5 млн. куб. метра ще бъдат подадени за оводняването на

...
5 млн. куб. метра ще бъдат подадени за оводняването на
Коментари Харесай

5 млн. куб. вода прехвърлят към яз. Жребчево

5 млн. куб. метра ще бъдат подадени за оводняването на язовир „ Жребчево “ от язовир „ Копринка “. От там водата ще се движи и в посока на двата водосбора към Сливен. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Прехвърлянето ще се извърши посредством комплицирана система от уреди, като отпущането на по 5 млн. кубика ще отнеме няколко месеца. Водите на „ Жребчево “ ще послужат за оводняването на река Тунджа, от там идва и питейната вода за подхранването на кладенците в Сливен.

Язовир „ Жребчево “ е четвъртият по величина у нас, заради тази причина потреблението на вода от него е подчинено на проекта за ръководство на водите и проекта за отбрана на птиците. Освен това той влиза в обсега на НАТУРА 2020.

Според данни, представени от екоминистъра, притокът към язовир „ Жребчево “ от началото на годината до юни в това число е за изискванията на доста суха година. При предстоящ планиран приток през интервала януари – юни за влажна година са предстоящи 230,40 млн.куб.метра, за суха година – 156 млн. куб.метра, за доста суха година – 100.23 млн. куб. метра.

Въпреки „ оптимистичните “ прогнози обаче, действителният размер на притока към язовир „ Жребчево “ е едвам 65,70 млн.куб.метра. Водовземането от язовира е оптимално лимитирано – подават се само води за напояване. По думите на министъра след инспекции на Басейнова дирекция е открита загуба на вода при затворените уреди на язовира в размер на близо 1 млн.куб.метра – допустимите количества за оводняване на река Тунджа.

Поради тази причина водите, които се разрешават за поддържане на екологичния най-малко по река Тунджа, са редуцирани от 5 на 4 млн. куб.метра. Въпреки че пускат 4 млн., още 1 млн. куб. метра минават през оборудванията, което обезпечава общо 5 млн. кубика за оводняване и сондажи.

Вследствие на ниското равнище на язовира с графика месец юли са са понижени и декларираните 22 млн.куб.метра – 20 млн. кубика по направление Сливен и 2 млн. кубика към Нова Загора.

Обемът на язовир " Жребчево " все още е 147, 2 млн. куб метра.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР