490 хиляди лева е най-голямото обезщетение, присъждано досега за лекарска

...
490 хиляди лева е най-голямото обезщетение, присъждано досега за лекарска
Коментари Харесай

Съдът едва ли ще присъди 300 000 лева обезщетение за разменените бебета

490 хиляди лв. е най-голямото обезщетение, присъждано до момента за лекарска неточност

Историята с разменените бебета в столичната АГ болница " Шейново " очевидно няма да завърши с връщането на децата при биологичните им родители. Тя се придвижва в съда. След като болничното заведение реши да не заплаща без развой желаните от двете майки общо 600 000 лева обезщетение, една от дамите заведе дело в Софийския градски съд за 300 000 лева Дали обаче има късмет да бъде присъдена такава сума? Особено като се има поради, че съгласно практиката на Върховния касационен съд паричното обезщетение не може да е такова, че да обогатява потърпевшия, отбелязва Доротея Дачкова във вестник.

Адвокатите на двете дами акцентират, че казусът с разменените бебета е невиждан. Това е реалност. Но в случай че човек се зарови в практиката по каузи за медицински неточности, а и въобще за вреди, ще попадне на доста изключителни случаи. Нормално е всеки да дефинира личните си болки и премеждия като скъпи. Съдът обаче би трябвало да е неутрален и да не се въздейства от страсти или медиен звук, когато дефинира справедливото обезщетение.

Съдебната процедура е поредна - справедливостта не е нереално разбиране. Съдът би трябвало да вземе поради избрани условия и да уточни какво е тяхното значение, като дефинира компенсацията. Съобразява и икономическите условия и стандартът на живот в страната все още на увреждането.

" Шейново " употребява юриста по здравно право Мария Шаркова като външен съветник, който има взор върху делата за медицински неточности. Шаркова е анализирала близо 600 каузи в региона в интервала от 2007 година до 2022 година, както и други каузи, по които се присъждат компенсации за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, терзание, потрес от поднесена информация, страдалчество (без причиняване на физически увреждания).

Макар и в практиката да няма подобен случай, има каузи, по които съдът е присъждал компенсации за претърпян стрес, терзание и психическо страдалчество, както и каузи, по които са присъждани компенсации, сходни до тези, за които претендират двете майки. Има фрапантна разлика сред компенсациите, определяни за телесни увреждания и гибел (между 100 000 - 300 000 лева), и тези, присъждани за различен тип премеждия (в рамките на 1500 до 10 000 лева). В случая не са открити каквито и да било физически увреждания, настъпили за децата или техните родители вследствие на размяната. Освен това евентуално от болничното заведение ще пледират в съда, че има съпричиняване, защото майките когато и да е са можели да сравнят номерата на гривните, които се носят в родилното. Ако съдът схване такова несъгласие, възможното обезщетение ще бъде понижено с процентът съпричиняване.

Рекордът за най-голямо обезщетение за лекарска неточност е 490 хиляди лева

Става дума за проблематично раждане, което е довело до увреждане на детето, видя " Сега " в правосъдните решения. В.И. постъпила в " Токуда " през юни 2013 година, тъй като преносвала бременността си. И раждането било провокирано. В исковата молба до Софийския градски съд се твърди, че лекарите не са решили вярно обстановката и макар проблемите с бебето траяли опитите за обикновено раждане, вместо да създадат секцио. Не била направена общоприетата прогноза на раждането, която изисква вагинален и ехографски обзор и запис на сърдечните тонове на детето. Така цезаровото сечение е направено прекомерно късно на фона на дълго траещо и задълбочаващо се задушаване на плода.

Бебето се родило с тежки увреждания, без непринудено дишане, с единични глухи сърдечни тонове, без рефлекси. Още в първите дни след раждането детето получило гърчов синдром, отклонения в мускулния тонус и рефлексната активност. В желае се споделя още, че и по-късно животът на детето траял с непрекъснато вървене при лекари поради тежкото му здравословно положение. То има неврологични проблеми, физическото му развиване е забавено и на процедура момиченцето е напълно парализирано.

Майката пък е претърпяла огромна кръвозагуба - към 2 литра, която е довела до анемия. Пред съда твърди и че още не е преодоляла тежката психологична контузия. За това дамата претендира за обезщетение от 50 хиляди лева за себе си и 500 000 лева за детето. Софийският градски съд дефинира 450 хиляди лева на момиченцето и 40 хиляди лева на майка му. В края на 2021 година Софийският апелативен съд удостоверява това решение. Няма данни въпросът да е стигнал до висшия съд.

По друго дело с рекордно обезщетение искът е за 900 000 лева, а дефинитивно присъденото е 400 000 лева Става дума за болничното заведение в Кърджали. А казусът е от 2010 година, когато при урологична интервенция пенисът на дете на 2 години и 9 месеца е изгорял от лекаря и това е довело до некроза. На процедура момченцето остава без пенис.

След това детето е лекувано в " Пирогов ", само че следствията са необратими. Лекарят - шеф на урологичното поделение в болничното заведение, е приет за отговорен и по наказателно дело и е наказан условно. Първата инстанция, която преглежда гражданския иск - Окръжният съд в Кърджали, присъжда на родителите на момченцето 170 хиляди лева Съдът приема, че не може да обезщети детето за бъдещи вреди - да вземем за пример за това, че няма да може да има семейство и деца. Могат да се компенсират единствено към този момент настъпили събития, изяснява първата инстанция. Апелативният съд в Пловдив удостоверява това решение. Върховният касационен съд обаче постановява, че справедливото компенсиране на вредите на детето е 400 хиляди лева Размерът на компенсацията е стимулиран от висшите съдии с това, че лекарската неточност вечно е засегнала физическото и психическото здраве на детето.

Случаят с размяната в действителност е невиждан. В правосъдните регистри обаче се откриват две каузи, от които могат да се вършат препратки към него. В първото става дума за раждане, а второто - за замяна.

Първият случая е от януари 2014 година Тогава Р. Т. ражда в дома си, въпреки и да има контракт с частна АГ болница. В исковата молба се споделя, че раждането е протекло извънредно бързо и родителите са отишли с новороденото в болничното заведение едвам по-късно. Семейството било по отношение на болничното заведение още от началото на контракциите на родилката, само че от там първо им споделили, че всичко е наред и да се чуят след 30 минути, а след това им обяснили, че нямат кола, която да им пратят. Когато след раждането майката и бебето били откарани в болничното заведение, на дамата били направени разнообразни процедури. И в последна сметка притежателите на болничното заведение поискали от майката 4000 лева, обяснявайки, че другояче детето нямало да може да се запише с имената си в общината, а полицията щяла да бъде сезирана за престъпното домашно раждане. След кавги болничното заведение понижила претенцията си на 1094 лв., обяснявайки, че сумата не включва подпомагане за вписване на детето, каквато услуга общоприетоо правила всяка болница. Тази сума от 1094 лв. представлявала гаранция за безпроблемното изписване на детето.

Една от служителките на болничното заведение даже споделила на родилката, че до момента в който не получи заплащане, детето ще остане в болничното заведение като пленник.

Въпреки че майката е желала да види бебето си, това й е отказвано с разнообразни оправдания. Затова и съдът приема, че детето е непозволено арестувано като пленник. Съдът приема, че опонира на закона, морала и откритите в обществото нравствени правила за етично държание задържането на човешко създание посредством ограничение на свободата му до заплащането на съответна сума пари. В резултат на това противоправно увреждане Т. е претърпяла стрес, безпокойствие, тревога, терзания и горест. Съдът приема, че интензитета на търпените от ищцата Т. неимуществени вреди под формата на спомагателен душевен стрес, терзания, възприятие на горест и безпокойствие е бил относително висок, поради нейното съответно положение след раждането. Според съда 2000 лева е справедливото обезщетение в тази ситуация. (Майката претендира за 3000 лева.)

Второто дело е за неточност при предаване на телата на умряли пациенти на траурна организация. Така две тела са разменени и предадени на разнообразни траурни организации, надлежно опечалени. Това се разкрива по време на погребението, когато околните виждат тялото. Таки преживелица като от филм се разиграва във Варна през март 2016 година

Грешката е поправена още същия ден и в последна сметка погребението е приключено. Освен това в болничното заведение вземат бързи ограничения против сходни произшествия в бъдеще. До случая се стига след неволна неточност на служителка на болничното заведение, подменила картоните на умрелите. Съдът отбелязва обаче, че фамилията, на което е било предадено тялото на С. Г., не е открило бързо и в точния момент пропуща, а това се е случило едвам в гробищния парк. Няма спор, че размяната на телата е провокирало мощен потрес и стрес у потърпевшата, само че е несъмнено също, че вследствие на бързите дейности грешката е била поправена, а погребалната гала осъществена. В този случай, въпреки да има доказателства за търпените неимуществени вреди, Окръжният съд във Варна приема, че няма данни все още на делото тези неподходящи последствия да не престават. С тези претекстове е присъдено обезщетение от 1500 лева

Различни съдии, които гледат каузи за вреди, разясниха пред " Сега ", че рационалното обезщетение би било сред 20 000 и 40 000 лева " Все отново противоправното положение е траяло 3 месеца, а страданията са били в къс интервал, откакто фамилиите са разбрали за размяната ", изясни арбитър. И добави, че въпреки всичко има и съпричиняване, защото майките са имали гривна и са могли да видят тази на бебето. " 300 000 лева се присъждат на доста тежки увреждания като будна кома, парализа и така нататък Дори за гибел не се присъждат 300 000 лева ", уточни още съдията. Според него правосъдната процедура изрично дава в пъти по-големи компенсации за телесни увреждания, в сравнение с за стрес или уронено положително име и други сходни морални премеждия. В първия случай приказваме за компенсации сред 100 000 - 300 000 лв., а във втория - в границите на 1500 до 10 000 лв..

Макар и да не може да се пренебрегне близостта на майката с бебето, за което се е грижила, размяната е траяла под 3 месеца. Между узнаването на грешката и връщането на децата при биологичните им родители е минал единствено месец, в който обаче е напълно разумно терзанията и стресът да са по-интензивни. В същото време обаче шумът към случая не се дължи на дейности или бездействия на болничното заведение. Интервютата и информацията са давани със единодушие на една от майките. Адвокатите също са чести посетители в тв студията. Това значи, че отрицателните последствия от публичността на случая мъчно ще бъдат вменени във виновност на болничното заведение.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР