат един след различен потвърдени случаи на Омикрон (чрез геномно секвениране). Това единствено укрепва опасенията, че към този момент е късно – още след първия. Той е при млада жена, която не е ходила до южноафриканския район, а е посетила Египет и 11 дни след връщането си в Белгия се е разболяла. Последният за момента образец са!

В България настоящите ограничения към датата на издание на този материал са за всички идващи от 7 страни в Южна Африка.

Пълният диалог в доста аспекти с Георги Маринов под обява във Facebook профила му по отношение на Омикрон -! Въпросите по отношение на Болестта на Марек и прекосяването на SARS-CoV-2 от човек към животно са на основния редактор на Ивайло Ачев. Втората тематика беше повдигната от известния кардиолог доктор Сотир Марчев.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР