400 са случаите на коклюш у нас, през май се

...
400 са случаите на коклюш у нас, през май се
Коментари Харесай

Служебният министър на здравеопазването: 400 са случаите на коклюш у нас, ето кога се очаква пикът

400 са случаите на коклюш у нас, през май се чака пикът на разпространяването. Това сподели служебният министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева пред Българска национална телевизия.

От коклюш боледуват и имунизирани и тези, които не са. Има нараснал интерес на родителите към имунизационния календар, добави тя.

При регистриран случай на коклюш се карантинира целия клас. Има 46 учебни заведения в България с такива ограничения. Процедурата е следната – при открит случай, следва епидемиологично изследване и рекомендация за карантина от 14 дни, сподели Кондева.

Според Галя Кондева, поради картината в Европа, обикновено било заболяването да се развие и в България.

Кондева уточни, че поради пандемията от Ковид има пропуски във имунизацията и евентуално това е асъдействало в този момент да има по-голямо разпространяване на коклюш. Живата ваксина, която се е употребила десетилетия наред, дава по-силен имунен отговор, само че е и по-голям рискът от странични резултати. В България възрастните всеобщо са имунизирани с жива ваксина, не чакаме там да има някаква зараза измежду тях, уточни Кондева.

Залагаме на това, че новата ваксина може да бъде прилагана до 36-та седмица от бременността по брошура, само че има разнопосочни отзиви, чакаме мнението на експертен съвет, сподели Кондева. Същото се отнася и за смяна във имунизационния календар – да се поставя първа ваксина вероятно по-рано от в този момент признатото, сподели още служебният министър на опазването на здравето.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР