41-годишният Цветан Цветанов бе погубен без време в Борисовата градинаСтоличната

...
41-годишният Цветан Цветанов бе погубен без време в Борисовата градинаСтоличната
Коментари Харесай

Осъдиха Столична община да плати 100 000 лева за убит от дърво мъж

41-годишният Цветан Цветанов бе убит без време в Борисовата градина

Столичната община е наказана да заплати обезщетение от 100 000 лв. на майката на 41-годишния Цветан Цветанов, който преди 7 години беше погубен от паднало дърво в Борисовата градина.

Мъжът почина на 23 октомври 2015 г, когато по обяд се разхождаше по алея в парка, покрай бул. „ Драган Цанков “ и беше ударен от падащо напречно на алеята дърво. По случая стартира следствие, което по този начин и не откри отговорни за случая. Досъдебното произвеждане е било прекъснато за последно предни 2 години, само че тогава съдът е отменил постановлението на градската прокуратура, макар че е било подкрепено и от умозаключение на експертиза на 7 движимости лица, като досега не е известно какъв е изходът му, написа.

Майката на Цветанов обаче е завела иск за обезщетение от 100 000 лв. против общината по член 50 от Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД). Според него притежателят и лицето, по чиито контрол се намират движимости, от които са произлезли вреди, носят солидарна отговорност.

Градският съд е открил, че от 2014 година общината е имала контракт с компания за почистването на Борисовата градина, в това число и за премахването на сухи дървета наоколо до детски площадки, пейки и пешеходни алеи. Само седмица преди случая била предоставена категорично сходна задача и то тъкмо около бул. „ Драган Цанков “.

Съдът е приел и умозаключение на съдебно-лесотехническа експертиза, съгласно което причина за падналото дърво са загнилите му корени и това представлявало непредвидимо събитие. Вещото лице обяснило, че кореновото изгниване е особено за дърветата от типа Американски червен дъб, когато порастват на тежки глинести почви върху терени без положително водооттичане, каквито са изискванията в този регион от Борисовата градина. Освен че гниела, кореновата система на падналото дърво била доста слаба и не можела да подсигурява резистентност, което съгласно специалиста е особено за множеството дървета парка и това се дължи на обстоятелството, че те „ не са били прореждани през отминалите стадии на живота си и са се развивали при липса на растежен шир “. Вещото лице е разяснило, че рухването на дървета с изгнили корени се случва при прохладно време или след индивидуален ентусиазъм напразно, какъвто постоянно може да се появи даже и при безшумно време. Падането ставало за няколко секунди и било съпроводено от остри звуци.

За съответното дърво нямало външни белези за кореново изгниване, само че било особено то да протича без забележими прояви и мъчно можело да се откри на външен тип. Средната възраст на дърветата в периметъра била към 110 години и били високи 28 метра, а диаметърът на съответното дърво бил 35 см. То се е намирало на 14 метра от периферията на пешеходната алея.

„ Вещото лице доближава до извод, че заради неналичието на посочените външни белези за заплахата от дървото, рухването му в парка е било непредвидимо и непредотвратимо събитие. Този извод съдът възприема единствено по отношение на рухването на съответното дърво, само че не и по отношение на риска от настъпване на такова събитие за дървета от този тип в същия регион на парка и заплахата за посетителите в него “, написа арбитър Радост Бошнакова. Според съда яснотата за глинестите почви в парка, неналичието на положително водооттичане, гниенето на този тип дървета и гъстотата им води до извод, че е можело да се плануват тези процеси и рухването на дървета.

Показания по делото са дали две приятелки на майката на починалия мъж. Едната споделя по какъв начин ищцата ѝ се обадила и споделила, че чула по малкия екран за случая и се тормозила да не се е случило нещо точно със сина ѝ, който се разхождал там. Когато я завели в парка и видели сина ѝ на пешеходната алея, положението на дамата било неописуемо и изпаднала в потрес, споделя приятелката ѝ. Трагедията трансформирала изцяло живота на дамата, която до тогава била доктор в ИСУЛ, само че не можела повече да работи.

В решението си съдът написа, че отговорността по член 50 от Закон за задълженията и договорите се свързва със задължението да се упражнява контрол върху движимостта, което се показва в нейното наблюдаване и полагане на грижа за вярното ѝ ръководство и приложимост. Когато вредите са настъпили вследствие на движимостта, с която си служи деецът, без за тяхното настъпване да е съдействал самият той, отговорността е точно по член 50 от Закон за задълженията и договорите, коментира Софийски градски съд.

„ Собственикът на движимостта и лицето, под чийто контрол се намира същата, се освобождава от отговорност за породените от нея вреди, единствено когато се откри, че вредите са резултат на изключителната виновност на трето лице или потърпевшия, или на непреодолима мощ, когато изобщо не поражда отговорност за непозволено увреждане “, напомня съдът.

В случая няма спор, че падналото дърво е общинска благосъстоятелност, а причина за рухването са загнилите му корени и слаба коренова система.

„ Следователно рухването на дървото се дължи на качествата и показали се дефекти на движимостта (дървото) и по тази причина общината дава отговор за породените вреди на съображение член 50 от Закон за задълженията и договорите “, стимулира се съдът. Съдия Бошнакова не приема, че рухването на дървото съставлява непреодолима мощ.

„ За да е налице това правоизключващо събитие, би трябвало да има освен непредвидимост и безвъзвратност на събитието, само че непредвидимост и безвъзвратност и на неподходящите последствия от него при полагане на дължимата грижа (решение № 6 от 27.02.2013 година по т. дело № 1028/2011 година на Върховен касационен съд, Търговска колегия, I Търговско отделение, решение № 103 от 27.10.2020 година по гр. дело № 3859/2019 година на Върховен касационен съд, Градска канализация, III Гражданско отделение, и други) “, се споделя в решението. В него съдът акцентира, че макар отсъствието на външни белези по дървото за кореновото му изгниване, при откритите обстоятелства за съществуване на Американски червен дъб в парка, при тежки глинести почви, без положително водооттичане и без обезпечен растежен шир, е имало опция да се допусна настъпването на гнилостни процеси в корените на такива дървета и рухването им в бъдеще.

В решението се споделя, че при явен риск за живота на хората, случаят е бил предотвратим с прореждане или унищожаване на такива дървета. Съдът напомня, че такава опция е написана и в член 44 от Наредбата за създаване, поддържане и запазване на зелената система на Столична община.

„ Такава безспорно е съществувала и с слагането на указателна табела и/или ограничение достъпа до подобен регион в парка. Неприложимостта на тези средства за превъзмогване в тази ситуация не се и открива от ответника според член 154, алинея 1 от Граждански процесуален кодекс, навел правоизключващото отговорността му несъгласие. Следователно Столична община като притежател на парка, надлежно на дървото, не може да се освободи от отговорност заради непреодолима мощ “, написа в умозаключение Софийски градски съд.

Съдът приема за заслужено да обезщети майката на умрелия мъж с цялостния размер на претендираното обезщетение от 100 000 лв., като отбелязва, че връзката им е била мощна, защото са живеели дружно.

„ Прекъсването на тази връзка посред им по непредвиден и извънредно стресиращ метод, психическата контузия от който е непреодоляна и понастоящем, е лишило майката от нейната житейска опора и е довело до невероятно превъзмогване на тъгата от необратимата загуба и липса на детето ѝ в негова перспективна в персонален и професионален аспект възраст, представляваща най-тежко житейско събитие за родителя “, се споделя в решението, което не е дефинитивно и общината може да го апелира пред Софийския апелативен съд.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР