5.2 млн души днес ще гласуват на историческия референдум за

...
5.2 млн души днес ще гласуват на историческия референдум за
Коментари Харесай

Над 5 милиона кюрди гласуват за независимост на исторически референдум

5.2 млн души през днешния ден ще гласоподават на историческия референдум за самостоятелност на Иракски Кюрдистан. Гласуването стартира тази заран, като в секциите хората ще дават отговор на въпроса " Искате ли регионът Кюрдистан и кюрдските зони към него да станат самостоятелна страна? ".

Гласуването завършва в 18.00 локално време (15.00 по Гринуич). В обхванатите зони са открити 12 072 изборни секции. По данни на Висшия съвет за референдума в Кюрдистан ходът на вота се следи от над 400 интернационалните наблюдаващи и повече от 600 публицисти, една трета от които съставляват задгранични медии.

Освен в Иракски Кюрдистан - неофициалното название на кюрдския самостоятелен регион, включващ провинциите Ербил, Сулеймания и Дахук, референдумът обгръща и противоречиви територии сред Ербил и Багдад, по-специално богатата на нефт провинция Киркук, следена от кюрдските военизирани формирования пешмерга. От минаретата на джамиите в Киркук правоверните бяха призовани да се явят пред урните, показва Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Правителството в Багдад се разгласи против референдума, който съгласно управляващите е неконституционен. Против него са също Анкара и Техеран, отправили апели за единение на арабската страна. Референдумът е считан за неудобен от Вашингтон и ред европейски столици, защото съгласно тях подкопава напъните в битката с тероризма и за гарантиране на сигурност в района.

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани към този момент гласоподава - ухилен, облечен с национална носия.

Сред първите участници във вота през днешния ден бе и Наджмаддин Карим, губернаторът на провинция Киркук, чиято оставка бе гласувана от Народното събрание на Ирак, отбелязва ТАСС.

Резултатът ще стане явен денонощие след края на гласуването довечера. Но няма подозрения какъв ще бъде той - множеството кюрди желаят самостоятелност, добавя Агенция Франс Прес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР