486 чуждестранни туристи - възрастни и деца, са посетили Етнографската

...
486 чуждестранни туристи - възрастни и деца, са посетили Етнографската
Коментари Харесай

Близо 500 туристи са посетили Етнографската къща в Кипра през изминалото лято

486 задгранични туристи - възрастни и деца, са посетили Етнографската къща в село Кипра през миналото лято, регистрираха от Община Девня. Къщата, която е филиал на Музея на мозайките, за първи път в своята дългогодишна история отвори трайно портите си за външния свят, като самодейността за това бе на кмета Свилен Шитов. Тя срещна и поддръжката на жителите на село Кипра, без които Етнографската къща нямаше да е толкоз забавна за туроператорските компании.
Всеки петък в продължение нацяло лято колоритните самодейки от НЧ "Христо Ботев - 1927 " - с. Кипра, посрещаха туристи в къщата музей. Под управлението на секретаря на читалището Дияна Найденова дамите играха хора, пяха национални песни, предяха вълна и плетоха чорапи, с цел да оставят дълготраен отпечатък за духа на родното в сърцата на задграничните гости. Нито жегата, нито служебните и домашни задължения съумяха да прекършат ентусиазма на тези същински българки, за които фолклорните обичаи са метод на живот и естествено "агрегатно " положение.

Те постоянно са благи, усмихнати и гостоприемни, а възприятието им за комизъм е толкоз мощно и заразително, че би розтопило ледовете и към най-закоравелите сърца. Артистизмът на тези невероятни дами е по този начин обаятелен, че чужденците не можаха да им устоят и се надпреварваха да се снимат с тях за спомен, като значително от тях това лято овладяха и стъпките на българското право хоро.

Наред с непрекъснатата експозиция в къщата музей, част от която е единственият в Североизточна България вертикален тъкачен стан, посетителите имат опция да се срещнат и с нейната яташка история преди 1944 година. В обора на тогавашната жилищна постройка има партизански бункер и цяла експозиция със фотоси, документи и предмети, свързани със събитията от интервала на антифашистката опозиция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР