5 години българи прекарват ултраскъпи коли за милиони от Европа

...
5 години българи прекарват ултраскъпи коли за милиони от Европа
Коментари Харесай

5 години българи прекарват ултраскъпи коли за милиони от Европа към Близкия Изток


5 години българи прекарват ултраскъпи коли за милиони от Европа към Близкия Изток. Трафикът е реализиран през Турция. Една част от колите са били крадени, а за други са прилагани лъжливи лизингови схеми, съобщиха  от прокуратурата.

До разбиването на бандата се стига след огромна интервенция на Министерство на вътрешните работи на 12 октомври. В нея са взели участие чиновници на Групово дело “Национална полиция ” и регионалните дирекции в Бургас и Варна. За денонощие в Бургас, Варна и Габрово са арестувани 14 души, написа „ 24 часа “.
На петима са повдигнати обвинявания
за присъединяване в незаконно съдружие. За това закононарушение законът планува наказване до 6 година затвор. Четиримата са от Бургас, петият – от Варна.

Двама от обвинените съумели да изоставен страната и ще бъдат търсени с европейска заповед за арест. Ако бъдат събрани доказателства за строга йерархичност посред им, обвиняванията могат да бъдат преквалифицирани за присъединяване в проведена незаконна група, посочи окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Разбитата тайфа се е специализирала в регистрацията  и прекарването на извънредно първокласни крадени коли. Действала е от 2019 година и досега
проверяващи са открили 30 автомобила, предмет на закононарушение.
Става дума за ултраскъпи марки като „ Мазерати “ и „ Порше “, разкри шефът на ОД Министерство на вътрешните работи Бургас старши комисар Емил Павлов.  Част от колите са крадени у нас и са благосъстоятелност на непознати жители, били на отмора в България. Други били предмет на закононарушение от страни в Западна Европа.

“Може да се каже, че разрушената група е интернационална. Извършвани са лизингови измами в Германия, а колите са били регистрирани в България с неистинен документи от Испания. Променян е идентификационният им номер и след регистрацията са изнасяни за Близкия Изток през Турция ”, сподели още старши комисар Павлов.

Според него поради установени недостатъци при регистрация на коли в Пътна полиция са подхванати промени в състава и в цялостната организация на работа. Павлов обаче посочи, че измененията били въведени още м.г., когато бе разрушена сходна незаконна група. Тогава
измамниците крадяли първокласни коли в страни от Европейски Съюз, фалшифицирали документите им
и ги записали на сиромаси у нас, а след това ги пласирали в Близкия изток. На колите са били променяни идентификационните номера на рамата, а по-късно са регистрирани в бранш Пътна полиция с неистинен документи. С обвинявания по този случай през август м.г. се снабдиха една жена и петима мъже, в това число и считаният за водач на групата Стоян Атанасов-Пижака. Стана ясно, че за 2 година групата е продала 39 първокласни коли, чиято стойност е за близо 4 млн. лева

“Това, че втората незаконна група е разрушена в този момент, не значи че тя е траяла да записва колите в КАТ Бургас. Регистрациите са били осъществявани в интервала преди въведените промени там. В момента случаите, които сме открили след този интервал, са за коли – предмет на лизингова машинация ”, посочи Емил Павлов.

Той отхвърли да има забъркани служители на реда в схемите, посочили няколко инспекции, в това число на отдел “Вътрешна сигурност ” и Инспектората на Министерство на вътрешните работи.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР