44-дневната война от есента на 2020 г. постави край на

...
44-дневната война от есента на 2020 г. постави край на
Коментари Харесай

Минните заплахи срещу Азербайджан не стихват

44-дневната война от есента на 2020 година сложи завършек на военната окупация на суверенните територии на Азербайджан. Въпреки края на окупацията обаче бившето военно наличие на Армения на тези територии ги остави изцяло разрушени и мощно минирани. Днес Азербайджан е една от страните с най-вече минирани територии в света. По предварителни оценки нужни са минимум 25 милиарда $ и интервал от 30 години, с цел да се разчистят всички мини сложени в Азербайджан от Армения през годините на окупация.

Заложените от Армения мини не престават да бъдат източник на смъртоносна опасност за азербайджанските жители. До този миг тези мини са умъртвили или ранили 3371 азербайджанци, измежду които 357 деца, като техният брой продължава да пораства всеки ден. Последният случай, при който починаха трагично трима цивилни жители, взели участие във възобновяване на някогашните окупирани и унищожени територии, беше на 28 април 2023 година.

При доброжелателно съдействие от страна на Армения за почистване на минираните територии, нужното за това време би се съкратило. Проблемът се усложнява от обстоятелството, че Армения отхвърля да даде точна информация за минираните площи и даже продължава да слага нови мини. 3166 от мините, открити на териториите на Азербайджан през август 2022 година, се оказват създадени от Армения през 2021 година, т.е. след края на войната от 2020 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР