* 433 000 са в бюджетната сфера, 1 млрд. ще

...
* 433 000 са в бюджетната сфера, 1 млрд. ще
Коментари Харесай

Работливите чиновници с по-високи заплати /ОБЗОР/

* 433 000 са в бюджетната сфера, 1 милиарда ще костват новите хонорари

* Увеличението няма да е на калпак, за учителите ще е двойно, сподели финансовият минитър

Ден откакто министър председателят Бойко Борисов разгласи 10 процетно нарастване на заплатите в бюджетната сфера от 1 януари следващата година, финансовият министър Владислав Горанов през вчерашния ден разясни, че новите хонорари няма да се дават на калпак, а ще зависят от трудовото осъществяване, т.е. от работливостта на служителите. За учителите пък нарастването ще е двойно, тъй като техните хонорари към този момент бяха вдигнати по-рано с 10 %. Министърът направи изказване пред публицистите незабавно след края на съвещанието на Министерския съвет, на който бяха утвърдени увеличените разноски за заплати от идната година.
Ние ще увеличим с 10% средствата за личен състав, оттова нататък ще има разнообразни способи за разпределението им, сподели Горанов и добави, че сегашният модел на възнаграждение в държавната администрация планува самостоятелното нарастване да е съобразено с трудовото осъществяване. Според министъра доста евентуално това да става диференцирано- по-добрите чиновници да получат повече от 10%, а тези с по-ниско трудово осъществяване да взимат по-малко. Има механизъм за препоръка. Важното е, че ние ще осигурим опция на всеки един началник да разполага с 10% повече средства, посочи Горанов.
Той посочи, че от 2008 година не е правена такава хоризонтална смяна в бюджетната сфера. Новите заплати ще костват на бюджета към един милиард или 1% от Брутният вътрешен продукт. По последни данни към 433 хиляди са заети в бюджетния бранш, сподели Горанов като добави, че това е динамична големина, тъй като някои числености на администрацията не са обект на тяхната регулация.
Увеличението на заплатите става допустимо с помощта на превишението на приходите над разноските с 2,5 милиарда към август, сподели преди ден финансовият минитър. Той посочи, че в хазната са събрани 800 000 000 лв. доходи повече и в това време има закъснение на част от разноските, които евентуално ще бъдат наваксани до края на годината. Според него те са свързани с цикличността на вложенията и спецификата на строителния сезон.
Горанов повтори, че покачването на заплатите ще засегне безусловно всички чиновници, които работят в бюджетната администрация по смисъла на Закона за обществените финанси.
За заетите в междинното обучение нарастването в действителност ще е с 20%, защото техните заплати към този момент бяха вдигнати с 10 на 100.
Вдигането на приходите е една релативно добра вест на фона на пазара на труда, в тази сфера е една от най- ниските безработици след 1991 г, напомни Горанов и добави, че доста мъчно се намират качествени чиновници за бюджетната сфера. Очакваме това нарастване да се отрази позитивно на целия пазар на труда като изтласка до някаква степен и останалите приходи, добави Горанов. По думите му ще последва и по-голям доход в обществените и здравноосигурителните фондове.
Няма да има обаче увеличение на пенсиите, тъй като той регистрира повишаването на междинния застрахователен приход и на инфлацията.

За полугодието:
1,7 млрд.излишък

1,7 млрд.лв. е остатъкът в бюджета към края на юни. Това демонстрират данните от тримесечните доклади за касовото осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители. Докладът за касовото му осъществяване бе признат от държавното управление през вчерашния ден. Излишъкът се образува от превишение на приходите над разноските с 2 милиарда лева и недостиг по европейските средства от 300 млн. лева Общо приходите и помощите през първите 6 месеца са 19.2 милиарда лева, което е растеж от 9.9 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година.
Данъчните приходи нарастват номинално с 10.2 на 100 по отношение на година по-рано, а неданъчните - с 9.5%. Към края на полугодието са събрани 51.4% от заложените доходи от налози, в това число и от осигуровки, като данъчните приходи нарастват номинално с 10.2 % по отношение на година по-рано. Най-значителен растеж се регистрира при постъпленията от осигурителни вноски и косвени налози. Постъпленията от Данък добавена стойност са 5.1 милиарда лева, или 52.2% от плануваните за годината, и са с 370.5 млн. лева повече.

Усвояваме повече
средства от Европейски Съюз

По-голямо асимилиране на средства от европейските фондове спрямо предходната година, сочат данните от полугодието.
Разходите на бюджета (включително и вноската на България в бюджета на ЕС) са 44.5% от плана за годината. В безспорна стойност те са 17.5 милиарда лева и са повече от направените към края на юни предходната година 15.7 милиарда лева Номиналното повишаване се дължи както на по-високия размер на разноските по националния бюджет, по този начин и на повишаването на разноските по сметките за средства от Европейския съюз.
Размерът на фискалния запас към 30 юни е 10.83 милиарда лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР