45-ото Народно събрание ще остане в историята с рекордно краткия

...
45-ото Народно събрание ще остане в историята с рекордно краткия
Коментари Харесай

Кой каква я свърши от пловдивските депутати: Чолаков и Пейко...

45-ото Народно заседание ще остане в историята с рекордно късия си живот, както и с яловите напъни да сглоби държавно управление. Депутатите се заклеха на 15 април, а през днешния ден (11 май) се чака президентът Румен Радев да издаде декрет за разпускането на Народното събрание. Макар престоят в него да беше прекомерно дребен за всички 22 национални избраници от Пловдив и региона, тяхното показване беше на двата полюса.

Някои се трансфораха в остриета на своите партии в парламентарните баталии, само че множеството се оказаха безмълвни статисти. Гласът на " фикусите " се чу единствено при депутатската клетва, а за препоръчаните от техните групи законопроекти те схванаха едвам когато трябваше да натискат копчетата за гласоподаване.

ГЕРБ-СДС вкара по трима депутати от 16-и и 17-и МИР, само че от тях се откроиха единствено двама. Дебютантът в Народно събрание Радомир Чолаков беше измежду главните представители на партията на Бойко Борисов в дебатите за измененията в Изборния кодекс.



Радо Чолаков бе измежду най-активните в групата на ГЕРБ-СДС

56-годишният правист изясни с причини за какво " пренаписването на изборните правила за една нощ " може да заложи бомба със закъснител за идващите избори. Разясни кусурите на машинния избор и рисковете да се гласоподава отдалечено или по пощата. Чолаков, който е измежду петимата някогашни участници в студентското предаване " Ку-ку " от настоящето Народно събрание, сподели и подарък слово с страст и възторг.

Логично и по-често беше пращан на трибуната вместо поомръзналия Тома Биков

Това пък прави предстоящо неговото наличие и в листата за изключителните избори даже и на по-челно място. Особено на фона на локалния водач на ГЕРБ Иван Тотев, който в залата беше залепен за телефона си, а изявите му се ограничиха до поръчването на кафе в бюфета на Народното събрание. Също като него незабележими бяха съпартийците му Младен Шишков и Данка Зидарова-Люртова. За разлика от някогашния регионален шеф Дани Каназирева, която скачаше като ужилена всякога, когато протестърите в Народно събрание захапваха Бойко Борисов. Зарязалата своята партия поради ГЕРБ юристка постоянно се появяваше на трибуната в заседателната зала и беше измежду най-активните в правната комисия. Раздаде се до дъно, само че не съумя да спре в комисията " Манолова " скандалните изказвания на аграрния необут Светослав Илчовски, който около обвиняванията за рекет и корупция на властта нагази и в спалнята на Борисов. Въпреки това евентуално хъсът на Каназирева ще бъде оценен от първите хора в ГЕРБ, когато отново се редят листи. Само с няколко хапливи реплики от трибуната се регистрира Вежди Рашидов, който също влезе като пловдивски народен представител на ръководещата партия.

Омертата на мълчанието в " ИТН " засегна четирима от петимата депутати на Слави от 16-и и 17-и МИР. Тошко Хаджитодоров, който влезе от Пловдив като локален шурей, обаче беше основното настоящо лице на Има Такъв Народ в Народното събрание.

Сценаристът на процедура командваше парада в отсъствието на Трифонов

Хаджи Тошко попържаше от трибуната и единствен хвърляше някой мистериозен лаф пред публицистите. Своя звезден момент и 15 минути политическа популярност имаше шахматистката Антоанета Стефанова, определена от Слави да получи и неотложно да върне на президента мандата за сформиране на кабинет. Теодора Пенева, Танер Тюркоглу и Лъчезар Бакърджиев бяха измежду безмълвното наличие на Има Такъв Народ.

Горе-долу толкоз незабележими останаха и петимата червени депутати от Пловдив-град и региона. Известният с острия си език и скандални констатации проф. Иво Христов, оповестил 80% от българите за дебили, не откри тематика, която да го изкара на трибуната. Иван Петков - Бебето, Веска Ненчева и Енко Найденов бяха дейни като част от партийната агитка при овациите и тропането по банките. Водачът на листата за Българска социалистическа партия за Пловдив-област Манол Генов пък взе думата единствено при формалното гласоподаване на решението за еър полисинга в родното небе. Пак по този мотив се изрече и някогашният боен министър Велизар Шаламанов, един от тримата представители на Демократична България, определени с пловдивски избор. Голямата находка за Демократична България обаче се оказа Манол Пейков, спечелил признанието за най-артистичния народен представител в новото Народно заседание. Познат като издател, преводач, артист и притежател на музикално студио, той се оказа и разгорещен оратор, вдигайки на крайници свои и непознати в Народното събрание.



Манол Пейков разкри артистичния си гений и от трибуната на Народно събрание

Синът на поетесата Божана Апостолова и журналиста Костадин Чонов се изяви най-вече в дебатите за съветската ваксина " Спутник V ", за която Българска социалистическа партия искаше да отвори път у нас. Когато нещата в проточилия се спор загрубяха на тематика русофили и русофоби, Манол шашна лявата половина със смела оферта. " Елате цялата група на Българска социалистическа партия и да седнем в един ресторант. Аз да ви изпея колкото съветски песни знам и да забележим вие какъв брой можете. Да не приказваме какъв брой съветски създатели съм издал ", предложи Пейков, откакто настоя да се прави разлика сред русофили и путинофили. Засега социалистите не одобриха предлагането евентуално тъй като са подочули, че колоритният пловдивчанин има публикуван личен албум, а има и опит като артист по питейните заведения в Гватемала. Пейков евентуално още веднъж ще попадне в идващия парламент като " най-разпознаваемото лице на Демократична България в Пловдив ", както твърди неговият партиен водач Христо Иванов. Засега в миманса остана третият дебеец от Пловдив и някогашен началник на Математическата гимназия Ивайло Старибратов, само че образованието не беше измежду целите на отиващия си парламент.

Със мощен протестърски възторг се включи в късия живот на Народно събрание Мария Капон,

която беше пловдивската квота на " Изправи се!Мутри вън! " дружно с Румен Йончев. Тя постоянно взимаше думата с остри реплики, въпреки и да не съумя да разяри съперниците си по този начин, както го правеше Мая Манолова. Но пък накара цяло Чепеларе да <210> желае обществено опрощение поради нейно изказване, че в родопския град не знаят какво е ваксина.

За идващия парламент остави мощните си изяви единственият представител на Движение за права и свободи от Пловдивско Рамадан Аталай, който е измежду най-опитните играчи в тима на Мустафа Карадайъ.

Със сигурност за изключителните избори на 11 юли листите на всички партии съществено ще бъдат прекроени. Поне такива са анонсите както от ГЕРБ и Българска социалистическа партия, по този начин и от " ИТН ". Затова е доста евентуално " групата на кфикусите " измежду сегашните национални избраници да има доста по-малко шансове да се вреди и за новия тираж. От народен представител, дето не може две приказки да върже на кръст, изгодата е като от овчарско куче, което не лае, умно съветваше приживе индивидът парламент Гиньо Ганев. Много е евентуално на същото мнение да са и множеството партийни началници.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР