49-ото Народно събрание започна работа по промените в Конституцията. Поправките

...
49-ото Народно събрание започна работа по промените в Конституцията. Поправките
Коментари Харесай

Сменят констутицията без БСП, „Възраждане“ и ИТН

49-ото Народно заседание стартира работа по измененията в Конституцията. Поправките влязоха на второ четене в пленарната зала. Парламентът си слага за цел правосъдна промяна и ограничение на пълномощията на президента при избора на служебно държавно управление. Депутатите от „ ИТН ” и „ Възраждане ” напуснаха пленарната зала в символ на митинг против измененията в главния закон и оповестиха, че ще сезират Конституционния съд.

Новите текстове, които се дебатират, плануват депутати и министри към този момент да могат да имат двойно поданство, само че с условия за уседналост последните 18 месеца в нашата страна.

Ограничават се пълномощията на президента при сформиране на служебно държавно управление. Първоначалната концепция беше за длъжностен министър председател той да може да избира сред избран кръг от хора – ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Върховен касационен съд, шефа или подуправителя на Българска народна банка, ръководителя или заместник-председателя на Сметната палата, омбудсмана или негов заместител. Впоследствие обаче депутатите взеха решение да изключат ръководителя на Върховен касационен съд от този лист.

При оставка на държавното управление Народното събрание към този момент няма да се разпуска и ще заседава до клетвата на новите народни представители.

Промените в Конституцията плануват и ограничение на пълномощията на основния прокурор, както и на мандата му – до 5 години, на ръководителя на Върховен касационен съд и на Върховен административен съд – до 7 години. Те няма да имат право на втори мандат. Висш съдебен съвет пък се разделя на две – Прокурорски и Съдийски съвет.

„ Най-жалкото болшинство в историята на българския парламент през днешния ден ще прави промени. Ще погази висшия закон в страната, ще наруши жестоко публичния контракт и ще направи това, което направи с един монумент. Ще хване флекса и с малоумен възторг, с леко разконцентриран взор ще реже Конституцията жестоко и ще я демонтира ”, съобщи Тошко Йорданов от ИТН.

„ Преди да пристъпите към декларацията ви приветствам за насладата, която изпитахте от всичко, което казахте в процедурата ”, репликира го ръководителят на Народно събрание Росен Желязков.

„ Този башибозук сега се е провъзгласил за конституционно болшинство, което размахва юмруци в залата. Конституционно болшинство, което заплашва с ликвидиране в залата. Ние няма да участваме в беззаконието, което се готви тук и ще напуснем тази зала през днешния ден ”, разгласи от парламентарната естрада водачът на „ Възраждане ” Костадин Костадинов.

Така от опозицията в зала остана единствено Българска социалистическа партия. Те обаче обявиха, че ще гласоподават срещу.

„ Юридически неспокопосани, политически недомислени промени в Конституцията. Тези, които бойкотират, няма да бъдат тук, с цел да защитят личните си оферти. Къде сте?
Тази конституция не съставлява публичен контракт. Тя ще взриви съществуващия публичен контракт ”, уточни водачът на социалистите Корнелия Нинова.

„ Това, че вие сте тук, в тази зала, е хубаво. Това, че не можете да влезете в действителен диалог и ще ни замеряте със спекулативни епитети, е тъпо. Този парламент не можел да трансформира Конституцията… Кога ще чакаме и кои са конституционните характерности, с цел да можем да разпознаем на кой парламент да разгадаем това? Кого да питаме – Радев да питаме, вас да питаме? На кой парламент му е позволено да бъде законен? ”, попита Христо Иванов, съпредседател на ПП-ДБ.

И след първичната замяна на реплики гласуването стартира текст по текст.

Парламентарните групи на Има Такъв Народ и “Възраждане ” напуснаха пленарната зала по време на съвещанието на Народното събрание във вторник. Причината – гледаните на второ четене промени в Конституцията. Двете опозиционни партии оспорват процедурата и оповестиха, че ще подадат тъжба в Конституционния съд. За задачата са им нужни 48 подписа, а националните им представители са общо 47.

„ Ще подготвим тъжба до Конституционния съд против измененията в Конституцията. Днес имаме единствено и само гледане на Конституцията. Всички оферти на „ Възраждане “ за бюджета през вчерашния ден бяха отхвърлени. Но през днешния ден ще продължим да пазиме другите, тъй като зад тях стоят хиляди жители и институции, които чакат някаква поддръжка от страна на страната ”, сподели водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

„ Очевидно е, че в пленарна зала ще бъде осъществено безвластие, което ние няма по какъв начин да легитимираме. Конституцията несъмнено ще бъде нарязана с флекс през днешния ден. Напуснахме залата и започваме да работим върху писането на жалбата. Мисля, че това е най-логичното и обикновено нещо, което може да създадем, надявайки се, че Конституционният съд е останал последната непокътната институция в страната отвън всевъзможни вътрешни и външни олигархични въздействия ”, разяснява още Костадинов.

„ Мнозинството ще направи с главния закон това, което направи с Паметника на Съветската войска ”, заяви ръководителят на парламентарната група Има Такъв Народ Тошко Йорданов при започване на изключителното съвещание на Народно събрание и прикани „ всички естествени хора да изоставен залата “.

Йорданов укори ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, че през вчерашния ден е гледал безредиците при започване на съвещанието в пленарната зала и не се е намесил.

„ Вие променяте Конституцията, с цел да може сглобката да овладее страната. Проблемът ви е президентът и страхът. Тук е цялостно с конституционалисти. Най-жалкото мнозинство в българския парламент ще прави промени, ще погази висшия закон в страната, ще наруши жестоко публичния контракт и, нагледно казано, ще направи това, което направи с един монумент – ще хване флекса, ще реже Конституцията жестоко и ще я демонтира ”, посочи още Йорданов.

Той съобщи, че Има Такъв Народ извършва политическата поръчка на българските жители, на Венецианската комисия, на всички, които са дали своят вот за тях и на потресените от това, което ще бъде направено с Конституцията.

„ Поздравявам Ви, господин Йорданов, за насладата, която изпитахте от всичко това, което казахте в процедурата по метода на водене ”, обърна се към него ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР