5 са огнищата на пожара, който гори в гръцката част

...
5 са огнищата на пожара, който гори в гръцката част
Коментари Харесай

Пожар с 5 огнища гори на българо-гръцката граница, пътят от Александруполис е отворен

5 са огнищата на пожара, който гори в гръцката част на Родопите, наоколо до българската граница. Според гръцките управляващи обстановката със стихията е към този момент овладяна, само че всичко зависи от посоката напразно. В момента духа от север - североизток и няма заплаха огъня да тръгне към България.

Два самолета, които до през вчерашния ден гасиха огромния пожар към, от сряда заран облитат пожара на в Родопите. Опасност на занелените места в гръцката планинска община Ясмос към този момент няма. Във вторник вечер обстановката е била сериозна в село Состис. Пламъците са били спрени от огнеборци и доброволци край самото село.

В момента гори на било, което е в съседство с връх Вейката, който е най-южната точка на България. Разстоянието по права линия до българо-гръцката граница е към 2 километра.
От външното ни министерство оповестяват, че пътят от Александруполис към България е отворен
Пътят за България от Александруполис, Гърция, е отворен през националния път Александуполис-Ферес-Суфли-Орестиада. Магистрала " Егнатия " от Александруполис до България е затворена, оповестяват от Министерството на външните работи (МВнР) на уеб страницата си.

От ведомството напомнят, че при нужда от подпомагане българските жители могат да се обръщат към посолството на България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на страната в Солун на тел.: +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: [email protected][email protected][email protected][email protected] . Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на български жители се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на дирекция " Ситуационен център ": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected]

Горските пожари, които бушуват в Гърция, са изпепелили сред събота и понеделник над 400 хиляди декара в страната по прелиминарен разбор на сателитни изображения, направен от метеорологичния отдел на Националната обсерватория в Атина. Гръцките медии оповестиха за евакуации на разнообразни места в страната – край Александруполис, в Беотия, Централна Гърция, както и в региона на Фили, Западна Атика.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР