40 процента от фирмите работят по Великден, показва проучване на

...
40 процента от фирмите работят по Великден, показва проучване на
Коментари Харесай

Колко трябва да ви платят, ако работите на Великден?

40 % от компаниите работят по Великден, демонстрира изследване на Асоциацията на индустриалния капитал, съобщи bTV. Най-честата причина е, тъй като индустриалният развой не може да бъде спиран.

Броят на фирмите, които работят тази година, понижава спрямо миналата. През 2017 година всяка втора компания е работила. На въпроса какъв брой от чиновниците от другите компании в действителност ще отидат на работа през четирите почивни дни, множеството компании показват – единици.

Около 30 % от фирмите пък са извикали всичките си чиновници.

Колко би трябвало да бъде платено на служащите?

Онези, които са на общоприет трудов контракт би трябвало да получат двойна отплата за всеки ден. Ако договорът е с ненормирано работно време или подневно още по две – по този начин, че за всеки ден би трябвало да се заплати четворна отплата.

В празничните дни работят главно компании, свързани с туризма, търговията на дребно, както и заводите, които не могат да стопират работа. На работа са и тези, които имат насъбрани поръчки и шефът е пресметнал, че е по-добре да заплати за труд по празниците, в сравнение с неустойки за закъснели поръчки.

От Инспекцията по труда споделят, че най-често жалбите, които стигат до тях са поради това, че служащите не получават нужното за изключителния си труд и приканват хората да подават сигнали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР