4327 проверки са извършени от служителите от държавните горски предприятия

...
4327 проверки са извършени от служителите от държавните горски предприятия
Коментари Харесай

41 акта и 22 констативни протокола съставиха инспектори от държавните горски предприятия и ИАГ за 3 дни


4327 инспекции са осъществени от чиновниците от държавните горски предприятия и Изпълнителна организация по горите за интервала 15.07.2022 - 18.07.2022 г.  Съставени са 41 акта и 22 констативни протокола.

За този интервал на територията на страната от горски инспектори от районните дирекции по горите са осъществени 2 460 инспекции. Проверени са 183 обекта за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, близо 336 обекта за рандеман на дървесина, 835 транспортни средства, транспортиращи дървесина, 10 ловци, 253 рибари и 843 физически лица. В резултат на осъществените действия по надзор върху опазването на горските територии и дивеча чиновниците на РДГ са съставили общо 22 констативни протокола и 27 акта за открити административни нарушавания, от които 23 акта по Закона за горите и 4 акта по Закона за рибарството и аквакултурите.

Основно откритите с актове нарушавания са за рандеман на дървесина от немаркирани дървета, за предпазване на немаркирана дървесина и/или непридружена с превозен билет, за превозване на дървесина от транспортни средства, с нефункциониращи GPS устройства, за неотговарящи на нормативните условия системи за видеонаблюдение на обект за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, ненавременно регистриране на транспортни билети за постъпила дървесина в електронните дневници на обектите, извършващи дървопреработване и търговия с дървесина, осъществяване на любителски лов на риба без рибарски билет и други. Задържани са общо 23,55 плътни кубически метра обла строителна дървесина, 63 пространствени кубически метра дърва за огрев, едно моторно транспортно средство и един инструмент за рандеман на дървесина.

Горските инспектори от Регионална дирекция по горите – Велико Търново са задържали нелегално добита от общо 23,55 плътни кубически метра обла строителна дървесина от топола. Нарушението е установено по време на взаимна инспекция със чиновници на Министерство на вътрешните работи в региона на гробищния парк на гр. Габрово. Проверяващите откриват, че в гробищния парк се съхранява обла строителна дървесина, разкроена на секции с дължина от 2,50 метра, без да са маркирани челата ѝ с контролна горска, индустриална или общинска марка. В хода на инспекцията инспекторите са открили, че противозаконната дървесина е добита от държавна горска територия в региона на Държавно горско стопанство – Габрово, за която няма издадено разрешително за сеч, както и че отсечените дървета не са маркирани в основата си с контролна горска марка. За установените нарушавания по Закона за горите от чиновниците на РДГ-Велико Търново са съставили констативен  протокол, с който е арестувана нелегално добитата дървесина, а проверяващите органи са образували досъдебно произвеждане. Работата по случая продължава.   

За същия интервал от време три екипа горски чиновници са ревизирали общо 198 транспортни средства, натоварени с дървесина, на трите непрекъснати контролни горски пункта в региона на Регионална дирекция по горите – Пазарджик. В хода на инспекциите не са установени нарушавания на горското законодателство.

За посочения интервал от инспекторите на държавните горски предприятия са осъществени общо 1 867 инспекции. Проверени са 813 обекта за рандеман на дървесина, 784 транспортни средства, един рибар, двама ловци и 267 други физически лица. В резултат са формирани 14 акта за определяне на административни нарушавания и санкции по Закона за горите. Задържани са 15,9 пространствени кубически метра дърва, един кг недървесни горски артикули, една каруца, един моторен трион и други принадлежности за дърводобив – един брой.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР