40 представители на немския бизнес у нас се включиха в

...
40 представители на немския бизнес у нас се включиха в
Коментари Харесай

Здравко Димитров в онлайн среща с 40 представители на немски...

40 представители на немския бизнес у нас се включиха в онлайн среща с кмета Здравко Димитров на тематика „ Пловдив – икономическо развиване и вероятности “. Тя бе проведена от Германо-българската индустриално-търговска камара по самодейност на нейния ръководител доктор Митко Василев и представителя за Пловдив доктор Мариана Чолакова. В срещата взе участие и зам.-кметът с сектор „ Образование, бизнес развиване и европейски политики “ Стефан Стоянов.

„ Включвам се на драго сърце в тази полемика, тъй като по време на продължаващата коронавирус зараза е ужасно да си приказваме за вероятности “, съобщи при откриването кметът. По думите му Пловдив се трансформира в промишлен водач в Югоизточна Европа с Тракия икономическа зона, с нейните индустриални паркове, в които работят над 75 хиляди души и са привлечени над 2 милиарда евро вложения на зелено.



„ Гордеем се със стотици интернационалните компании и с новата българска промишленост, които радикално трансформираха образа на района и страната “, акцентира Здравко Димитров. Той напомни, че градът ни е натурален център на ареал, в който непрекъснато живеят над 600 хиляди души. В Пловдив са избрали да живеят и работят 18 000 задгранични експерти, като 560 от тях са немски жители. Има близо 100 немски компании и компании. По публични данни Брутният вътрешен продукт на Пловдив е 4,5 милиарда евро и нараства с към 6,6% всяка година. 45% от него се осъществя от промишлеността.

„ Очакваме Пловдив и районът да продължат да имат изпреварващ растеж на стопанската система и да затвърдят мястото си като един от индустриалните водачи за Югоизточна Европа. Освен производството и високите технологии, научните разработки, бизнес услугите и търговията ще са движещите стопански браншове на Пловдив през идващите години “, разяснява Стефан Стоянов.

„ Нашата камара работи в отличен разговор с Община Пловдив. Коментираме намерено всички въпроси, които интересуват фирмите и евентуалните нови вложители от Германия. Между нас има доверие и ние сме сигурни, че изискванията, които се оферират няма да се трансформират “, съобщи от своя страна доктор Мариана Чолакова.

Втората част на срещата мина под формата на разговор при деен интерес от страна на фирмите. По време на нея бяха коментирани и опциите за наемане на квалифицирана работна ръка. В отговор кметът съобщи, че се чака Пловдив и района да продължат да порастват и през идващите 5 година поради огромните запаси от хора и експерти. По думите му за растежа ни способства и добре развитата просветителна мрежа в града. Пловдив има 8 университета с 34 000 студенти, десетки професионални гимназии и 31 дуални паралелки, които са подкрепени от 30 компании. Стефан Стоянов напомни и трендовете, които бяха оповестени от Националния статистически институт, съгласно които Пловдив регистрира позитивен машинален приръст за 2019 година от 3,1 %, следван от София с 2,4% и останалите огромни градове. Това е най-високата стойност на града от две десетилетия насам. Пловдив предлага положителни благоприятни условия за реализация, положително качество на живот и вероятности за развиване и това го прави прелъстителен за младежите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР