45 милиона лева вече са възстановени по сметката на Държавната

...
45 милиона лева вече са възстановени по сметката на Държавната
Коментари Харесай

Строителят на неосъществения правителствен комплекс е възстановил 45 млн. лв. на ДКК

45 милиона лв. към този момент са възобновени по сметката на Държавната консолидационна компания (ДКК) от сдружението, на което е било предоставено осъществяването на плана за неосъществения държавен комплекс. „ С връщането на тази сума, както и с други възобновени средства, ДКК ще погаси най-малко 90 млн. лева от отговорностите си към Българската банка за развиване (ББР), с което ще спре изплащането на десетки милиони лихви, ще бъдат вдигнати обезпеченията на заложените обществени предприятия, измежду които Ел Би Булгарикум ЕАД, Кинтекс ЕАД, Нити ЕАД, и други. „ Така ще подсигуряваме бъдещото развиване на сдруженията, както и работните места на заетите в тях 5500 души “. Това разяснява министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов.

През ноември той съобщи, че компанията, която е трябвало да строи правителтвен комплекс – концепция от 2008 г на кабинета „ Станишев “ – ще върне към 54 млн. лв. на Държавната консолидационна компания.

Фирмата, която трябваше да строи комплекса, получи предплатено 84 млн. лв. за плана, само че той по този начин и не беше сбъднат. За остатъка се води правосъден спор.

Министър Бодганов добави, че в интервала 2016-2022 година, ДКК усвоява кредитни средства от ББР за над 152 млн. лева като все още са платени над 22 млн. лева лихви по тях.

„ С погасяване на задължението, което има към ББР, страната и данъкоплатците ще спрат да заплащат лихви за тези отговорности “, уточни министър Богданов.

По думите му бъдещето на държавните предприятия и тяхното дейно и транспарантно ръководство е един от главните цели на Министерството. Продължават и всички нужни дейности за отбрана на държавния интерес и за възобновяване на финансовите вреди, генерирани в предходни години. В тях, с изключение на неосъществения държавен комплекс, се включват загубите за ремонтите и реконструкциите на язовирите, касаещи непозволено разходвани средства от страна на “Монтажи ” ЕАД, както и рамковият контракт за придобиване на вземания и дялови участия сред ДКК и комерсиално сдружение „ Кемира “.

 

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР