5 август 1973 година!Паметна дата в историята на Благоевград. Денят

...
5 август 1973 година!Паметна дата в историята на Благоевград. Денят
Коментари Харесай

5 август 1973 г.! 50- години от първия мач на Пирин в елитния футбол! Ексобластният управител и бивш член на УС на Пирин Н.Шушков за вълненията и трепетите в този ден, за хората, работили неуморно и написали историята на отбора

5 август 1973 година!Паметна дата в историята на Благоевград. Денят на първия мач на обичания футболен тим " Пирин " в елита на българския футбол. Ден, в който цялата общност в града следи с неспокойствие и нечуван интерес футболното дерби сред " Пирин " и " Янтра " на стадиона в Габрово.

Днес, 50 години по-късно,за живите създатели на историята на Пирин- ветераните, ни напомня някогашният регионален шеф и член на Управителния съвет на тима, в интервала 1985- 1991 година, Николай Шушков - младеж по това време и разпален футболен почитател .

С поклонение и почит, Шушков се обръща към цялата футболна общност и всички , написали историята на една от емблемите на Благоевград- ФК - " Пирин ":

" Историята би трябвало да се помни и уважава! След като не беше отпразнувана уместно 100- годишнината на Пирини през днешния ден няма никакви индикации за отбелязването на различен значим празник в историята на тима. На 5 август се навършват 50- години от първия мач на " Пирин " в елита през 1973 година.

В навечерието на този полувековен празник бих желал да поздравя хората, градили емблемата на обичания ни тим, с доста труд и безрезервност, във времена, когато футболът беше вяра и орис . Когато обичта към тима бе същинска пандемия, заразяваща дребни и огромни, млади и остарели.

Поздравявам цялата футболна общност и всички съдействали за запазването на тима до през днешния ден . Прекланям се пред правилните почитатели, които следват " Пирин " неразделно, както и пред всички благоевградчани, творящи магията на стадиона.

Преди 50 години, през сезон 1972/73 година, Пирин извоюва правото си да мери сили с най-хубавите тимове в България.

На 5 август 1973 година, огромният български треньор Георги Берков, отпред с капитана Йордан Попмихайлов и неговата звездна чета:

Христо Христов /Бараката/, стоманения боец Петър Петров /Пешката/, Добри Драгомиров, Николай Радлев, Христо Бакалов, Васил Стоилков, Ангел Драганчев, Александър Кюркчиев, Костадин Цветков, Борис Николов/Заека/, Методи Андреев /Макето/ и Методи Стоянов/Мечо/ , излизат на стадиона в Габрово за първия си мач в елита против “Янтра ”.

Това е един от най-ярките ми младежки мемоари, по какъв начин пред остарялото тото на площад “Македония ”, другари и правилни последователи бяхме съкрушени и разпалено обсъждахме загубата на обичания тим. И по какъв начин след седмица празнувахме първата победа над “Славия ” на “Митичния ”.

В тези години, футболистите със зелено-белия екип с емблемата на Пирин, дадоха доста мотиви за горделивост на нас феновете- цялостен стадион и всеки мач - футболно събитие за града . Но това нямаше да бъде реалност без героите от далечната 1973 година , без помощта и поддръжката на кмета Гълъб Георгиев, цялото общинско и регионално управлението, ръководителя на ДФС “Пирин ” Сотир Урумов, общественици като Бедрос Дюнгелян, ЙорданИлиев, Кирил Войнов, Кирил Бучински, шефове на компании, които бяха в основата на съществуването на тима.

Щастлив съм, че бях част от това! Горд съм и благодаря!

Вечна памет на небесните орлета!

Респект и почитание на живите!

Само Пирин!

Честит празник, орлета!

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР