44-годишен работник в голяма търговска верига във Варна снима банковите

...
44-годишен работник в голяма търговска верига във Варна снима банковите
Коментари Харесай

Във Варна мъж открадна данните от картите на свои колеги, завлечи ги с над 13 000 лв.

44-годишен служащ в огромна комерсиална верига във Варна снима банковите карти на свои сътрудници, а с откраднатите данни извърши покупки за над 13 000 лв., оповестиха от полицията за Moreto.net.

Мъжът е престъпно проявен. Задържан е през вчерашния ден (5 януари) към 15.00 часа от чиновници на отдел „ Икономическа полиция “ при ОДМВР - Варна.

За интервал от към месец арестуваният е снимал с телефона си банковите карти на трима свои сътрудници, с които са употребили едно помещение за преобличане.

Придобитите по този незаконосъобразен метод данни е употребявал за покупки в разнообразни интернет уеб сайтове за търговия. До момента са открити вреди на обща стойност над 13 000 лева

От работното му място и населяваното от него жилище са конфискувани 2 мобилни телефонa с по 2 SIM карти - от Англия и България. В мобилните устройства са открити данни на засечени ел. пощи, фотоси на банковите карти на пострадалите, както и на техните документи за идентичност. Иззети са и три бележника с пароли и кодове за достъп до съответните ел. пощи и уеб сайтове, както и стотици продукта закупени с непознатите банкови карти – смарт часовници, маратонки, раници, чорапи, шалове, спортни облекла и аксесоари за мобилни телефони.

Образувано е досъдебно произвеждане, за което се планува наказване отнемане от независимост от 2 до 8 години и санкция до двойния размер на получената сума. Всички процесуално-следствени дейности се правят под надзора на Окръжна прокуратура - Варна.

Извършителят е арестуван с полицейска мярка за период до 24 часа.

ОДМВР - Варна моли към жителите да не оставят без контрол своите документи за идентичност, полезности и банкови карти в неохранявани помещенияи обръща внимание, че при заплащания в разнообразни онлайн магазини не се изисква оторизация посредством въвеждане на ПИН код, а са задоволителни само данните, изписани върху електронните банкови карти.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР