50 000 тюлена и морски лъвове, поне половин милион птици,

...
50 000 тюлена и морски лъвове, поне половин милион птици,
Коментари Харесай

Поне половин милион диви животни са загинали от птичи грип в Южна Америка

50 000 тюлена и морски лъвове, най-малко половин милион птици, както и няколко делфина в Чили и Перу, са документирани за жертви на птичи грип из целия континент на Южна Америка.

Щамът H5N1 се популяризира доста по-агресивно от всеки път измежду дивите птици и морски бозайници на континента, като това може да се трансформира и в опасност за популацията, предизвестиха учени в изявление за Reuters.

Болестта, която до момента е била лимитирана най-вече измежду птиците, в този момент се популяризира и измежду бозайници . Учени плануват потребността от проби на диви животни, с цел да се удостовери предаването на вируса сред бозайници.

" Почти сигурно се е случило ", съобщи Ричард Уеби, вирусолог в педиатричната изследователска болница " Сейнт Джуд " в Мемфис, Тенеси. " Доста е мъчно да се обяснят тези случаи на инфекции и смъртност, без да е налично разпространяването от бозайник на бозайник. "

С ескалацията на климатичните промени животните са принудени да мигрират към нови територии. Това усилва опциите за по-нататъшна разновидност на вируса. По данни на Reuters вариантът се е появил и при някои типове прелетни птици, което може да докара до разпространяването му отвън района.

" Въпрос на време е да открием първия южноамерикански вариант в Северна Америка ", твърди Алонсо Алфаро-Нунес, вирусен еколог от университета на Копенхаген.

Тази седмица Панамериканската здравна организация (PAHO) е свикала среща в Рио де Жанейро на районни здравни специалисти и чиновници. Организацията възнамерява да сътвори първата в света районна комисия, която да следи дейностите по наблюдаване и реагиране към случаите на птичи грип.
 СЗО: Птичият грип към този момент съставлява риск за хората
СЗО: Птичият грип към този момент съставлява риск за хората

СЗО прикани страните по света да подхващат стъпки за ограничение на разпространяването на заболяването

От откриването на вируса за първи път в Колумбия през 2022 година едвам двама души са били инфектирани на целия континент, по един в Еквадор и в Чили. И двата случая са били поради допир с заболели птици. Двамата пациенти са оживели, само че вариантът H5N1 остава гибелен за хората при близо 60% от случаите световно.

Фармацевтичните компании, в това число GSK и Moderna са декларирали, че създават ваксини против птичи грип при хората и че имат потенциал за произвеждане на стотици милиони дози в границите на месеци, поради създадените линии за произвеждане на ваксини против сезонен грип.

През ноември предходната година учени от Vanstreels, организация за следене на генетични разновидности на птичи грип в Южна Америка, са посетили аржентинският полуостров Валдес, където се развъждат популации на морски слонове. Там те са открили, че съвсем 17 400 дребни са починали, което е съвсем цялостният брой на родените в колонията за 2023 година Екипът е показал, че предаването на болестта от птици на дребните е малко евентуална. Затова те считат, че вирусът се е популяризирал при контакт с възрастните.

В прелиминарен отчет на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати се демонстрират оценени проби от морски лъвове, тюлени и птици от крайбрежието на остров Валдес. При съпоставяне на геномите с проби, взети през 2022 година в Северна Америка и такива от Азия, екипът е съумял да разпознава девет нови разновидности.

Същите разновидности са открити в проби от 2022 и 2023 година в Чили и Перу, като двете страни също са били наранени от всеобща смъртност на морски лъвове и птици.

" Това е първият случай, в който вирусът е дотолкоз приспособен към дивата природа ", оповестиха от Vanstreels.

В четвъртък се чака да бъде оповестена нова районна комисия, която ще има за цел да откри общоприети протоколи за наблюдаване, обработка и докладване на случаи сред разнообразни държавни организации.
 Птичият грип е достигнал и Антарктида
Птичият грип е достигнал и Антарктида

Това е евентуален риск за колониите от пингвини
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР