41 души загинаха, а 33-ма пасажери и четирима от екипажа

...
41 души загинаха, а 33-ма пасажери и четирима от екипажа
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

41 души починаха, а 33-ма пасажери и четирима от екипажа оцеляха, откакто съветски пътнически аероплан се възпламени при " твърдо " спешно кацане в Москва

© Reuters 3.3 % е предстоящият напредък на българската стопанска система през 2019 година съгласно пролетната прогноза на Европейската комисия Българските пътища, издигнати с пари от Европа, ще бъдат обект на инспекция от Европейската счете палата в границите на общ одит за това по какъв начин са били изхарчени близо 82 милиарда евро за пътища и свързване на районите в Европейски Съюз сред 2007 и 2020 година Освен България на инспекция ще бъдат подложени още Чехия, Полша и Испания, както и успеваемостта на контрола от страна на Европейска комисия.

Върховният административен съд удостовери решението на ЦИК, че претендентът под номер 2 в листата на Движение за права и свободи за евродепутати Делян Пеевски дава отговор на условията на Изборния кодекс за уседналост. В закона категорично е записано, че преценката на това събитие се прави единствено на база на адресната регистрация на претендента по сегашен и непрекъснат адрес в България или в друга страна от Европейски Съюз.

На обичайния боен церемониал по случай 6 май - Деня на храбростта и празник на Българската войска, за първи път бяха показани ретро коли на въоръжение на армията от средата на предишния век

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък А пелативният профилиран углавен съд освободи под домакински арест някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева и зам.-кметицата Биляна Петрова. Първата инстанция - Специализираният углавен съд, осъди Иванчева на 20 години затвор, Петрова - на 15 години, а " медиаторът " при подкупа Петко Дюлгеров - на 12 години. Петрова и Иванчева незабавно бяха арестувани и пратени в Сливенския затвор да чакат изговаряне на втората инстанция. Апелативният спецсъд обаче одобри, че няма причина да се твърди, че двете могат да се укрият.

Парламентът одобри на първо четене инициираните от " Обединените патриоти " противоречиви промени в Наказателния кодекс , които мощно уголемяват рамките на неизбежната защита - когато нападението е осъществено нощем, от две или повече лица, от въоръжено лице или посредством нелегално навлизане в дома.

Свят

Турските управляващи анулираха резултатите от локалните избори в Истанбул , изгубени от претендента на президента Реджеп Ердоган, като по този начин извършиха настояването на неговата Партия на справедливостта и развиването за наново осъществяване на вота. Той ще се състои на 23 юни. Управляващата партия съобщи, че анулирането се основава на проблеми с документи от секционни комисии и със статута на част от членовете им. Опозиционната Републиканска национална партия, чийто претендент Екрем Имамоглу завоюва кметското място, назова решението " чиста тирания ".

Американски представители упрекнаха Китай, че отстъпва от задължения в комерсиалните договаряния , само че настояха, че договорка за митата към момента е допустима. Те показаха, че опасността на президента Доналд Тръмп да наложи нови мита върху китайски артикули са вследствие на държанието на Пекин. В неделя Тръмп написа в Twitter, че Съединени американски щати ще усилят два пъти и половина митата за импорт на стойност 200 милиарда $ и може да наложат нови цени.

Крехкото помирение, спряло възобновеното принуждение в Газа и Южен Израел, към този момент се задържа след стотици палестински ракетни офанзиви и израелски въздушни удари

Фотограф: Reuters

Иран отхвърли да извършва елементи от нуклеарното съглашение от 2015 година Това се случва година откакто Съединени американски щати излязоха от него. Страната ще резервира запасите от обогатен уран, вместо да ги продаде. Освен това заплаши да възобнови производството на високообогатен уран до 60 дни, в случай че другите страни по съглашението не защитят Техеран от американските наказания.

Икономика

Декларираният към Национална агенция за приходите налог върху приходите за 2018 година е 1.06 милиарда лева Над половин милион работещи са подали в период данъчните си заявления тази година, като още близо 50 хиляди заявления са изпратени по пощата. Така общият брой ще нарасне до 600 хиляди заявления, излиза наяве от думите на Росен Бъчваров пред Българска национална телевизия, който е представител на организацията. По-голямата част от заявените тази година 1.06 милиарда лева са удържани през 2018 година, а сумата за довнасяне през първото тримесечие на 2019 година е към 150 млн. лева

България ще доближи междинния европейски витален стандарт след 44 години , в случай че се резервира сегашната скорост на напредък на стопанската система. Това демонстрират калкулации на икономистите на Българска академия на науките, които във вторник показаха своя годишен отчет. Според тях, с цел да имаме догонващо развиване, е необходим най-малко 5% годишен растеж на Брутният вътрешен продукт. За да се реализиран такива равнища, съгласно икономистите е нужно да се привлекат повече непознати вложения, промени в образованието, опазването на здравето, пенсионната система.

Министерският съвет раздаде 47 млн. лева изключителни средства на едно свое съвещание. По-голямата част от парите (27 млн. лева.) бяха обещани от премиера Бойко Борисов още във вторник и са за дотъкмяване на новата болница в Ямбол. Останалите са за просветителното министерство, с които да се купят нови учебни рейсове. Причината за спонтанното разпределяне на сумите - държавният бюджет е в положително положение и " можем да си позволим " този разход, акцентира няколко пъти министър председателят по време на разискването.
Гугъл показа нови артикули и услуги на годишната си конференция във вторник. Едно от нововъведенията е " интелигентен екран " за дома, оборудван с камера, с цел да разпознава притежателите. На фона на въпроси какво би означавало това за персоналната информация на потребителите, изпълнителният шеф Сундар Пичай увери, че компанията цени поверителността и към този момент разрешава на клиентите да изберат какъв брой дълго да се пазят данните им онлайн.

Бизнес

Електронните търговци би трябвало да заявяват активността си в Национална агенция за приходите до 29 юни посредством портала за е-услуги на организацията (необходим е електронен подпис). Изискването е за търговци, които употребяват електронни магазини или онлайн платформи за продажби, както и тези, които възнамеряват да употребяват е-магазин отсега нататък. До момента приходната организация е получила данни за близо 11 хиляди електронни магазина.

Започва изплащането на 570 млн. лева на кредиторите на банкрута на КТБ . Събраната от синдиците сума ще бъде изплатена на кредиторите, включени в първата частична сметка за систематизиране, която съдържа над 7 хиляди институции, компании и жители. Повечето от тях са държали по сметките си суми над обезпечения размер от 100 хиляди евро или са били с депозити, подписани при преференциални условия, което ги лиши от правото да получат парите си от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Сделки и планове

Telecom Albania към този момент е благосъстоятелност на предприемача Спас Русев и бизнесмена Елвин Гури . Сделката за покупката на албанския телеком е финализирана със възнаграждение на контрактуваната цена от 50 млн. евро. Това заяви досегашният притежател на оператора - гръцката OTE Group, която е следена от немската Deutsche Telekom. Мобилният оператор е втори по величина в Албания и обслужва 1.8 млн. клиенти. Русев разгласи желание за агресия и в други страни.

Производителят на алуминиеви произведения " Етем " и испанската Gestamp напредват в общото произвеждане в София. Фирмите са финализирали договорката за основаване на две взаимни предприятия за автомобилни съставни елементи, която беше контрактувана при започване на годината. Това излиза наяве от гръцката група Viohalco, която е притежател на българския цех. Според контракта през идващите три години в новите сдружения ще бъдат вложени 30 млн. евро.

Държавните военни фабрики стартират малко по-силно 2019 година , демонстрират докладите за първото тримесечие. Докато преди година множеството регистрираха мощен спад на продажбите си, в този момент сопотският ВМЗ, който е най-голямото дружество, покачва приходите си с над 20% към края на март, а авиоремонтният цех " Авионамс " с една трета. От друга страна, оръжейният търговец " Кинтекс " регистрира спад на приходите от 84.4%, откакто множеството производители се преориентираха към непосредствено договаряне с клиентите.

Eleven и " Софарма трейдинг " стартират взаимната стартъп стратегия SOinventure в региона на здравните технологии. Целта е с общи старания фондът за рисков капитал и фармацевтичната компания да открият млади компании с подготвени решения в тази сфера, които да преминат през образование с специалисти и ментори от фармацевтичната промишленост и бизнеса, с цел да развият модела си. Плановете на двете компании са в началото да бъдат подбрани до пет компании, които ще влязат като участници в SOinventure.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР