50 милиона рози, 1 милиард картички, милиони подаръци, сърчица, балончета

...
50 милиона рози, 1 милиард картички, милиони подаръци, сърчица, балончета
Коментари Харесай

Валентин - светецът на любовта

50 милиона рози, 1 милиард картички, милиони дарове, сърчица, балончета и целувки. Така се чества всяка година по света Свети Валентин, денят на влюбените. Моментът, в който по някакъв метод би трябвало да покажете любовта си на обичания човек. Но от кое място идва този празник, който небрежно навлезе в българската традиция и по разноски и значимост е на път да се подреди незабавно след Коледа и Великден.

Кой  е Свети Валентин?

 Свети Валентин е светец-мъченик, който се празнува в Католическата черква. Роден е в град Терни, Италия - на към 100 км от Рим, през 175 година. Става първият свещеник на града през 197 година. Какъв е бил животът на свети Валентин от историческа позиция обаче не е ясно. Празникът е открит през 496 година от папа Геласий I, който включва Валентин измежду тези " чиито имена се загатват с почитание от хората, само че чиито каузи познава единствено Бог ".

14 февруари - денят на влюбените

 Най-вероятно папа Геласий I е желал с празника на Свети Валентин да размени езическия празник на изобилието Луперкалия. Той се е чествал на 15 февруари и е предвиждал бясно празнуване без задръжки, което намерено е противоречало на християнския морал и на концепцията за християнска обич. По улиците на Рим са вървели кортежи от голи мъже и дами, като в пика на празника дамите непринудено се подлагали на бичуване от група голи младежи, фенове на господ Луперк. Те вярвали, че по този начин ще бъдат плодовити.

 За да " покръсти " празника, папа Геласий I взема решение да го реалокира предходния ден - на 14 февруари, когато се е чествал свети Валентин. Това е датата на гибелта му - 14 февруари 211 година Тази традиция се популяризира от бенедектинските монаси, които са били пазители на църквата, отдадена на светеца, в Терни. Те я придвижват първо в манастирите си в цяла Италия, а след това и във Франция и в Англия. В днешно време обаче, Католическата черква на същия ден празнува празника на светите братя Кирил и Методий,съпокровители на Европа и съгласно мнозина по църковна значимост той измества свети Валентин.

Защо е светец на влюбените?

 Свети Валентин се трансформира в настойник на влюбените или " светец на любовта ", тъй като благославя брака сред римския легионер Савиний и младата християнка Серапия. Тогава има възбрана от страна на император Клавдий II младите бойци да се женят, тъй като се смята, че нежененият мъж е по-добър боец. Според легендата свети Валентин е правел секрети сватби сред влюбени, чиито родители не са били съгласни с любовта им. В англосаксонските страни се споделя легендата, че Валентин бил хвърлен в пандиза и наказан на гибел поради християнската си религия. Там той се влюбва в дъщерята на затворническия надзорник и изпраща любовно писмо в деня на своята гибел, подписано - " твой Валентин ". Оттам идват картичките за Свети Валентин.

 Друга легенда споделя, че Валентин постоянно подарявал на младежите, които го посещавали, цвете от своята градина. Между двама от тези младежи се ражда толкоз огромна обич, че следвайки техния образец, стотици двойки, идвали от близо и надалеч, с цел да получат благословията на светеца.

 Единствената черква в света, отдадена на Свети Валентит, е издигната точно в италианския град Терни. И през днешния ден, хората се стичат в родното място на светеца с молба да ощастливи тяхната обич, да имат благополучие в фамилията и честност в любовта. Името " Валентин " за първи път се среща в Martyrologium Hieronymianum, книга, която датира сред 460 и 544 година. Ако сте в Рим, може да намерите мощите на свети Валентин в църквата " Санта Мария ин Козмедин " на площад Бока каузи Верита.

Какво общо има Купидон?

 Нищо с християнството или със Свети Валентин. Но има общо с любовта. Купидон е римски господ на любовта, желанието, привличането. Той постоянно е изобразяван като наследник на богинята на любовта Венера и на бога на войната Марс. На латински Купидон е прочут като Амор, гръцкият му еквивалент е Ерос и той е единствено един от многото знаци, асоциирани с деня на Свети Валентин, дружно с формата на сърце, гълъбчета и цветовете алено и розово. Той нормално е изобразяван като дребна крилата фигура с лък и стрела, която употребява, с цел да се цели в сърцата на хората. За хората, които се влюбват, се споделя, че са улучени от лъка на Купидон.

Кога Свети Валентин се трансформира в комерсиален празник?

 Масово Свети Валентин стартира да се чества в Англия в средата на 18 век. Хората изпращат сладкиши и картички, украсени с цветя, панделки и фотоси на Купидон и птици. С течение на времето, отпечатаните картички заменят написаните на ръка. През 1913 година, Hallmark Cards от Канзас сити стартира масирана продажба на картички за Свети Валентин. Всяка година се изпращат към 1 милиард валентинки. След Коледа това е второто най-голямо разменяне на картички през годината. Друга традиция е с подаряването на рози. Те били обичаните цветя на Венера, римската богиня на любовта. Розите са знак на пристрастеност и романтика.

В днешно време в света се подаряват над 50 милиона рози по случай Свети Валентин тази година.

 Всяка година, несъмнено, има хора, които няма да получат никакви картички, цветя или дарове. Един младеж разрешил казуса като купил 900 карамфила и ги подарил на всички девойки в учебното заведение. Но с изключение на подаръкът, спомнете си, че любовта не е възприятие, което се демонстрира веднъж в годината. Използвайте всеки комфортен миг, с цел да кажете на вашия обичан или обичана, че го обичате. Начините са доста. Една закуска в леглото, да изтеглите обичания филм и да го изгледате дружно, да я/го поканите на спонтанен танц в кухнята или да пристъпите леко-леко зад тила му, до момента в който спи и да го разсъните с целувка.

Любовта е на всички места... Няма по-голямо благополучие от това да обичаш и да си обичан. Просто му се наслаждавайте.

 А в случай че комерсиализирания Свети Валентин, сърчицата, розите и купидончетата ви подвигат кръвното или просто сега нямате гадже, вашият празник е Трифон Зарезан. За него значимото е да имаш предпочитание за наздравица, останалото е въпрос на положително количество алкохол. Отсичате, че романтиката е мъртва, и намирате разтуха от всекидневието, любовната тъга и каквото друго се сетите във виното. Така че, без значение по какъв метод, всички имат мотив за празник. Да ни е цветущ!

Инфо: www.webcafe.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР