44% от българите предпочитат мебели, произведени в България. Информацията беше

...
44% от българите предпочитат мебели, произведени в България. Информацията беше
Коментари Харесай

44% от българите предпочитат мебели родно производство

44% от българите избират мебели, създадени в България. Информацията беше изнесена  по време на Годишната конференция на, която се организира на 24-25 ноември в Боровец. Данните бяха оповестени за пръв път и са от национално изследване за потреблението на мебели, извършено от агенция " Тренд “, съобщи bTV. Според участниците в анкетата водещи фактори за избора на продукцията, създадена у нас, са гаранцията за качество, по-приемливата цена и поддръжката на родния бизнес. Според данните към 1/3 (32%) от респондентите не отдават съответни желания към страната на производството.

Жителите на дребните градове и селата по-често споделят, че избират българска продукция, до момента в който тези в столицата показват преди всичко, че допустими за тях са и трите типа произвеждане (България, Европа и страни отвън ЕС). Около 32% от българите избират мебели както от България, по този начин също от Европа и от страни отвън Европейски Съюз.

Само 4% от българите купуват мебели често – един път или няколко пъти в годината. Близо една пета (19%) реализират такава покупка един път на няколко години, като най-често това са хора в дейна възраст сред 30 и 60 година, висшистите, хората с приход на семейството над 2000 лева и живеещите в столицата. Близо 4 от 10 души са показали, че не купуват мебели. Делът е по-висок от междинния измежду най-младите (под 30 г.) и най-възрастните (над 70 г.), хората с главно и по-ниско обучение, тези с месечен приход на семейството до 1000 лева, както и живеещите в дребните градове и селата.

Водещият фактор при покупката на мебели за българите се оказва цената. Тя се подрежда преди всичко без значение от възрастта или месечения приход на участниците в анкетата. Приблизително сходно по значение е и качеството на направата, следвано от дизайна и типа на материалите. Критерии с по-периферно значение са продуктите да дават отговор на европейските стандарти и да са направени по екологичните условия.

Произходът и материалите имат главно значение за близо 1/3 от участниците (31%)  в анкетата, които са и най-взискателни при избора си. Това са по-често хора сред 30 и 50 годишна възраст, притежаващи висше обучение и с приход на семейството над 2000 лева Около 21% се съгласяват, че произходът и материалите са значими, само че признават, че не всеки път се преценяват с това при покупка. Близо една четвърт (24%) споделят, че единственото, с което се преценяват, е цената и външният тип на мебелите.

Данните на изследването сочат, че най-често сменяните мебели са леглата и матраците – половината от хората, които купуват мебели, са дали този отговор. Една трета показват, че най-често сменят столовете, малко над една четвърт (26%) – диваните и креслата.

Според данните на проучването най-предпочитаният метод за покупка на мебели все още си остава на място в магазин или шоурум. Онлайн търговията в бранша към момента е незадоволително публикувана, само  5% от купуващите мебели избират този способ. Въпреки това онлайн уеб страниците и каталозите имат своята значима роля, защото 34% от хората ги употребяват, с цел да се ориентират за марки, цени и качество, преди да посетят физически магазин.

Онлайн разглеждането и извършването на покупки са по-популярни измежду хората до 50-годишна възраст, висшистите и жителите на столицата. Около 14% от интервюираните употребяват обичайния способ на консултиране с другари и родственици по отношение на техния опит с избрани мебели. Методът е известен измежду жителите на селата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР