400 гайдари участват във Втория национален събор на гайдата "Апостол

...
400 гайдари участват във Втория национален събор на гайдата "Апостол
Коментари Харесай

В село Стойките започна Вторият национален събор на гайдарите

400 гайдари вземат участие във Втория народен събор на гайдата "Апостол Кисьов " в смолянското село Стойките. Откриването на събора стартира с поднасяне на венци и цветя пред паметника на обединителя на гайдарите Апостол Кисьов в центъра на родопското село.

Родопските оркерстри "101 каба гайди " и "100 гайди " поведоха стотици гайдари от страната и чужбина в дефиле, свирейки през цялото село до сцената на събора в местността Потока.

Председателят на организационния комитет за осъществяване на събора и снаха на Апостол Кисьов - Мария Кисьова съобщи пред БНР, че в бъдеще съборът би кандидатствал за върховете на Гинес като събитие с най-вече гайдари: "Основната ни цел е запазване на родопската ария и гайда, приобщаване на всички гайдари, обединяване на гайдарите от цялата страна, поддържане на гайдарското изкуство. Да се събират тук реализатори, да се веселят и да се помни името на Апостол Кисьов ".

Водеща на събитието беше примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова: "Всеки гайдар е не темперамент, а характерище. От глезльо гайдар не става, гайдарите всичките са мощни характери и да успееш да ги събереш на едно място толкоз хора, 300 характера да те слушат - това е една велика персона, която би трябвало да помним и да знаем ".

Апостол Кисьов е роден в село Стойките. Той е възродил гайдарството в Родопите, основал е десетки школи по каба гайда в планински обитаеми места.

Събитието няма конкурсен темперамент. За присъединяване са поканени реализатори на двата типа български гайди - каба и джура. На сцена ще се чуят самостоятелни, камерни и оркестрови осъществявания, на експерти и фенове музиканти, българи и чужденци. Рамката на осъществяването е необятна - достоверен и обработен. Националният събор на гайдата се организира под патронажа на Министерство на културата със съдействието на Община Смолян и на регионалната администрация. Организатор е национално читалище "Пробуда 1903 " - село Стойкте.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР